search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 23:21
MENU CLOSE

Όλα για όλα τα παίζει το ΠΑΣΟΚ στη μάχη της Κεντροαριστεράς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2286
15/06/2023
16.06.2023 06:00
PASOK-ANDROULAKIS

Η κοινή – χρονικά – περιοδεία του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν τα δύο κόμματα, αλλά και τη μάχη που θα δοθεί στην Κεντροαριστερά. Καθώς το ΠΑΣΟΚ θέλει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να είναι η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, η μάχη θα είναι πολλαπλή.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μπορούν να εκφράσουν καλύτερα τα χαμηλότερα στρώματα και τη μεσαία τάξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως λένε, ευθύνεται για το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς είναι ο «απόλυτος και ο μεγαλύτερος χορηγός της Νέας Δημοκρατίας». Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι υπερτερούν σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία και τις προτάσεις τους για την ακρίβεια, την Υγεία, την Παιδεία, τα εθνικά και κυρίως στην… αξιοπιστία.

«Αξιόπιστοι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ»

Μπορεί στη Χαριλάου Τρικούπη να θεωρούν ότι μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου το κλίμα ευνοεί το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν προχωρούν σε ακραίες εκτιμήσεις ή ακόμα και υποτίμηση του πολιτικού τους αντιπάλου για τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Όπως λένε συνεργάτες του Ανδρουλάκη στο «Ποντίκι», αυτό που πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ τώρα είναι να φανεί ότι το κόμμα τους είναι η αξιόπιστη επιλογή απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Στην τακτική αυτή προτάσσουν κυρίως το πρόγραμμά τους, κάνοντας όμως παράλληλα επίθεση στην Κουμουνδούρου για το γεγονός ότι άφησαν τον Μητσοτάκη να φτάσει σε ποσοστά… «παντοδυναμίας». «Έχουμε να κάνουμε με ένα κόμμα που βοηθά το imperium της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει συχνά ο Ανδρουλάκης.

Το πρόγραμμα και το μήνυμα στους βουλευτές

Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες τα πυρά του Ανδρουλάκη πλέον επικεντρώνονται στη Ν.Δ. και στο ενδεχόμενο παντοδυναμίας. Με αυτή την κίνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στοχεύει να φανεί ως ο κύριος αντίπαλος του Μητσοτάκη, «ροκανίζοντας» παράλληλα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε η Χαριλάου Τρικούπη έχει κλείσει κατηγορηματικά την πόρτα της μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας με την Πειραιώς.

Αυτό που κάνει τα κόμματα αντίπαλα – όπως λένε συνεργάτες του Ανδρουλάκη – είναι οι προγραμματικές και πολιτικές διαφορές. Η θετική ατζέντα που θέλει να προβάλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλη από το πρόγραμμά του, το οποίο προτάσσει στις ομιλίες του, τις συνεντεύξεις του και τις περιοδείες:
● Οικονομία: Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για όσο διαρκεί η κρίση. Έκτακτη φορολογία των εταιρειών ενέργειας, των τραπεζών και όσων παρουσίασαν υπερκέρδη.
● Δημόσια Υγεία: Αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μόνιμες θέσεις για τους γιατρούς και τους υγειονομικούς, ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας. Όσο για τους πόρους, θεωρούν ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσοστό 8 με 10% θα πρέπει δοθεί στη δημόσια Υγεία.
● Παιδεία: Εκπαίδευση με το Εθνικό Απολυτήριο, που «θα φέρει ξανά το δημόσιο σχολείο στο επίκεντρο και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας». Σχολικό περιβάλλον με υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης και ισχυρές δομές ειδικής αγωγής για το σχολείο της συμπερίληψης.
● Δημόσιο: Καθιέρωση της «Διαύγειας» σε όλους τους τομείς. Να γνωρίζουν οι πολίτες πώς ξοδεύονται οι φόροι τους. Όχι σε απευθείας αναθέσεις ή κλειστές και αδιαφανείς διαδικασίες. Θέσεις διοικητών των νοσοκομείων και των δημόσιων οργανισμών μέσω διεθνών διαγωνισμών διάρκειας δύο μηνών και με πενταετή θητεία.

Σε αυστηρό μήνυμα προς τους υποψήφιους βουλευτές του, από τους οποίους ζήτησε εγρήγορση, ο Ανδρουλάκης τόνισε πως «οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν είναι παρά ένας σταθμός στον αγώνα μας να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη το κύριο μέσο έκφρασης όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών».

Ψηλά στην ατζέντα τα ελληνοτουρκικά

Ως την πολιτική δύναμη που έχει στηρίξει όλες τις συμφωνίες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης, βάζοντας ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής μάχης τα εθνικά θέματα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα ελληνοτουρκικά, μετά και τις νέες δηλώσεις του Ερντογάν για «Γαλάζια Πατρίδα», επισημαίνει ότι η χώρα έχει ανάγκη από συνθήκες καλής γειτονίας και αποκλιμάκωση των προκλήσεων.

Ο ίδιος παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας δίνοντας παράλληλα τεράστιο βάρος και στις αυξημένες προσφυγικές ροές στην Έβρο. Όπως επισημαίνει, η εργαλειοποίηση του προσφυγικού δεν βοηθά τη χώρα. Σε ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει εμπάργκο όπλων, ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική με πρωταγωνιστική παρουσία της Ελλάδας και δημιουργία του Ευρωστρατού, που θα φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα από τη Φινλανδία και την Εσθονία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Πρέπει να γίνει σαφές σε όλα τα επίπεδα ότι τα σύνορά μας δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά, είναι και ευρωτουρκικά. Όσο οι προκλήσεις και οι αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων συνεχίζονται δεν μπορούν οι εταίροι και σύμμαχοί μας να πωλούν όπλα στην Τουρκία» («Βήμα»).

Φταίνε και οι δύο για τη Ροδόπη

Στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για τους μειονοτικούς βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν ως υπεύθυνες και τις δύο πλευρές. Στη Χαριλάου Τρικούπη θυμίζουν πως τον Ιούλιο του 2022 το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε την πρόταση για τη μεταρρύθμιση του θεσμού της μουφτείας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε. «Εκείνη τη χρονική στιγμή θα μπορούσαν να αναδειχθούν τα θέματα αυτά. Το να γίνεται η ανακίνηση του θέματος προεκλογικά μόνο κακό κάνει» σημειώνουν στο ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα στρέφουν τα πυρά τους και προς την Ντόρα Μπακογιάννη για τις δηλώσεις της στη Ροδόπη.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει να ζητά ευμεγέθη Κοινοβουλευτική Ομάδα στην επόμενη Βουλή

Μικρή η ανταπόκριση στη ρύθμιση χρεών

ΣΥΡΙΖΑ: Tα τρία επίπεδα της εκλογικής στρατηγικής της Κουμουνδούρου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 23:17