search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:20
MENU CLOSE

Νέα είδη καρχαριών εντοπίζονται στις θάλασσες – Υπάρχουν πάνω από 500 είδη

12.07.2023 15:21
KARXARIES-NEW
Πηγή: Pixabay

Ήταν ένα μυστήριο που άρχισε με ένα αυγό. Το 1989 επιστήμονες στην Αυστραλία βρήκαν ένα περίεργο είδος αυγού, που γεννούν οι καρχαρίες αντί να γεννούν τα νεογνά τους.

Το περίεργο αβγό βρέθηκε στα όρια της υφαλοκρηπίδας στη θάλασσα του Ανατολικού Τιμόρ, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη βόρεια-ανατολική ακτή της Αυστραλίας. Τα ερωτήματα που προκάλεσε η ανακάλυψη αυτού του αβγού ήταν πολλά:  Ποιο ήταν το ζώο που κάνει τέτοια αβγά;  Που ζει; Και γιατί τα αβγά είναι τόσο διαφορετικά;

Πέρασαν 30 χρόνια για να δώσουν οι επιστήμονες μια απάντηση στη βασική ερώτηση– και έτσι έφτασαν στον εντοπισμό ενός εντελώς νέου είδους καρχαρία.

Είμαστε ήδη δύο δεκαετίες μέσα στον 21ο αιώνα και οι επιστήμονες εξακολουθούν να εντοπίζουν νέα είδη καρχαρία, που είναι οι πιο εντυπωσιακοί κυνηγοί των ωκεανών.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 είχαν καταγραφεί περίπου 360 είδη καρχαριών, από ένα είδος που φτάνει μόλις τα 20 εκατοστά και τρέφεται με πλαγκτόν, μέχρι το μεγαλύτερο είδος- τον λευκό καρχαρία.

Έκτοτε ο αριθμός των ειδών καρχαριών που γνωρίζουμε έχει αυξηθεί κατά 40% και σήμερα έχουμε καταγράψει πάνω από 500 είδη. Κι αυτό συνέβη επειδή ο άνθρωπος μπορεί πλέον να εξερευνά τα μεγάλα βάθη των ωκεανών.

Στην περίπτωση του καρχαρία που γεννά τα παράξενα αβγά, στην αρχή τα αβγά μπήκαν στο μουσείο και ήταν εκθέματα της Εθνικής Συλλογής Ιχθύων της Αυστραλίας. Κανένας δεν έψαξε περισσότερο. Το 2011, ο ερευνητής Μπρετ Χιούμαν, που εργαζόταν στο Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας, στο Περθ, είδε τα παράξενα αβγά και πρόσεξε ότι ήταν όμοια με εκείνα ενός είδους καρχαρία που δεν ζούσε στα νερά της Αυστραλίας. Άρχισε να ερευνά το θέμα και έφτασε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ένα νέο είδος καρχαρίας, αλλά δεν ήξερε ποιο ακριβώς.

Η πιο λεπτομερής έρευνα συνέδεσε τα παράξενα αβγά με ένα έμβρυο καρχαρία που είχε βρεθεί σε ένα άλλο αβγό, ήδη από την δεκαετία του 1980. Η επιστημονική έρευνα κατέληξε σε ασφαλή συμπεράσματα όταν αιχμαλωτίστηκε ένας θηλυκός καρχαρίας που κυοφορούσε αυτά τα παράξενα αβγά και διαπίστωσαν ότι ανήκε στην οικογένεια των καρχαριών της Νότιας Κίνας, που ζουν σε βάθη από 410 μέτρα έως 504 μέτρα. Ήταν όμως ένα εντελώς νέο είδος καρχαρία και έτσι οι επιστήμονες σταμάτησαν να … ξύνουν με αμηχανία τα κεφάλια τους.  Το νέο είδος πήρε την επιστημονική ονομασία Apristurus ovicorrugatus.

Μεταξύ των νέων ειδών καρχαριών που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια είναι ένα είδος κερασφόρου καρχαρία, που αιχμαλωτίστηκε σε βάθος 150 μέτρων ανοιχτά της δυτικής Αυστραλίας.

Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτά που έχουν μπροστά τους οι επιστήμονες. Τα νερά γύρω από την Αυστραλία πιστεύεται ότι κρύβουν κι άλλα είδη που μέχρι τώρα είναι άγνωστα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο Ινδικός Ωκεανός, όπως λέει ο βιολόγος Σιμόν Βάιγκμαν, επιστήμονας στο Εργαστήριο Ερευνών Elasmobranch, στο Αμβούργο.

Ο Βάιγκμαν συμμετείχε σε ομάδα ερευνητών που εντόπισαν δύο νέα είδη καρχαριών με παράξενη όψη στη νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής. Πρόκειται για είδη με μακρύ ρύγχος, εξοπλισμένα με κοφτερά δόντια.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως στις θάλασσες υπάρχουν πολύ περισσότερα είδη καρχαριών που περιμένουν τον άνθρωπο για να τους ανακαλύψει. Είδη που μπορεί να φτάνουν σε μήκος σχεδόν δύο μέτρων.

Διαβάστε επίσης:

Μπόρις Τζόνσσον: Τι σχέση έχει ο γιος του με την ελληνική μυθολογία

Μίλαν Κούντερα: Πέθανε ο διάσημος συγγραφέας (photos/video)

Mίλαν Κούντερα: Ο συγγραφέας της Ύπαρξης πέρασε στην Αθανασία!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:14