search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 09:47
MENU CLOSE

Ληστεία στο Μουσείο της Δρέσδης: Μια από τις πιο θρασείες κλοπές έργων τέχνης – Πώς έκλεισε η έρευνα (Videos)

16.05.2023 13:52
dresdens-new

Ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου του 2019 μια φωτιά σε κιβώτιο του συστήματος διανομής ηλεκτρικού ρεύματος βύθισε στο σκοτάδι την ευρύτερη περιοχή γύρω από το Μουσείο της Δρέσδης.

Μέσα στο σκοτάδι δύο άνδρες χρησιμοποιώντας υδραυλικό σιδηροκόφτη έκοψαν τις μεταλλικές μπάρες ασφαλείας σε ένα παράθυρο του μουσείου και εισέβαλαν στον χώρο. Φορούσαν μάσκες και κρατούσαν σφυριά καθώς κατευθύνθηκαν στην αίθουσα του Πράσινου Θόλου. Έσπασαν τις προθήκες στις οποίες βρίσκονταν πολύτιμα εκθέματα του μουσείου, άρπαξαν όσα περισσότερα μπορούσαν και διαφεύγοντας έριξαν αφρό με ένα πυροσβεστήρα στον χώρο για να καλύψουν τα ίχνη τους. Οι καλά μελετημένες κινήσεις τους καταγράφηκαν από το κύκλωμα των καμερών στο μουσείο.

Αλλά βγήκαν ανενόχλητοι από τον χώρο, επιβιβάστηκαν σε ένα Audi με το οποίο έφτασαν σε ένα χώρο στάθμευσης και εκεί μετεπιβιβάστηκαν σε ένα άλλο όχημα. Πριν φύγουν με κατεύθυνση το Βερολίνο, έβαλαν φωτιά στο Audi. Οι κλέφτες διέφυγαν με τα πολύτιμα αντικείμενα που είχαν αρπάξει από το Μουσείο της Δρέσδης, συνολικής αξίας 113 εκατομμυρίων ευρώ. Η κλοπή αυτή ήταν από τις πιο εντυπωσιακές που έχουν γίνει από μουσεία.

Ύστερα από έρευνες που διήρκεσαν ένα χρόνο, η αστυνομία έκανε συλλήψεις, που οδήγησαν σε μία συμμορία που αποκαλείτο «Remmo clan». Στην Γερμανία δρουν αρκετές τέτοιες συμμορίες, που είναι συνήθως οικογενειακές συμμορίες, κυρίως ατόμων με αραβική καταγωγή. Η συμμορία «Remmo» εξαρθρώθηκε και πέντε άνδρες, μέλη της ίδιας οικογένειας οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης, κρίθηκαν ένοχοι και αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης 4-6 χρόνων.

Ένα από τα μέλη της συμμορίας είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν για την κλοπή ενός μεγάλου χρυσού νομίσματος, βάρους 100 κιλών, από το Μουσείο Bode του Βερολίνου, το 2017. Το νόμισμα δεν βρέθηκε ποτέ και οι αρχές εκτιμούν ότι κατέληξε σε λαθρέμπορους χρυσού, που το έλιωσαν.

«Υπάρχουν άτομα που κλέβουν έργα τέχνης λόγω του πάθους τους για την τέχνη, αλλά εδώ έχουμε ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε η Μάριον Άκερμαν, γενική διευθύντρια των Συλλογών Τέχνης της πόλης της Δρέσδης. «Δεν είχαν ιδέα τι είχαν κλέψει», πρόσθεσε.

Αρχικά εκφράστηκαν φόβοι ότι τα κλοπιμαία από το Μουσείο της Δρέσδης θα είχαν την ίδια κατάληξη με το χρυσό νόμισμα από το Μουσείο του Βερολίνου.

Ευτυχώς όμως πολλά από τα κλοπιμαία εντοπίστηκαν –μεταξύ αυτών ένα σπάνιο σπαθί με διαμαντένια λαβή- και επεστράφησαν στο μουσείο, καθώς τρεις από τους συλληφθέντες συμφώνησαν να αποκαλύψουν το σημείο όπου τα είχαν κρύψει με αντάλλαγμα την εξασφάλιση ελαφρύτερων ποινών. Ωστόσο εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη αρκετών κλοπιμαίων, μεταξύ των οποίων ένα σπάνιο διαμάντι που αποκαλείται «η Λευκή Λίθος της Σαξωνίας».

Το κλοπιμαία ήταν μέρος ενός θησαυρού που ανήκε στην συλλογή του Αύγουστου του Ισχυρού, ηγεμόνα της Σαξωνίας κατά τον 18ο αιώνα. Ο ηγεμόνας αυτός όχι μόνο είχε συλλέξει πολύτιμα αντικείμενα, πολλά από τα οποία καλύπτονταν με διαμάντια και πολύτιμους λίθους, αλλά ο ίδιος σχεδίασε την αίθουσα του Πράσινου Θόλου, για να τα εκθέσει.

Η Μάριον Άκερμαν δήλωσε ότι η απώλεια μέρους της συλλογής είναι επώδυνη διότι ο ίδιος ο ηγεμόνας Αύγουστος ήθελε ο επισκέπτης του Πράσινου Θόλου να μπορούσε να βλέπει όλη την συλλογή και να εντυπωσιάζεται από τον πλούτο των χρωμάτων και των πολύτιμων λίθων.

Το θράσος με το οποίο έδρασαν οι ληστές είχε σοκάρει τον κόσμο της τέχνης και προκάλεσε ερωτήματα για την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας. Ακόμα κι ένας από τους κλέφτες δήλωσε στη διάρκεια της δίκης ότι δεν περίμεναν πως θα δρούσαν ανενόχλητοι παρά το θόρυβο που έκανε το εργαλείο με το οποίο έκοψαν τις μπάρες ασφαλείας στο παράθυρο.

Η Μάριον Άκερμαν ωστόσο υποστήριξε ότι το σύστημα ασφαλείας στο μουσείο είναι από τα καλύτερα στη Γερμανία.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «ένα σύστημα ασφαλείας αποτελείται από πολλούς παράγοντες. Το κτήριο, η οργάνωση, το τεχνικό σκέλος. Και σαν μία αλυσίδα, ο κάθε ένας παράγοντας πρέπει να δουλεύει και στην περίπτωση της κλοπής δεν έγινε αυτό».

Πρόσθεσε εξάλλου ότι το σύστημα που είχε σχεδιαστεί για την παρακολούθηση του χώρου περιμετρικά του μουσείου απέτυχε και ότι οι φύλακες, που βρίσκονταν στο κεντρικό χώρο ασφαλείας, και οι οποίοι είδαν στα μόνιτορ του συστήματος τι συνέβαινε, καθυστέρησαν να ειδοποιήσουν την αστυνομία, με συνέπεια τη διαφυγή των ληστών. Η αστυνομία ερεύνησε την πιθανή συνενοχή των φυλάκων, αλλά δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο εναντίον τους και ο φάκελος έκλεισε.

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελία-σοκ κατά του Ρούντι Τζουλιάνι: «Έπινε, έπαιρνε βιάγκρα και μου ζητούσε στοματικό σεξ» (Photos)

Διάστημα: Σπουδαία ανακάλυψη από το τηλεσκόπιο James Webb – Εντόπισε νερό σε σπάνιο κομήτη του ηλιακού συστήματος (Photos)

Βρετανός παρουσιαστής άναψε τσιγάρο κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 09:37