search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 06:51
MENU CLOSE

Mίλαν Κούντερα: Ο συγγραφέας της Ύπαρξης πέρασε στην Αθανασία!

12.07.2023 14:31
koundera

Ο Μίλαν Κούντερα, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της Ευρώπης, το έργο του οποίου έχει μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες, άφησε την τελευταία του πνοή χθες, Τρίτη 11 Ιουλίου σε ηλικία 94 ετών στο Παρίσι όπου ζούσε από το 1975.

Γεννήθηκε το 1929 στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας όπου και έζησε έως την στιγμή που αποφάσισε να «μεταπηδήσει» στη Δύση καθώς τα πρώτα του βιβλία ήταν απαγορευμένα στην χώρα του. Εκεί τα πρώτα χρόνια δίδαξε για λίγο στο Πανεπιστήμιο της Ρεν και πολιτογραφήθηκε Γάλλος το 1981.

Πίστευε πως ο φιλελευθερισμός και ο ρομαντισμός ερίζουν για την ψυχή των χαρακτήρων του που αναζητούν ταυτότητα και, μέσω του Άλλου, για την αποκάλυψη της δικής τους αλήθειας. Επηρεάστηκε έντονα από συγγραφείς ενάντιους σε οποιαδήποτε μορφή μεταφυσικής βεβαιότητας, όπως ο Κάφκα και ο Ρόμπερτ Μούζιλ, συγγραφέας του έργου «Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες».

Ο Κούντερα χρωστά επίσης πολλά στο πνεύμα του γαλλικού 18ου αιώνα και ειδικότερα στον Ντιντερό, από τον οποίο θα εμπνευστεί το 1981 το θεατρικό έργο Jacques et son Μaître, ένα αφιέρωμα στον Ντενί Ντιντερό. Υποστηρίζει επίσης την πρόταση του Νίτσε για τον οποίο «η αγάπη είναι μια μακρά συζήτηση».

Όλα τα μυθιστορήματα του Κούντερα χαρακτηρίζονται από την εμμονή για την ασημαντότητα χωρίς να υποκύπτουν στη μηδενιστική απόγνωση του Εμίλ Σιοράν. Η αυθεντική αγάπη ανήκει σε αυτόν τον κόσμο, μας θυμίζει ο συγγραφέας σε ένα από τα τελευταία του μυθιστορήματα L’Identité (2003), αλλά είναι θέμα πνευματικού ασκητισμού και ίσως και μια μορφής τέχνης!

Όπως είπε ο ίδιος για την αγάπη: «Όταν η καρδιά μιλάει, το μυαλό το θεωρεί μεγάλη απρέπεια να φέρει αντίρρηση.»

Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Το αστείο» που γνώρισε τεράστια επιτυχία, σατίριζε τον ολοκληρωτισμό των κομμουνιστικών κοινωνιών. Κυριότερα έργα του θεωρούνται: Η ζωή είναι αλλού, Κωμικοί έρωτες, Η βραδύτητα, Η άγνοια, Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης και Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης. Στο μυθιστόρημά του Η Αθανασία, δίνει την ερμηνεία της ματαιότητας (ή μη) που διέπει το ανθρώπινο «εγώ».

Ο Κούντερα πέρασε στην αθανασία και η ευρωπαϊκή λογοτεχνία αποχαιρετά έναν πραγματικά Μεγάλο!

Διαβάστε επίσης:

Μπόρις Τζόνσσον: Τι σχέση έχει ο γιος του με την ελληνική μυθολογία

Μίλαν Κούντερα: Πέθανε ο διάσημος συγγραφέας (photos/video)

Γερμανία: Γιατί πέταξαν στα σκουπίδια εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορωνοϊού (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 06:44