ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 09:12
MENU CLOSE

Κύπρος: Ο κορωνοϊός των αιλουροειδών έχει σκοτώσει 300.000 γάτες από την αρχή του χρόνου

14.07.2023 14:16

300.000 γάτες, οικόσιτες και αδέσποτες, έχει εξοντώσει στην Κύπρο ο κορωνοϊός των αιλουροειδών (FIP) και αν δεν ληφθούν μέτρα ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά.
To FIP (λοιμώδης περιτονίτιδα των αιλουροειδών) προκαλείται από ένα συγκεκριμένο στέλεχος κορωνοϊού και είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό μεταξύ των ζώων.
Η Κύπρος, που αποκαλείται και «το νησί των γατιών», κινδυνεύει να γίνει «το νησί των νεκρών γατιών» αν δεν βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης, χωρίς μέχρι τώρα να υπάρχει πλήρης θεραπεία.
«Οι κτηνίατροι αναφέρουν ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων FIP, που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Λευκωσία τον Ιανουάριο και έχουν εξαπλωθεί σε όλο το νησί μέσα σε τρεις- τέσσερις μήνες», δήλωσε ο Δημήτρης Επαμεινώνδας, αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Κτηνιάτρων.
Είναι η πρώτη «επιδημία αυτής της έκτασης» που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, καθώς τα προηγούμενα κρούσματα του FIP ήταν περιορισμένα. Τα συμπτώματα της νόσου είναι κυρίως πυρετός, απώλεια ενέργειας, κοιλιακό πρήξιμο, μερικές φορές και αυξημένη επιθετικότητα.
Η καθηγήτρια Ντάνιελ Γκαν-Μουρ, ειδική σε θέματα ιατρικής για αιλουροειδή στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε στην Telegraph ότι τέτοιας έκτασης επιδημία «δεν έχει αναφερθεί ουδέποτε ως σήμερα στην ιστορία».
Πρόσθεσε ότι οι κυπριακές αρχές έχουν συγκροτήσει επιτροπή ειδικών, ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης στα ΜΜΕ και εργάζονται για να αλλάξει η νομοθεσία για την χρήση φαρμάκων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νόσος στα ζώα. Ωστόσο επισήμανε ότι από την Κύπρο δεν θα πρέπει να βγει καμία γάτα στο εξωτερικό αν δεν υπάρχει αρνητικό τεστ.
Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου πρόσθεσε ότι υπάρχουν πληροφορίες, αλλά δεν έχουν τεκμηριωθεί επισήμως, για κρούσματα της νόσου στην Τουρκία, τον Λίβανο ίσως και στο Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στη Βρετανία: Βρέθηκε ακόνι της Νεολιθικής Εποχής στην Κοιλάδα των Βράχων (photos)

Κίνα: Τρόμος στα 35.000 πόδια – Οι αναταράξεις «εκτόξευσαν» επιβάτες και πλήρωμα (video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο παρέλαβε τις αμερικανικές βόμβες διασποράς – Nέες παραλαβές όπλων περιμένει ο Ζελένσκι

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 09:10
Exit mobile version