search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 03:40
MENU CLOSE

Ηνωμένο Βασίλειο: Φόρεσε το στέμμα ο βασιλιάς Κάρολος (Videos)

06.05.2023 14:17
CHARLES

Ιστορικές ώρες ζει το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς το μεσημέρι του Σαββάτου ο Κάρολος Γ’ στέφθηκε επίσημα ο 40ος μονάρχης της χώρας, οκτώ μήνες αφότου έγινε βασιλιάς.

Με μεγαλοπρέπεια ολοκληρώθηκε η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ και της βασίλισσας Καμίλα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ ενώπιον 2.200 ηγετών από όλο τον κόσμο και άλλων επισήμων.

Ο Κάρολος Γ’ έλαβε το χρίσμα και έγινε επισήμως ο 40ος βασιλιάς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Ουέλμπι τοποθέτησε το ηλικίας 360 ετών Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου Γ’ καθώς εκείνος καθόταν σε έναν θρόνο του 14ου αιώνα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Λίγο νωρίτερα, ο μονάρχης ορκίστηκε να υπηρετεί τους υπηκόους του και να προστατεύει την Εκκλησία της Αγγλίας της οποίας είναι ο ανώτατος ηγέτης.

Η Καμίλα, δεύτερη σύζυγος του Καρόλου μετά το διαζύγιό του από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, στέφθηκε επίσης βασίλισσα στην ίδια τελετή, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής στις 13:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδας) και διήρκησε δύο ώρες. Υπενθυμίζετα ότι και για την 75χρονη βασίλισσα, είναι ο δεύτερος γάμος της αφού έχει χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο.

Ο βασιλιάς Κάρολος μετέβη στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και λίγο πριν τις 13.00 έφθασε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ μαζί με τη βασίλισσα Καμίλα. Η πομπή πραγματοποιήθηκε μέσα στην υπερπολυτελή και ιστορική Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου που την έσερναν έξι άλογα. 

Έξω από το Αββαείο τους υποδέχθηκε ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Γουέλμπι, ενώ μπαίνοντας τους συνόδευαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον.  Ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, συνοδεύει τον παππού του. 

Κι ενώ στο Λονδίνο είχε ήδη αρχίσει να βρέχει από το πρωί, την ίδια ώρα οι δρόμοι είχαν πλημμυρίσει από πολίτες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των συγκεντρωμένων φτάνει τα 2 εκατ. ενώ αναμένεται να παρακολουθήσουν την τελετή πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ο σχεδιασμός της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάσει το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας, όπως επισημαίνουν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η σημερινή τελετή περιλάμβανε για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες.

Μόνος ο πρίγκηπας Χάρι και οι αποδοκιμασίες για τον Άντριου

Λίγο νωρίτερα, ο πρίγκιπας Χάρι είχε εισέλθει μόνος στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ με πολιτική περιβολή, αλλά φορώντας τα παράσημά του. 

Από την άλλη, έντονες αποδοκιμασίες δέχτηκε ο πρίγκηπας Άντριου κατά την προσέλευσή του στο Αβαείο. Υπενθυμίζεται πως ο Άντριου έχει εκπέσει του τίτλου του λόγω της εμπλοκής του στο σεξουαλικό σκάνδαλο Επστάιν.

Πλήθος διασημοτήτων

Στο Αβαείο του Γουέστμινστερ έφτασαν από το πρωί οι επίσημοι για να πρακολουθήσουν από κοντά την ιστορική στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ.

Ανάμεσα στους 2.300 προσκεκλημένους βρίσκονται βασιλείς από όλο τον κόσμο, αρχηγοί κρατών και διασημότητες, όπως η βραβευμένη με Όσκαρ, Αγγλίδα ηθοποιός Έμα Τόμσον, ο Νικ Κέιβ, ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan.

Φαντασμαγορικό μουσικό show

Την επομένη της στέψης θα πραγματοποιηθεί ένα show στο οποίο θα συμμετάσχουν διάσημοι αστέρες της μουσικής βιομηχανίας, όπως η Katy Perry, ο Lionel Richie και οι Take That, ο Andrea Bocelli, η Freya Ridings, ο Ουαλός μπασοβαρύτονος Bryn Terfel και ο συνθέτης της soul Alexis French. 

Συνολικά την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν 20.000 άτομα που έχουν επιλεγεί μέσω κλήρωσης ενώ ανάμεσα στους επίσημα προσκεκλημένους είναι οι Tom Cruise, Joan Collins και Gatwa.

Συλλήψεις αντιμοναρχικών στο Λονδίνο

Νωρίτερα σήμερα η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Γκρέιαμ Σμιθ, επικεφαλής της οργάνωσης κατά της μοναρχίας Republic, πριν από τη σημερινή τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου Μάρκ Ρόλεϊ προειδοποίησε χθες ότι θα υπάρχει «πολύ μικρή ανοχή για διατάραξη» στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τη σύλληψη, λέγοντας ότι οι αρχές δεν κατονομάζουν άμεσα όσους συλλαμβάνονται.

Σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter εμφανίζεται ο Σμιθ να είναι καθισμένος στο έδαφος, περιτριγυρισμένος από ομάδα αστυνομικών. Αστυνομικός στο σημείο κοντά στην πλατεία Τραφάλγκαρ δήλωσε ότι τρεις διαδηλωτές είχαν συλληφθεί επειδή κουβαλούσαν μπογιές.

Επίσης, έξι ακτιβιστές κατά της μοναρχίας συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Λονδίνο όπου ετοιμάζονταν να διαδηλώσουν κατά την ενθρόνισης του Καρόλου, όπως δήλωσαν διοργανωτές της διαμαρτυρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πάνω από 11.000 αστυνομικοί βρίσκονται σήμερα σε περιπολία για τη στέψη του Καρόλου, τη μεγαλύτερη τέτοια τελετή που λαμβάνει χώρα στη βρετανική πρωτεύουσα εδώ και 70 χρόνια.

Το Κίεβο συγχαίρει τη Βρετανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο προκειμένου να συγχαρεί τη Βρετανία για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου και να ευχαριστήσει τη χώρα για την υποστήριξή της στη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.

«Την παραμονή της ιστορικής στέψης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Βρετανούς φίλους μας για τη φιλία σας. Είμαστε ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη και συνεργασία σας τον περασμένο χρόνο», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

Το διάρκειας ενός λεπτού βίντεο, που ευχαριστεί το Λονδίνο για τα όπλα που έδωσε στην Ουκρανία και για την εκπαίδευση χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών, δείχνει συναντήσεις του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον βασιλιά Κάρολο, τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ και τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με μουσική επένδυση το London Calling του βρετανικού συγκροτήματος The Clash.

Η Βρετανία ήταν κρίσιμος δυτικός εταίρος παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα πέρυσι τον Φεβρουάριο. Η σύζυγος του προέδρου Ζελένσκι Ολένα και ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’, που ανήλθε στον θρόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ.

Συγχαρητήριο μήνυμα από την Κίνα

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στο βασιλιά Κάρολο Γ’ και στη βασίλισσα Καμίλα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη στέψη τους, όπως μετέδωσαν σήμερα κινεζικά ΜΜΕ.

Ο Σι ανέφερε πως η Κίνα είναι διατεθειμένη να διευρύνει τη συνεργασία και τις πολιτιστικές ανταλλαγές με τη Βρετανία και πως οι δύο χώρες θα πρέπει να προωθήσουν από κοινού την ειρήνη και τη συνεργασία.

Μπάιντεν: Μακρά φιλία ΗΠΑ – Βρετανία

Επίσης και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν συνεχάρη σήμερα τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και τη βασίλισσα Καμίλα για τη στέψη τους, χαιρετίζοντας τη «μακρά φιλία» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Η μακρά φιλία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πηγή δύναμης για τους δύο λαούς μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως είναι «υπερήφανος» που η σύζυγός του Τζιλ εκπροσωπεί τις ΗΠΑ σε αυτή την ιστορική περίσταση.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σύμβολο σταθερότητας

«Η ενθρόνιση του Καρόλου Γ’ είναι μια απόδειξη της ανθεκτικής δύναμης της βρετανικής μοναρχίας, ένα σύμβολο σταθερότητας και συνέχειας», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Τα συγχαρητήριά μου στον βασιλιά Κάρολο Γ’ και στη βασίλισσα Καμίλα», πρόσθεσε, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες από την τελετή στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ όπου ήταν παρούσα και η ίδια.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Κούρεψαν σε σχήμα πέους το γκαζόν της «Βασιλικής Ημισελήνου»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιέσεις Ζελένσκι προς Ελβετία

Βασιλιάς Κάρολος: Mεγάλη δεξίωση στο Μπάκιγχαμ – Ποιοι ηγέτες, βασιλείς και celebrities θα πάνε στην στέψη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58