search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 01:13
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Γιατί ο Μητσοτάκης «πετάει το γάντι» στα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ

06.07.2023 08:30
mitsotakis_bloomberg_0507_1920-1080_new
credit: Instagram/@kyriakos_

Την ώρα που η Ελληνική Λύση καταθέτει προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και ο πρόεδρος της Νίκης αμφισβητεί ανοιχτά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, ο πρωθυπουργός, μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg, μοιάζει να «απαντά» στις προκλήσεις αυτές, βγαίνοντας από… αριστερά.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε ότι «ο γάμος των ατόμων του ιδίου φύλου θα συμβεί κάποια στιγμή και είναι κομμάτι της στρατηγικής μας. Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον πιο έτοιμη και ώριμη», με το ρεπορτάζ να αναφέρεται και στην επιτροπή που είχε ορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για τον σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά και στις θετικές διατάξεις που είχε περάσει για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να ανοίξει με την έναρξη της νέας θητείας του ένα τέτοιο ζήτημα – να, ας πούμε, «πετάξει το γάντι» στα κόμματα δεξιά της ΝΔ – θεωρείται ως μια κίνηση υψηλού, μεν, αλλά, ταυτόχρονα, και λελογισμένου ρίσκου, η οποία δυνητικά μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στο κόμμα και ταυτόχρονα να θέσει και μια σειρά από «κόκκινες γραμμές» στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και σε χώρους έξω από αυτή:

● Για παράδειγμα, η θεσμοθέτηση του γάμου για άτομα του ίδιου φύλου μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως μια πραγματικά προοδευτική μεταρρύθμιση στη χώρα, η οποία σπάει ταμπού δεκαετιών, κατοχυρώνει ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών και δείχνει ότι ο Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να «σπάσει αυγά» προς όλες τις κατευθύνσεις.

● Επίσης, μια τέτοια νομοθετική παρέμβαση αποτελεί και κάλεσμα/πρόκληση για τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς – του λεγόμενου προοδευτικού χώρου – να συνταχθούν πίσω από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ένα θέμα που ξεπερνά τα στενά κομματικά όρια και θέσεις.

● Ειδικά για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, ο Μητσοτάκης μοιάζει να απαντά στις πιέσεις τους για πιο συντηρητική στροφή στις πολιτικές της κυβέρνησης με μια κίνηση με σαφές προοδευτικό πρόσημο, δείχνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει το πιθανό πολιτικό κόστος, αλλά ο πραγματικός εκσυγχρονισμός της κοινωνίας. Παράλληλα, βέβαια, υπογραμμίζει και την αντίθεση της ΝΔ με τα κόμματα αυτά σε μείζονα κοινωνικά ζητήματα (ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα αλλαγής του νομικού πλαισίου για τις αμβλώσεις).

● Παράλληλα, στέλνει και ένα μήνυμα προς το εξωτερικό και ειδικά προς την Ευρώπη, η οποία είχε ασκήσει διάφορες πιέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για ζητήματα όπως οι παρακολουθήσεις και η ελευθερία του τύπου.

● Τέλος, ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι η πολιτική στρατηγική της ΝΔ είναι… άκρως επεκτατική, ιδίως όσον αφορά στο κέντρο και τα όρια της κεντροαριστεράς, καθώς ανακινεί ένα θέμα που θεωρητικά αποτελεί προνομιακό πεδίο για τα κόμματα του χώρου αυτού.

Φυσικά, «πολλά μεταξύ κύλικος και χειλέων άκρον πέλει»: δηλαδή, από τη δήλωση Μητσοτάκη μέχρι την ώρα που το σχετικό νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή για ψήφιση υπάρχουν πολλά βήματα που θα πρέπει να διανυθούν. Ο πρωθυπουργός δεν έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχετικού σχεδίου, αρκούμενος να πει ότι «κάποια στιγμή» θα θεσμοθετηθεί και ο γάμος για τα άτομα του ίδιου φύλου. Επίσης, δεν είναι ακόμα γνωστό αν και πώς θα αντιδράσει η εκκλησία, η οποία «δίνει» πολλούς ψηφοφόρους στη ΝΔ, αλλά και αν θα υπάρξουν – και πώς θα εκδηλωθούν – αντιδράσεις από την πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος.

Και φυσικά μέχρι να δούμε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου ο καθένα μπορεί να λέει το μακρύ του και το κοντό του σχετικά με το περιεχόμενό του. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο Μητσοτάκης με την κίνηση αυτή «ανοίγει μέτωπο» και, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το ταμείο γίνεται στο τέλος…

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Επόμενο στοίχημα η στελέχωση των οργανισμών – Οι θέσεις για τους πολιτευτές

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Μάλτας – Στο επίκεντρο το Μεταναστευτικό

ΠΝΠ για ΕΚΑΒ: Οδηγοί ασθενοφόρων από Πυροσβεστική, στρατό και ΟΤΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59