search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 19:30
MENU CLOSE

Ο Πούτιν πανηγυρίζει την κατάληψη του Μπαχμούτ – Το Κίεβο διαψεύδει

21.05.2023 11:49
BAKHMUT

Την «απελευθέρωση» της ανατολικής ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συγχαίροντας παράλληλα τους μισθοφόρους της Βάγκνερ και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρει πως η μάχη η πιο μακροχρόνια και αιματηρή του πολέμου, ο οποίος διαρκεί ήδη 15 μήνες – πήρε τέλος με νίκη της Ρωσίας και πως όλοι όσοι αρίστευσαν σε αυτή από την πλευρά της Μόσχας θα τιμηθούν με κρατικά βραβεία.

«Ο Αρχηγός του Κράτους συνεχάρη τις ομάδες επίθεσης της Βάγκνερ, καθώς και όλα τα μέλη των μονάδων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που τους παρείχαν την απαραίτητη υποστήριξη και πλευρική κάλυψη, για την ολοκλήρωση της επιχείρησης να απελευθερώσουν το Αρτιομόφσκ (Μπαχμούτ)», αναφέρεται στη δήλωση. Η Ρωσία αποκαλεί την εν λόγω πόλη Αρτιομόφσκ, χρησιμοποιώντας την ονομασία που είχε κατά τη σοβιετική εποχή.

«Σε όλους αυτούς που διακρίθηκαν θα απονεμηθούν κρατικά βραβεία», προστίθεται.

Διαψεύδει η Ουκρανία

Νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πριν από τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής G7 στην Ιαπωνία, εάν οι Ρώσοι κατέλαβαν το Μπαχμούτ, όπως υποστηρίζουν για να απαντήσει: «Πιστεύω πως όχι» για να προσθέσει: «Διότι σήμερα, το Μπαχμούτ βρίσκεται μόνο στις καρδιές μας».

Στη συνέχεια, με ανάρτησή του στο facebook, ο εκπρόσωπος του ουκρανού προέδρου εξήγησε πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε με αυτό τον τρόπο σε ένα άλλο μέρος της ερώτησης: «Με αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος αρνήθηκε πως το Μπαχμούτ κατελήφθη».

Την ίδια ώρα, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει μερικώς την πολιορκημένη πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας και εξακολουθούν να ελέγχουν τμήμα της.

«Οι δυνάμεις μας έχουν καταλάβει την πόλη, έχουν περικυκλώσει την μισή και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να καταστρέψουμε τον εχθρό. Επομένως ο εχθρός πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο τμήμα της πόλης που ελέγχει», έγραψε η ίδια στην εφαρμογή Telegram.

Νέο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο από την Ουάσινγκτον

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και είπε στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια συνάντησής τους στην Ιαπωνία πως οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον ουκρανό ηγέτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών, δήλωσε πως το πακέτο της στρατιωτικής βοήθειας θα περιλάβει πυρομαχικά, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στις ΗΠΑ: Έγκυος σκότωσε τον 2χρονο γιο της και αυτοκτόνησε

Ουκρανία: Επιβεβαίωση Ζελένσκι για την κατάληψη του Μπαχμούτ από την Ρωσία (Video)

Καναδάς: Πύρινος εφιάλτης με 87 φωτιές (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 19:22