search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 02:47
MENU CLOSE

Καύσωνας: Οδηγός επιβίωσης για ταξιδιώτες – Πώς αντιμετωπίζουμε τις ακραίες καιρικές συνθήκες

20.07.2023 15:28
touristes_2007_1920-1080_new

Οι θερμοκρασίες καταγράφουν ρεκόρ σε πολλά σημεία του πλανήτη, πλήττοντας μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους ταξιδιώτες του καλοκαιριού. Μήπως πρέπει να ξανασκεφτείτε τα σχέδια για ταξίδια; Πώς αντιμετωπίζουμε τις ακραίες καιρικές συνθήκες;

Το CNN Travel φτιάχνει έναν χρηστικό οδηγό για να απαντήσει στα ερωτήματα πολλών που προγραμματίζουν τις διακοπές τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν εν μέσω καύσωνα.

-Ποιες περιοχές επηρεάζονται;

Είναι πάρα πολλοί προορισμοί στην αμερικανική ήπειρο, στην Ευρώπη και στην Ασία, όπου καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ.

Για παράδειγμα, στην Κοιλάδα του Θανάτου, στις ΗΠΑ, στα σύνορα της Καλιφόρνια με την Νεβάδα, τα θερμόμετρα έφτασαν μέχρι τους 53,3 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή.  Όσοι ταξιδεύουν στο Τέξας και στη Φλόριντα, επίσης έχουν αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες, με τα θερμόμετρα στο Φοίνιξ να φτάνουν στους 44 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο. Η περασμένη Τρίτη ήταν η 19η μέρα στη σειρά, που η θερμοκρασία διατηρήθηκε πάνω από τους 40 βαθμούς στην Αριζόνα.

Στην Ευρώπη έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για ακραίο καύσωνα στην Ιταλία και την Γαλλία. Στην Ιταλία το υπουργείο Υγείας επισήμανε ότι η υπερβολική ζέστη είναι δυνητικά επικίνδυνη για όσους μείνουν εκτεθειμένοι στον ήλιο. Σε τουλάχιστον 23 πόλεις την Τρίτη ο υδράργυρος έδειχνε πάνω από 40 βαθμούς- έφτασε στους 44 στη Σαρδηνία και στους 40 βαθμούς στην Ρώμη.

Αρκετοί τουρίστες λιποθύμησαν από την ζέστη και ένας Βρετανός υπέκυψε κοντά στο Κολοσσαίο.

Η ζέστη επιμένει και στην Ισπανία, όπου εκδόθηκε προειδοποίηση για έκτακτα μέτρα λόγω του καύσωνα στη Μαγιόρκα, όπου τα θερμόμετρα έφτασαν στους 43 βαθμούς. Την κατάσταση επιδεινώνουν οι δασικές φωτιές στα Κανάρια νησιά, όπου περίπου 4.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους. 

Για την Ελλάδα, το CNN επισημαίνει την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να κλείνει η Ακρόπολη το μεσημέρι.

Στην Κίνα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία, την περασμένη Κυριακή, καθώς στην επαρχία Σιανζιανγκ τα θερμόμετρα έδειξαν 52 βαθμούς Κελσίου.

-Πόσο άσχημη είναι η κατάσταση;

Τις τελευταίες εβδομάδες σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ των υψηλότερων θερμοκρασιών σε διάφορα σημεία του πλανήτη και φαίνεται πως η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί ίσως μάλιστα να γίνει χειρότερη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ο Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας παγκοσμίως αφότου άρχισε η καταγραφή στοιχείων και η κατάσταση παραμένει ίδια τον Ιούλιο.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που γίνονται πιο συχνά, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, στα οικοσυστήματα, στις καλλιέργειες, την ενέργεια και τα υδάτινα αποθέματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Πέτερι Τάαλας. «Κι αυτό τονίζει την αυξανόμενη ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, το ταχύτερο και όσο γίνεται πιο δραστικά», πρόσθεσε. 

Στις προσεχείς ημέρες είναι πιθανό τα θερμόμετρα να φτάσουν στους 48,9 βαθμούς Κελσίου στην Σικελία ή στην Σαρδηνία, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ (η μεγαλύτερη θερμοκρασία στην περιοχή μας καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2021- 48,8 βαθμοί Κελσίου, στις Συρακούσες).

-Είναι ασφαλές να ταξιδεύουμε σε περιοχή που πλήττεται από καύσωνα;

Αν προγραμματίζετε ταξίδι σε περιοχές που πλήττονται – είτε για αναψυχή, είτε για δουλειές- τότε πρέπει να έχετε υπόψη ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξουν τα αρχικά πλάνα.

Σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες, είναι βέβαιο πως αλλάζουν τα προγράμματα για επισκέψεις σε αξιοθέατα. Και η προσαρμογή είναι απαραίτητη για άτομα που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, για τους υπερήλικες και τα μικρά παιδιά, που θεωρούνται ευάλωτες ομάδες.

Γι αυτό το CNN επισημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να παρακολουθούν τις οδηγίες που βγάζει η κάθε κυβέρνηση και να λαμβάνουν υπόψη τις υποδείξεις για τη δική τους ασφάλεια.

Σε  πολύ ακραίες περιπτώσεις ίσως θα ήταν καλύτερο να αλλάξει συνολικά το πλάνο των διακοπών.

-Πώς αντιμετωπίζω την υπερβολική ζέστη;

Βγαίνουμε από το κατάλυμα νωρίς το πρωί – οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν μετά τις 11 το πρωί. Η ζέστη παραμένει έντονη μέχρι αργά το απόγευμα, αν και η πιο ζεστές ώρες είναι οι μεσημεριανές.

Το CNN τονίζει ότι είναι χρήσιμο να πλένουμε συνεχώς τα χέρια μας και να δροσίζουμε το πρόσωπο και τα χέρια και γι αυτό τα σιντριβάνια σε ευρωπαϊκές πόλεις είναι πολύ χρήσιμα. Βοηθούν τα κρύα ντουζ και η παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους. Κάτι που σημαίνει ότι αν επιμένετε να επισκεφτείτε τα αξιοθέατα, προτιμήστε μουσεία και γκαλερί που διαθέτουν κλιματισμό.

Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου και επιβάλλεται η κατανάλωση νερού- μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, επισημαίνει το CNN Travel.

Για τους ασθματικούς ή τους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες είναι επιβεβλημένη η λήψη συμβουλών από τον γιατρό τους πριν από το ταξίδι.

-Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία, αν και οι περισσότεροι θα αισθανθούν απλά κάποια δυσφορία.

Όμως η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων, που μπορεί ακόμα και να οδηγήσουν στον θάνατο. Περίπου 62.000 άνθρωποι πέθαναν πέρυσι εξαιτίας συνεπειών της υπερβολικής ζέστης στην Ευρώπη. Ο αντίστοιχος αριθμός στις ΗΠΑ είναι τουλάχιστον 700.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι η θερμοπληξία και η εξάντληση και γι αυτό οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να ζητήσουν ιατρική βοήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τα συμπτώματα θερμοπληξίας είναι η άνοδος της θερμοκρασίας στο δέρμα, η ερυθρότητα, πονοκέφαλοι και δυσφορία, στομαχόπονοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να ρίχνετε νερό στο δέρμα σας, καθώς βοηθάει να βελτιωθεί η κατάσταση.

Λόγω της εξάντλησης από την ζέση προκαλούνται επίσης κράμπες, μυικοί πόνοι και δερματικά προβλήματα.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται από την υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα λόγω των δασικών πυρκαγιών και από την υγρασία.  

-Επηρεάζονται οι συγκοινωνίες;

Κάθε μεταφορικό μέσο μπορεί να επηρεαστεί από τις ακραίες θερμοκρασίες και με διάφορους τρόπους.

Μπορεί να γίνουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις πτήσεων, ή να ακυρωθούν δρομολόγια τραίνων λόγω της ζέστης. Επίσης προβλήματα μπορεί να προκληθούν στις οδικές συγκοινωνίες.

Και επιπλέον τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο δύσκολα αν ταξιδεύετε με μέσα μεταφοράς που δεν κλιματίζονται.  Αν μετακινήστε με το δικό σας αυτοκίνητο φροντίστε να έχετε αρκετό νερό μαζί σας και να είστε έτοιμοι για διάφορα απρόοπτα.

-Τι συμβαίνει αν ακυρώσω το ταξίδι;

Όπως γίνεται με τα περισσότερα μετεωρολογικά φαινόμενα, και οι καύσωνες δεν καλύπτονται από τις ταξιδιωτικές ασφάλειες και έτσι δεν προβλέπεται να αποζημιωθείτε αν ακυρώσετε το ταξίδι σας λόγω καύσωνα.

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει αν εκδοθεί επίσημη οδηγία με την οποία θα δίνονται οδηγίες για να αποφεύγοντα τα ταξίδια.

Πάντως σε περιπτώσεις ακυρώσεων πτήσεων ή καθυστερήσεων λόγω καιρικών συνθηκών ορισμένες αεροπορικές εταιρίες μπορεί να προσφέρουν κάποια βοήθεια.

Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό εξαρτάται από το πρακτορείο με το οποίο συνεργάζεστε, το είδος των πληρωμών που έχετε κάνει και γι αυτό είναι χρήσιμο να διαβάζουμε με προσοχή τα… ψιλά γράμματα.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Σκληρά πρόστιμα για τους ημίγυμνους τουρίστες – Πλαφόν στο αλκοόλ και απαγόρευση καπνίσματος στις παραλίες

Σοκαριστικό τροχαίο στις ΗΠΑ: Αυτοκίνητο «πέταξε» και… προσγειώθηκε σε σπίτι – Νεκρή η οδηγός (video)

Ιράκ: Εξαγριωμένος όχλος πυρπόλησε τη Σουηδική πρεσβεία – Διαμαρτύρονταν για την καύση του Κορανίου (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20