search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:17
MENU CLOSE

Qatargate: Έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι της ευρωβουλευτού Αρενά

19.07.2023 21:58
arena

Η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της Βελγίδας σοσιαλίστριας ευρωβουλευτή Μαρία Αρενά την Τετάρτη στο πλαίσιο της έρευνας του Qatargate — ένα σκάνδαλο διαφθοράς που έχει επίκεντρο του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αρκετοί ευρωβουλευτές από την κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έχουν συλληφθεί κατά την έρευνα, αλλά μέχρι σήμερα, η Αρενά δεν κατηγορήθηκε ούτε καν ανακρίθηκε από τους Βέλγους εισαγγελείς.

Ωστόσο, το όνομά της αναφέρθηκε σε ένταλμα σύλληψης, κατά την κατονομασία μιας ομάδας ευρωβουλευτών που φέρεται να ζήτησαν από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι να εξισορροπήσει την επιρροή του Κατάρ στις Βρυξέλλες.

Η Αρενά συνέχισε να εκτελεί τα καθήκοντά της ως ευρωβουλευτής από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο τον περασμένο Δεκέμβριο. Παραιτήθηκε από την προεδρία της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα – μια θέση που κληρονόμησε από τον Παντσέρι, αφού το POLITICO αποκάλυψε ότι δεν είχε δηλώσει ένα επιδοτούμενο ταξίδι στο Κατάρ σύμφωνα με τους κανόνες του Κοινοβουλίου.

Είναι η τέταρτη εν ενεργεία ευρωβουλευτής που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, μετά την Εύα Καϊλή, τον Μαρκ Ταραμπέλα και τον Αντρέα Κοτσολίνο. Ο Παντσέρι παραδέχτηκε την ενοχή του και έκλεισε συμφωνία με τους εισαγγελείς με αντάλλαγμα μείωση της ποινής του.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ήταν παρούσα την Τετάρτη στην έρευνα της του σπιτιού της Αρενά στο Schaerbeek, στα βόρεια των Βρυξελλών, δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ήταν παρούσα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της βάσει του βελγικού Συντάγματος», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Μετσόλα διασφάλισε ότι «οι νομικές απαιτήσεις για το αίτημα είχαν εκπληρωθεί».

«Ενώ το τεκμήριο της αθωότητας όλων των μερών γίνεται πάντα σεβαστό, όπως έχει καταστήσει σαφές η πρόεδρος επανειλημμένα, το Κοινοβούλιο συνεργάζεται και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, σε μια προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη και να γίνει γνωστή η αλήθεια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι η έρευνα στο σπίτι της Αρενά ήταν μέρος έξι ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένων «αρκετών χώρων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ίδια ή την οικογένειά της».

«Ιδιαίτερα κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικές συσκευές και θα αναλυθούν», πρόσθεσε το γραφείο του εισαγγελέα.

Η έρευνα έρχεται ένα μήνα αφότου ο Βέλγος εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ απαλλάχθηκε από την έρευνα λόγω σύγκρουσης συμφερόντων για τους στενούς δεσμούς του με την Αρενά.

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τις αυξήσεις στο Δημόσιο – Τι προβλέπεται για ΕΝΦΙΑ, Market Pass και «Σπίτι μου»

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνεται η τρίτη δόση και άλλες 14 παροχές

Δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση οφειλών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 12:17