search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 12:55
MENU CLOSE

H μειονότητα στο προεκλογικό τοπίο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2286
15-06-2023
18.06.2023 06:00
mitsotakis-tsipras-new

Σε δύο εβδομάδες οι Έλληνες ψηφοφόροι θα βρεθούν στα εκλογικά κέντρα για να επιβεβαιώσουν την προτίμησή τους για ισχυρή διακυβέρνηση προς την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Γύρω από τη χώρα μας τα διεθνή προβλήματα εντείνονται. Οι καταστάσεις μάς προκαλούν να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας, αλλά και τη σοβαρότητα που απαιτεί η εποχή μας.

Στην Ουκρανία, ο πόλεμος γίνεται καθημερινά σκληρότερος. Η καταστροφή του φράγματος έχει σοβαρές συνέπειες στους πολίτες και όχι μόνο απειλείται σοβαρά η υγεία τους, η περιβαλλοντική ισορροπία, η διατροφική αλυσίδα, αλλά και η ασφάλειά τους από τη διασπορά των ναρκών, που θα καλυφθούν από τη λάσπη και το χώμα σε κάθε γωνιά της περιοχής, δημιουργώντας ένα τεράστιο ναρκοπέδιο.

Τον κίνδυνο εγκαίρως επισημαίνουν οι διεθνείς οργανισμοί, ο Τύπος και βεβαίως η κοινωνία των πολιτών, που ασχολείται με το επικίνδυνο, αλλά τόσο αναγκαίο έργο των αποναρκοθετήσεων. Η διεθνής κοινότητα αγωνιά για τη ζωή κάθε ανθρώπινης ύπαρξης και κυρίως των εργατών της γης, που θα κληθούν να καλλιεργήσουν για να τραφεί ο ουκρανικός πληθυσμός, για να συνεχισθεί ανεμπόδιστα η επισιτιστική βοήθεια, για να συνεχίσουν τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια στη χώρα τους και να μετακινούνται ακίνδυνα προς τα σχολεία τους. Άμεσα οι ναρκαλιευτές θα αναλάβουν έργο με αποζημίωση που επιβάλλουν οι καταστάσεις, επειδή η αξία της ζωής είναι ανεκτίμητη.

Η κυβέρνηση Ερντογάν

Ο κ. Ερντογάν, ολοκληρώνοντας τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, πραγματοποίησε αλλαγές με κυριότερη την τοποθέτηση του κ. Καλίν στην κεφαλή των υπηρεσιών πληροφοριών, ώστε να υπακούν απόλυτα στις εντολές του για να μην εκπλαγεί ο Πρόεδρός του ξανά από οποιοδήποτε «πραξικόπημα».

Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθέτησε τον κ. Φιντάλ, ελπίζοντας ότι τον απομακρύνει από τα κέντρα πληροφοριών και τις δομές που επί τόσα χρόνια ήλεγχε, με «αναβάθμισή» του σε διεθνή διαπραγματευτή υπό την αυστηρή καθοδήγηση του Προέδρου του, με τις πληροφορίες του κ. Καλίν, σημαντικού συνομιλητή των ΗΠΑ, της Ε.Ε., των Αράβων, των Ρώσων και των Κινέζων.

Πολιτικά ανανεωμένος, στρέφεται επιθετικά κατά των ΗΠΑ, επισκέπτεται την κατεχόμενη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατηρώντας την πρόκληση προς την Ε.Ε., την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το προξενείο στη Θράκη

Στη Θράκη, μετά τις τουρκικές εκλογές, παρατηρείται ένταση μεταναστευτικών κινήσεων στον Έβρο. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κασκαρέλης επιτυγχάνει εκτόνωση της έντασης. Στον νομό Ροδόπης στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τις πολιτικές παρεμβάσεις του τουρκικού Γενικού Προξενείου στην Κομοτηνή.

Στην κατάσταση που βρίσκεται η Τουρκία δεν μπορεί να επιβάλλει πολιτικές στη Θράκη

Την ίδια ενημέρωση παρέχει η κυβέρνηση προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πρακτικές της Τουρκίας και ενέργειες τις οποίες γνωρίζει όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας μας. Συνολικά ο πολιτικός κόσμος καταγγέλλει το γεγονός και κινητοποιούνται όλα τα κόμματα, όχι μόνο για να αναδειχθεί το γεγονός για μία ακόμη φορά, αλλά για να διαμηνυθεί στην Άγκυρα ότι, παρά το λεκτικό που διαμορφώνεται στην εκλογική περίοδο, η ετοιμότητα της χώρας θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, επειδή ουσιαστικά δεν αφορά τόσο τον Έλληνα μουσουλμάνο πολίτη που εξελέγη βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά κυρίως τη δραστηριότητα του Τούρκου Γενικού Πρόξενου στην Κομοτηνή, αλλά και κάθε Τούρκου διπλωμάτη διαπιστευμένου στην Ελλάδα, από την Αθήνα μέχρι τον Πειραιά και τη Ρόδο.

Οι απόψεις που ανταλλάσσονται στη χώρα μας βασίζονται στην παραδοσιακή ένταση που φορτίζει τις συζητήσεις στη Θράκη, παραλείποντας μέσα στην όξυνση της πολιτικής συζήτησης να διατηρηθεί εμφανές με τον πιο σαφή τρόπο, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και προς κάθε κατεύθυνση πέρα από τα σύνορά μας, ότι η Ελλάδα συντεταγμένα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και να μην εξαπατώνται οι προκαλούντες από το λεκτικό, αλλά να επικεντρώνονται στην ουσία της συνολικής ελληνικής πολιτικής.

Το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα εξέπληξε όλους αυτούς που ασχολούνται με την πολιτική και βεβαίως τον κ. Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, αναζητώντας διεξόδους επιστροφής στην κανονικότητα της διεθνούς πολιτικής, γνωρίζει ότι η στάση της Ελλάδος μετά το ατυχέστατο «Μητσοτάκης γιοκ» μέχρι και τον καταστροφικό σεισμό δεν του αφήνει πολλά περιθώρια διατήρησης της πολιτικής των προκλήσεων και των επικίνδυνων εντάσεων.

Η Τουρκία συνολικά και όχι μόνο ο Πρόεδρός της διαπιστώνουν ότι η διεθνής πραγματικότητα διαφοροποιείται από ό,τι η Άγκυρα αναλύει ως διεθνές περιβάλλον. Στην κατάσταση που βρίσκεται η Τουρκία προφανώς και δεν μπορεί να επιβάλλει πολιτικές στη Θράκη. Αδυνατεί να απειλεί με κλιμάκωση συγκρούσεων, επειδή δεν διαθέτει πλέον τα μέσα και την οικονομική δυνατότητα άσκησης πολιτικής εκβιασμών και ταυτόχρονης συντήρησης στρατιωτικών δυνάμεων σε πολλά θερμά διεθνή μέτωπα.

Βεβαίως οι διαπιστώσεις που ακούγονται ως ιδιαιτέρως επιτυχείς για την ελληνική πολιτική παρουσία μάλλον εντείνουν την εγρήγορσή μας και τις απαιτήσεις ετοιμότητας και δεν μας επιτρέπουν να αφιστάμεθα από καταστάσεις, που απασχολούν τις τελευταίες ημέρες την Εκκλησία της Κύπρου, τις προσπάθειες για αποδυνάμωση ενεργειών, που αφορούν στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

ΗΠΑ – Τουρκία – Ελλάδα

Το ζήτημα των επικείμενων αμερικανικών αποφάσεων που αφορούν στο οπλικό σύστημα της τουρκικής αεροπορίας, επειδή εντάσσεται στη συζήτηση της αμυντικής αποτελεσματικότητας της Ατλαντικής Συμμαχίας, εμφανίζει πολύ υψηλό δείκτη εντατικής και έντονης διαπραγμάτευσης στους κόλπους της Συμμαχίας. Θα προκληθεί στην Αθήνα έντονη πολιτική συζήτηση, παρά τις επιτυχημένες προσπάθειες της ομογένειάς μας στις ΗΠΑ και τη στρατηγική συνεργασία Αθηνών – Ουάσιγκτον. Κεφάλαιο πολιτικό και γεωστρατηγικό μάλλον θα πρέπει να επενδυθεί κατά προτεραιότητα και περισσότερο στη λύση του Κυπριακού στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στην ανάπτυξη του σχεδίου Αλεξανδρούπολη – ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής συνεργασίας στην ανατολική και νοτιοανατολική πτέρυγά μας, στην οποία υπάγεται και η Τουρκία.

Η ισχυρή ελληνική κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, άμεσα καλείται να αντιμετωπίσει σκληρές προκλήσεις που αφορούν την καθημερινότητα των Ελλήνων, αλλά και να απαντήσει αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά τη γειτονιά μας, χωρίς να παραλείπεται ο ρόλος που της αρμόζει διεθνώς για να επιτύχει στην εξασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Οι συζητήσεις δεν αφορούν μόνο στο μνημόνιο συνεργασίας στο ΝΑΤΟ, στην ΑΟΖ, στην υφαλοκρηπίδα, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ή την εξέλιξη των τριμερών και διευρυμένων συνεργασιών που δημιουργήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που θα συνθέσουν το νέο ελληνικό Κοινοβούλιο αναμφίβολα γνωρίζουν από τις διεθνείς εξελίξεις ότι τα θέματα που θα συναντήσουν ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας, αλλά και την πραγματικότητα της ευρύτερης γειτονιάς μας. Ταχύτατα ο κόσμος κινείται στις γραμμές που χαράχθηκαν από τη διεθνή οικονομική κρίση, που φαίνεται ότι ακόμη προκαλεί αναταραχές και σε ισχυρές οικονομίες, από την πανδημία και από τη διευρυμένη συζήτηση που εξελίσσεται από τους τρεις κυριότερους διεθνείς παίκτες, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα.

Στην εξέλιξη που θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου, τις εφαρμογές των τεχνολογιών, που αφορούν στην ανάπτυξη αλλά και στις συγκρούσεις, οι τρεις δρώντες αναζητούν τη θέση τους, ώστε να λειτουργούν σε συνθήκες ισορροπίας, παρά την ξεχωριστή δυναμική παρουσία που χαρακτηρίζει την κάθε μία υπερδύναμη ξεχωριστά.

Το δεκαπενθήμερο που προηγείται των εκλογών αξίζει να αφιερωθεί σε όλα τα σπουδαία θέματα, που αφορούν στην ευημερία κάθε ελληνικής οικογένειας, αλλά όμως σχετίζονται άμεσα με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Επειδή η διασύνδεση εσωτερικών αποφάσεων και εξωτερικών πρωτοβουλιών παρουσιάζει αμεσότητα και σχετική ανελαστικότητα συσχετισμών, προφανώς και επιβάλλεται να διακηρύσσεται αδιάκοπα και με συνέπεια ότι στην ελληνική επικράτεια καμία άλλη χώρα δεν παρεμβαίνει, στην Ε.Ε. ο ρόλος της χώρας μας εξελίσσεται δυναμικά και βεβαίως η ευρωπαϊκή παρουσία μας διαμορφώνει αποφάσεις όσο και αν ενοχλείται από την αδιαμφισβήτητη πολιτική πραγματικότητα η γειτονική μας Τουρκία, και βεβαίως στο ΝΑΤΟ ως σύμμαχοι συζητούμε ισότιμα τα της κοινής άμυνας, αναπροσδιορίζοντας τις κοινές αμυντικές και γεωστρατηγικές πολιτικές, που εξυπηρετούν τις ευρωατλαντικές στοχεύσεις.

Μετά τη μεταπολίτευση δημιουργήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα, μέσα από πολλές δοκιμασίες, πολιτικές και οικονομικές, όπως συμβαίνει με πολλές χώρες, επειδή η άσκηση πολιτικής είναι μία συνεχής συζήτηση με την κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα. Δημιουργήσαμε μία σταθερή δημοκρατία στην οποία κάθε κοινωνική έκφραση εξασφαλίζει χώρο και νομοθετικό πλαίσιο σεβασμού και νομιμότητας.

Η μουσουλμανική μειονότητα, δημιουργική πραγματικότητα της θεσμικής και αναπτυξιακής πραγματικότητας της χώρας μας, αποτελεί πολιτιστικό και πολιτισμικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και της Ε.Ε., ως τέτοιο μόνο αξίζει να αξιολογείται και κάθε άλλος προσδιορισμός, που παραβαίνει το πνεύμα και το γράμμα της Λωζάννης, από όποιον και αν χρησιμοποιείται, παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα, αλλά και την εσωτερική έννομη τάξη από τη στιγμή που η Συνθήκη της Λωζάννης αναγνωρίζεται ως Υπέρτατη Συνθήκη.

* Ο Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου είναι πρέσβης ε.τ.

Διαβάστε επίσης:

Γολγοθάς για την Κεντρο-Αριστερά

Γιατί η Άγκυρα μέσω του τουρκικού προξενείου ελέγχει και χειραγωγεί τη μειονότητα

Όλα για όλα τα παίζει το ΠΑΣΟΚ στη μάχη της Κεντροαριστεράς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 12:54