search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:53
MENU CLOSE

Υποβρύχιο Titan: Τέλος χρόνου για τους επιβαίνοντες, δεν σταματούν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Καταδύθηκαν δύο βαθυσκάφη

22.06.2023 15:22
oceangate_titan_2006_1460_new
credit: Facebook/@OceanGate

Τέλος χρόνου για τους πέντε επιβαίνοντες του υποβρυχίου Titan που αγνοείται, καθώς σύμφωνα με τις αρχές το οξυγόνο έχει τελειώσει.

Παράλληλα, το γαλλικό πλοίο που μεταφέρει το ρομπότ Victor 6000, που έχει την δυνατότητα κατάδυσης στα 6.000 μέτρα, έφτασε στην περιοχή των ερευνών για το χαμένο βαθυσκάφος που εξερευνούσε το ναυάγιο του Τιτανικού, ανακοίνωσε το ινστιτούτο Ifremer.

Ένα αντίστοιχο ρομπότ έχει ήδη καταδυθεί και από το καναδικό πλοίο Horizon Arctic.

Το ερευνητικό σκάφος Atalante χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ηχητικό σύστημα για την χαρτογράφηση του βυθού, ώστε η έρευνα του ρομπότ να είναι περισσότερο στοχευμένη, διευκρίνισε το Ifremer.

Σύμφωνα με τις αρχές το οξυγόνο στο υποβρύχιο έχει τελειώσει, καθώς οι 96 ώρες που υπολογίζονταν ότι θα συνεχίζεται η παροχή έχουν περάσει από τις 14:08 (ώρα Ελλάδας).

Το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος. Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις «διάσωσης» του βαθυσκάφους Titan και των πέντε επιβαινόντων που εξαφανίσθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, παρά τους φόβους ότι τα αποθέματα του οξυγόνου έχουν εξαντληθεί.

«Συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε σε ιδιαιτέρως σύνθετες περιπτώσεις ότι η θέληση για ζωή των ανθρώπων πρέπει να ληφθεί επίσης πραγματικά υπ’ όψιν. Και, κατά συνέπεια, συνεχίζουμε τις έρευνες και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες διάσωσης», δηλώνει ο υποναύαρχος Τζο Μάουτζερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων έρευνας στο δίκτυο NBC.

«Το Victor 6000 είναι η κύρια ελπίδα μας να βρεθεί κάτι»

«Το Victor 6000 είναι η κύρια ελπίδα μας να βρεθεί κάτι», δήλωσε ο βρετανός εμπειρογνώμονας της θάλασσας, Ρομπ Λάρτερ στη Daily Mail.

Η ενδεχόμενη εύρεση του υποβρυχίου θα μπορούσε να «διαρκέσει ολόκληρες εβδομάδες», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο καθηγητής θαλάσσιας μηχανικής στο University College του Λονδίνου, Άλιστερ Γκρέιγκ, τόνισε ότι υπό κανονικές συνθήκες το Victor 6000 θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο ώρες να βρει το χαμένο υποβρύχιο και άλλες δύο για να αναδυθεί.

Το βίντεο που προκαλεί ανατριχίλα

Με την αγωνία να κορυφώνεται κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα animation, που δείχνει σε τι βάθη μπορεί να βρίσκεται το Titan. Το animation δημιουργήθηκε από την ισπανική εταιρία MetaBallStudios, και παρουσιάζει το εικονικό υποβρύχιο περιβάλλον στον ωκεανό, τοποθετώντας στον βυθό εμβληματικά κτίρια ως σημεία αναφοράς για να αντιληφθούμε τα μεγέθη στην ωκεάνια άβυσσο. Μεταξύ αυτών είναι το Άγαλμα της Ελευθερίας (ύψος 305 πόδια), ο Πύργος του Άιφελ (ύψος 984 πόδια) και ο πύργος Μπουρζ Χαλίφα (2.719 πόδια).

Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται στον βυθό του Ατλαντικού, σε βάθος 12.000 ποδών (περίπου 3.800 μέτρα) και κάπου εκεί εκτιμάται ότι έχει παγιδευτεί το βαθυσκάφος που μετέφερε τους τουρίστες στο ναυάγιο.

Διαβάστε επίσης:

Νέο Στόουνχετζ στην Ολλανδία – Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη (video/photos)

Κώστας Γαβράς: Κοντά στο σπίτι του στο Παρίσι η τρομακτική έκρηξη – Τι δήλωσε (video)

ΗΠΑ: Αγόρι 2 ετών πυροβόλησε κατά λάθος και σκότωσε την έγκυο μητέρα του (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:49