search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:40
MENU CLOSE

Ζελένσκι, μόνος, ψάχνει

13.07.2023 18:35
zelenski-alone-1-new

Μια φωτογραφία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να στέκεται μόνος, μελαγχολικός, σαν… κομπάρσος, ψάχνοντας αμήχανα πού πρέπει να σταθεί πριν την «οικογενειακή φωτογραφία», ενώ γύρω του οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η σύζυγός του συνομιλούν περιχαρείς σε πηγαδάκια, κάνει τον γύρο του διαδικτύου, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Αν και ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εξαπολύσει επίθεση στους διαπραγματευτές του ΝΑΤΟ, καταλογίζοντάς τους ότι διστάζουν να προσφέρουν στο Κίεβο έναν συγκεκριμένο δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σε ένα προσχέδιο ανακοινωθέντος που είδε και το οποίο είναι ίδιο με το τελικό, τελικά εισέπραξε μόνο… ευχολόγια (στην καλύτερη περίπτωση) από τους ηγέτες.

Οι ηγέτες των κρατών μελών συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Συμμαχίας, ωστόσο δεν δόθηκε στο Κίεβο πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ουκρανία επιδίωκε. Το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία όταν οι Σύμμαχοι συμφωνήσουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις», ανέφερε η τελική διατύπωση της δήλωσης των ηγετών της Συμμαχίας. Αν και οι ηγέτες δεν διευκρίνισαν τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία, τόνισαν ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα καθώς και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στους κλάδους της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

«Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει αντιπαράθεση και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. Παραμένουμε πρόθυμοι να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για τη διαχείριση και τον μετριασμό των κινδύνων, την πρόληψη της κλιμάκωσης και την αύξηση της διαφάνειας. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε και να αξιολογούμε τις επιπτώσεις των πολιτικών και των ενεργειών της Ρωσίας για την ασφάλειά μας και να απαντάμε στις ρωσικές απειλές και εχθρικές ενέργειες με ενιαίο και υπεύθυνο τρόπο», ανέφερε η δήλωση σχετικά με τη Ρωσία, σε έναν ουσιαστικά διπλωματικό ελιγμό.

«Δεν είμαστε η Amazon» του λέει η Βρετανία

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν είναι η Amazon», ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, σε ό,τι αφορά την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Κίεβο θα μπορούσε να δείξει περισσότερη «ευγνωμοσύνη» στους συμμάχους του.

«Είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο κόσμος θέλει να βλέπει ευγνωμοσύνη» είπε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο Γουάλας, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους. «Κάποιες φορές πρέπει να πείσουμε χώρες να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους. Ναι, αυτός ο πόλεμος είναι ένας ευγενής πόλεμος (…) αλλά κάποιες φορές πρέπει να πείθουμε τους κοινοβουλευτικούς (σ.σ. βουλευτές και γερουσιαστές) στις ΗΠΑ. Πρέπει να πείθουμε πολιτικούς αξιωματούχους που, σε άλλες χώρες, αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο», σχολίασε.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Γουάλας εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του όταν, σε μια επίσκεψη που πραγματοποίησε πέρσι στην Ουκρανία, του δόθηκε ένας «κατάλογος όπλων» τα οποία χρειάζεται το Κίεβο.

«Ξέρετε, δεν είμαστε η Amazon. Τους το είπα πέρσι, όταν ταξίδευα επί 11 ώρες για να μου δώσουν έναν κατάλογο», τόνισε.

Ο Βλαντιμίρ… Ζελένσκι

Εντωμεταξύ, λαβή για σχόλια έδωσε η νέα γκάφα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Τότε αποκάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι… «Βλαντιμίρ», παραπέμποντας στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Ωστόσο, κατάλαβε αμέσως το λάθος του και διόρθωσε το όνομά του, ενώ είπε ότι «δεν πρέπει να ακούγεται τόσο οικείος».

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά, αντισυλληπτικό χάπι χωρίς ιατρική συνταγή

Κόσοβο: Σε… ρινγκ μετατράπηκε η Βουλή – Γενική σύρραξη με μπουνιές και ρίψη μπουκαλιών (Video)

Ινδία: Κινδυνεύει να μείνει χωρίς πόσιμο νερό – Πλημμύρισαν τρεις μονάδες επεξεργασίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32