search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 14:56
MENU CLOSE

Από το βιβλιοπωλείο στην τηλεόραση – Επτά βιβλία που έγιναν σειρές για τη νέα τηλεοπτική σεζόν

01.09.2023 14:26
tv

Παλιά δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή. Οι μεταφορές λογοτεχνικών έργων στην τηλεόραση. Είναι κι αυτός ένας τρόπος «ανάγνωσης» βιβλίων. Τα συστατικά της επιτυχίας σταθμισμένα. Στέρεοι χαρακτήρες, χάρη στους οποίους ο τηλεθεατής μπορεί να «συνδεθεί», κοινωνικά ζητήματα τα οποία
μπορεί να αποτελούσαν ή και να αποτελούν ταμπού, ηθικοπλαστικά μηνύματα, γεγονότα με κοινωνικό αντίκτυπο.

Τη σεζόν 2023-2024 στην ελληνική μυθοπλασία η λογοτεχνία έχει την τιμητική της Από τις περίπου 18 σειρές της νέας σεζόν σχεδόν οι μισές βασίζονται σε βιβλία.

Το μυθιστόρημα «Οι Πανθέοι» (εκδ. Εστία) του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη ξαναγίνεται σειρά στον ΣΚΑΪ .

Το βιβλίο του Αθανασιάδη, εφάμιλλο μεγάλου αμερικανικού μυθιστορήματος, υπο την έννοια ότι εκτείνεται σε μεγάλη χρονική περίοδο και «κοιτά» τις ζωές γενεών μιας οικογένειας, αναφέρεται στην ιστορία τριών γενεών μιας οικογένειας, των Πανθέων.

Εκτείνεται από το 1897 έως το 1940. Τη μέρα που ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στο αρχοντικό των Πανθέων οι συγγενείς συγκεντρώνονται γύρω από τον στρατηγό Βλάσση Πανθέο, που αργοπεθαίνει. Ανάμεσά τους ο γιος του Ανδρέας και η γυναίκα του Μάρμω, αλλά και ο καλλιτέχνης του σπιτιού Κίτσος. Στο επίκεντρο της ιστορίας ο «απαγορευμένος» έρωτας της της Μάρμως Πανθέου με τον Κίτσο.

Ο Τάσος Αθανασιάδης χρειάστηκε 16 χρόνια για τη συγγραφή του μυθιστορήματος– ποταμό και κατάφερε, το ’61 που το τελείωσε, να πάρει και το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Έγινε σειρά το ’77-’78, από τον αείμνηστο σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη και τηλεσκηνοθεσία Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου, σε διασκευή-σενάριο Τάκη Χατζηαναγνώστου. Για την ιστορία, από τα συνολικά 100 επεισόδια εκείνης της σειράς σώζονται στο Αρχείο της ΕΡΤ, μόνο δύο επεισόδια, το πρώτο και το τελευταίο (100ο). Τα υπόλοιπα 98 «σβήστηκαν» στις 14 Οκτωβρίου 1985. Στη νέα τηλεοπτική «γραφή» οι ήρωες του Τάσου Αθανασιάδη,  παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από το σενάριο της Γιάννας Κανελλοπούλου και του Άγγελου Χασάπογλου σε σκηνοθεσία Σπύρου Μιχαλόπουλου.

Ευπώλητο «ναυάγιο»

Τουλάχιστον 28.000 αντίτυπα έχει πουλήσει το μυθιστόρημα «Το ναυάγιο» (εκδ. Μίνωας) του Σπύρου Πετρουλάκη εμπνευσμένο από το γνωστό ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον» το Δεκέμβριο του 1966 ανοιχτά της βραχονησίδας Φαλκονέρα και τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο μοιραίο ταξίδι.

Ο Πετρουλάκης κράτησε το τραγικό γεγονός και πάνω του «έχτισε» μια ιστορία με έρωτες, ρομαντισμό και συγκίνηση. Μια σκληρή, συνάμα τρυφερή ιστορία, με κλιμάκωση στην πλοκή της ενώ με τη χρήση του πρωθύστερου εμπλουτίζεται με ιστορίες και πορείες ζωής που θα αναμετρηθούν με το
σήμερα.

Στη ομότιτλη σειρά την οποία θα δούμε από το Mega, η Ειρήνη και ο Απόστολος επιβιβάζονται στο επιβατηγό- οχηματαγωγό «Φοίνιξ» ξεκινώντας το ταξίδι της ζωής του για να βρεθούν να παλεύουν για αυτήν.

Στο σήμερα, η Άρτεμις, τρεις μέρες μετά τον θάνατο της γιαγιάς της, ανακαλύπτει μερικές ξεθωριασμένες εφημερίδες μιας άλλης εποχής, με το ναυάγιο του «Φοίνιξ». Η γυναίκα που βλέπει στην κυκλωμένη φωτογραφία της θυμίζει τη γιαγιά της. Έχουν ίδιο όνομα, ίδιο πρόσωπο, αλλά διαφορετικό επώνυμο. Ένα κουβάρι μυστηρίου ξετυλίγεται… Το σενάριο είναι του Γιώργου Κόκουβα και η σκηνοθεσία του Γιάννη Χαριτίδη.

Σπάνια κοινωνική καταγραφή έγινε σειρά

Η σειρά εποχής- των 60s και 70s- «Η παραλία», της ΕΡΤ1 είναι «βγαλμένη» από τις σελίδες του μυθιστορήματος «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι» (εκδ. Ψυχογιός) της Πηνελόπης Κουρτζή.

Η «Παραλία» υπόσχεται να μάς μεταφέρει στα Μάταλα της Κρήτης, μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που χαρακτηρίστηκε από μεγάλα κοινωνικά ρεύματα. Η πλοκή ακολουθεί μια νεαρή γυναίκα που έρχεται από το Λονδίνο το Μάρτιο του ΄69 προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με τελικό προορισμό
τα Μάταλα. Εκεί όπου της είχαν υποσχεθεί ότι βρισκόταν ο παράδεισος της.

Μια ιστορία για ένα κορίτσι που ήθελε να ανήκει, και για ένα αγόρι που δεν μπορούσε να ερωτευτεί, σε σκηνοθεσία Στέφανου Μπλάτσου και σενάριο των Γιώργου Χρυσοβιτσάνου– Κώστα Γεραμπίνη, 

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 4 Φεβρουαρίου 2021 και θεωρείται σπάνιο υλικό καταγραφής, καθώς τα Μάταλα και το φαινόμενο «του καλοκαιριού της αγάπης» που έγινε γνωστό σε όλο τον
κόσμο, δεν απαντώνται στην Ελληνική λογοτεχνία.

Ταμπού και γύρω γυρω θάλασσα

Την ιστορία μιας γυναίκας καταπιεσμένης από τις συμβάσεις της εποχής και τον καθωσπρεπισμό μιας μικρής κοινωνίας ενός νησιού έχει στο επίκεντρό της η δραματική σειρά εποχής «Ηλέκτρα» επισης της ΕΡΤ1 τα επεισόδια της οποίας σε σενάριο Μαντούς Αρβανίτη- Θωμά Τσαμπάνη και σκηνοθεσία
Βίκυς Μανώλη θα αρχίσουν να προβάλλονται σε καθημερινή βάση με την έναρξη της νέας σεζόν.
Η σειρά βασίζεται σε ιδέα της συγγραφέως Ελένης Καπλάνη («Μαύρο ρόδο») η οποία ήδη ετοιμάζεται να λάβει θέσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων καθώς είναι μυθιστόρημα υπό έκδοση .

Η «Ηλέκτρα» της Καπλάνη παρακολουθεί τη θέση και τη στάση της γυναίκας στο παρελθόν και στο παρόν, αξιοποιώντας το στοιχείο της αφήγησης και το πρωθύστερο σχήμα. Ένα κοινωνικό σχόλιο το οποίο διαμορφώνεται μέσα από τις ζωές δύο συνονόματων γυναικών με δεσμό
αίματος.

Ο θεσσαλικός κάμπος εμπνέει

Το μυθιστόρημα «Το Προξενιό της Ιουλίας» (εκδ Ψυχογιός) του Γιώργου Σ. Πολίτη βασίζεται σε γεγονότα με επίκεντρο την απόδοση δικαιοσύνης σε μια υπόθεση διπλής δολοφονίας με κυρίαρχη φιγούρα μια γυναίκα η οποία καταδικάζεται σε θάνατο. Το μεταφέρουν στην τηλεόραση, από τον Alpha, ο σεναριογράφος Νίκος  Απειρανθίτης και ο σκηνοθέτης Νίκος Κρητικός.

Το νήμα της ιστορίας ξετυλίγεται με πρωθύστερο σχήμα, όταν η καταδικασμένη σε θάνατο Ιουλία Βένιου, κρατούμενη στις φυλακές Αβέρωφ, επιλέγει έξι ημέρες πριν από την εκτέλεση της ποινής της να βγει από τη «χώρα» της σιωπής και να μιλήσει, παρουσία του δικηγόρου της, Δημήτρη
Ατζαλίνα, στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Γκίκα για τη δολοφονία του άνδρα της, μεγαλοτσιφλικά Γιωργίκη Προβιού του θεσσαλικου κάμπου, και της τριών ετών κόρη τους.

Μυθιστόρημα- «κατάδυση» στις σκοτεινές πτυχές της ψυχής Η σειρά «17 κλωστές» της CosmoteTV, «πατά» στο ομότιτλο βιβλίο του Πάνου Δημάκη (ευρύτερα γνωστού από το τηλεπαιχνίδι «The chase» του Mega) το οποίο έχει στο επίκεντρο του, ίσως το αγριότερο άγνωστο έγκλημα
της Ελλάδας. 

Η ιστορία διαδραματίζεται στα έτη 1906-1909, στα Κύθηρα. Πρωταγωνιστής ένας ντόπιος τσαγκάρης που οδηγήθηκε σε μια από τα μαζικότερες δολοφονίες στα ελληνικά χρονικά.

Περιγράφεται ως το έγκλημα του αιώνα καθώς ο φιλήσυχος Τσιριγώτης τσαγκάρης δολοφόνησε 15 συγχωριανούς του για εκδίκηση στο χωριό Καλοκαιρινές Κυθήρων. Εκτιμάται ότι κινήθηκε με κίνητρο την εκδίκηση για την κοινωνική αδικία, τον στιγματισμό, την απόρριψη και την περιθωριοποίηση που είχε βιώσει.

Η ιστορία, σε σειρά μικρής φόρμας, έχει σεναριακή ανάπτυξη από την Μιρέλλα Παπαοικονόμου και σκηνοθεσία από τον Σωτήρη Τσαφούλια, ετοιμάζεται δε για προβολή μέσα στη σεζόν.

Διαπεραστική «ματιά» στην γυναικεία ψυχοσύνθεση από τον Καραγάτση

Το σημαντικό «Η μεγάλη χίμαιρα» του Μίτια Καραγάτση (Δημήτης Ροδόπουλος ήταν το κανονικό όνομα)- ένα λεπτομερές ψυχογράφημα στο οποίο ο συγγραφέας καταπιάνεται με έναν γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά- θα γίνει για πρώτη φορά τηλεοπτική σειρά με συμπαραγωγό την ΕΡΤ, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Ντένη Ηλιάδη.

Χαρακτηριστικό δείγμα της ελληνικής κλασικής λογοτεχνίας η «Μεγάλη Χίμαιρα» εκτυλίσσεται την περίοδο του Μεσοπολέμου, στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 20ου αιώνα, έχοντας στο επίκεντρο της μια πολλά υποσχόμενη νεαρή Γαλλίδα, τη Μαρίνα, η οποία μαγεμένη από τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων, ερωτεύεται έναν πλοιοκτήτη, μετακομίζει στην Ελλάδα και βυθίζεται σε μία δίνη πάθους, χειραφέτησης και αυτοκαταστροφής.

Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στον φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου.

Η μεγαλεπήβολη ιδέα γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια, με τον Δημήτρη Τάρλοου και την οικογένεια Καραγάτση να παρακολουθούν στενά την προσαρμογή του βιβλίου, ενώ οι συζητήσεις με την κρατική τηλεόραση άρχισαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς τα δικαιώματα του εν λόγω βιβλίου ουδέποτε είχαν δοθεί στο παρελθόν για να μεταφερθεί το μυθιστόρημα στην τηλεόραση.

Η πρόταση έχει λάβει την έγκριση- από πέρσι- του ΔΣ της ΕΡΤ και η πλοκή η οποία αναπτύσσεται σε μόλις έξι επεισόδια πραγματοποιείται σε προσαρμογή κειμένου από τους Ιωάννη Πάππο και Ντένη Ηλιάδη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα είναι ο Ανδρέας Κωνσταντίνου.

Διαβάστε επίσης:

Netflix: Το One Piece είναι στο Netflix και αναμένεται να σημειώσει τεράστια επιτυχία (video)

«Η φωνή της Ελλάδας»: Σειρά ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα

Μαγνήτης τηλεθέασης το ματς ΑΕΚ – Άντβερπ στο Mega

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 14:55