search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 20:24
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή μάχη για 5 στην κρίσιμη κάλπη της Κυριακής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2298
07/09/2023
07.09.2023 06:02
syriza ekloges

Λίγα εικοσιτετράωρα χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από το πιο κρίσιμο κρας τεστ της τελευταίας δεκαετίας, καθώς η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, θα κρίνει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό που αυτή τη στιγμή ορίζεται από τη «μονοκρατορία» Μητσοτάκη.

Δύο μήνες σχεδόν μετά την σοβαρή εκλογική ήττα το κόμμα δίνει μια μεγάλη μάχη επιβίωσης με στόχο να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά

-του μεγάλου κόμματος εξουσίας που διεκδικεί την κυβέρνηση,

-του βασικού εκφραστή του προοδευτικού χώρου και

-του δεύτερου πόλου στο πολιτικό σύστημα.

Η εκλογική διαδικασία, πλέον έχει τεθεί υπό το «σοκ» της υποψηφιότητας Κασσελάκη ο οποίος εμφανίστηκε τελευταία στιγμή, δύο εβδομάδες πριν την κάλπη. Τάραξε δε τα νερά καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει πολύ μικρή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, κύματα ενθουσιασμού αλλά και αρνητικές αντιδράσεις – οι τελευταίες κυρίως από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν καθαρά το πολιτικό στίγμα. Υπάρχουν βέβαια και οι ομοφοβικές επιθέσεις από το συντηρητικό ακροατήριο καθώς ο 35χρονος από την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ δηλώνει ανοιχτά μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Τα μυστήρια της κάλπης

«Φαβορί» θεωρείται από την πρώτη στιγμή η Έφη Αχτσιόγλου χωρίς αυτό να έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, παρά την «ορμητική» είσοδο στο προσκήνιο, του 35χρονου επιχειρηματία. Για τον τελευταίο έχει καταγραφεί η εκτίμηση ότι προσπερνά τους άλλους υποψηφίους και προσγειώνεται στη δεύτερη θέση. Ακόμη και αυτό όμως θεωρείται επισφαλές ως εκτίμηση, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για τίποτα, σε βαθμό που αναγκαστικά μπαίνουν στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα. Από την Ομπρέλα πάντως φαίνεται να ανεβαίνει η συσπείρωση γύρω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο υπό το πνεύμα ότι πρέπει να βγει δεύτερος και να εξοβελίσει τον Κασσελάκη σε μικρότερες θέσεις. Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν δε, ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ θα είναι εκείνος που θα βγει δεύτερος.

Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν άλλωστε τους υποψηφίους και τα επιτελεία τους είναι πόσοι και ποιοι θα έρθουν να ψηφίσουν την Κυριακή. Σημειώνεται ότι η τελευταία μέρα εγγραφής νέων μελών λογίζεται η 10η Σεπτεμβρίου ώστε αν υπάρξει δεύτερος γύρος, το εκλογικό σώμα να είναι το ίδιο.

Αυτή τη στιγμή πάντως δεν υπάρχει εικόνα για το εκλογικό σώμα: η προσέλευση των 152.000 μελών προκειμένου να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο του 2022 θεωρείται ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί και ότι η συμμετοχή θα απέχει μακράν.

Το μεγάλο στοίχημα

Επισήμως, πήχης για τη συμμετοχή δεν έχει τεθεί, αλλά αν αυτή πιάσει κοντά στο μισό στον ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου θα είναι ικανοποιημένοι. Το θέμα είναι τι γίνεται από εκεί και κάτω, καθώς πολλοί δε βλέπουν προσέλευση 70 – 75.000 μελών, και κάνουν εκτιμήσεις ότι η προσέλευση θα κυμανθεί γύρω στα 50.000 μέλη κάτω και από τις 60.000 εγγεγραμμένα μέλη που είχε το κόμμα πριν τη διαδικασία εγγραφής νέων μελών για την εκλογή Τσίπρα από τη βάση.

Από αυτή τη δεξαμενή θα «τραβήξουν» ψήφους κατά βάση οι υποψήφιοι, κυρίως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχουν την μακροβιότερη οργανική σχέση με το κόμμα σε σχέση με τον εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενο Στέφανο Τζουμάκα πολλώ δε μάλλον με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Όμως, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι μετατοπίσεις προς τον Κασσελάκη από το εσωτερικό της κομματικής βάσης, με δεδομένο ότι ο Παύλος Πολάκης με την πλήρη στήριξη που δίνει στην υποψηφιότητα του ομογενή υποψηφίου, εκτιμάται πως στρέφει στην κατεύθυνσή του μεγάλο κομμάτι από την «δεξαμενή» της Κίνησης Μελών, αφαιρώντας στήριξη από το Νίκο Παππά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται καταρχάς ότι συμβάλει στην τόνωση της συμμετοχής με διάφορους τρόπους:

-Θα ενεργοποιήσει απογοητευμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δε σκόπευαν να ψηφίσουν, ανάμεσά τους και πολλά πασοκογενούς προέλευσης καθώς ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ με τις αλλεπάλληλες διευρύνσεις έχοντας ως αναφορά τον Αλέξη Τσίπρα.

-Θα προκαλέσει αντισυσπειρώσεις φέρνοντας στην κάλπη κόσμο από τα αριστερά της κομματικής βάσης ή κόσμο με ανεπτυγμένη την κομματική συνείδηση και τον κομματικό πατριωτισμό, που δε θέλει το κόμμα να κινδυνεύσει από τον «εισβολέα» Κασσελάκη, που για πολλούς λογίζεται «ξένο σώμα», προϊόν της «μεταπολιτικής» και της επικοινωνίας κ.λπ

-Πιθανόν να σηκώσει από τον καναπέ και έναν κόσμο που εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχτούν στην πράξη και αυτή τη στιγμή κανείς δε βάζει το χέρι του στη φωτιά για το πώς θα συμπεριφερθεί το στενό και το ευρύ ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση το στοίχημα της συμμετοχής είναι σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς εύλογα θεωρείται ότι δε θα είναι καλό σημάδι για την επανεκκίνηση του, και για το μήνυμα ότι παραμένει κυβερνητική δύναμη, τυχόν αποδεκατισμένη προσέλευση ψηφοφόρων παλιών και νέων.

Από την άλλη, η συμμετοχή τελείως νέων ψηφοφόρων που θα έρθουν να εγγραφούν καταβάλλοντας το δίευρο θεωρείται ότι κατά πλειοψηφία θα πάει στην κάλπη το Στέφανου Κασσελάκη.

Υποψήφιοι στην τελική ευθεία

Η Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο της υποψηφιότητας προβάλει σε πρώτο πλάνο την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας το «κόμμα των δομών» και μια νέα μεθοδολογία δουλειάς με περισσότερα τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά(τεκμηρίωση, επαγγελματισμός, αποτελεσματικότητα, κλπ). Μετά και την εμφάνιση Κασσελάκη, επιχειρεί να περιφρουρήσει το προβάδισμά της, φροντίζοντας μεταξύ άλλων οι παρεμβάσεις της να εκπέμπουν αρχηγικό αέρα. Τις τελευταίες ημέρες, δε, καταθέτει δημόσια την εκτίμησή της ότι εκείνη θα είναι η νέα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την εκλογή της από τον πρώτο γύρο. Επίσης, τα μηνύματα των τελευταίων ημερών έχουν στραφεί κατά βάση σε δύο κατευθύνσεις:

-προς τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει εκδηλώσει ανοιχτά αρνητική στάση απέναντι στην υποψηφιότητά της. ¨Ετσι, στο Διαρκές Συνέδριο μίλησε για «τοξική αρρενωπότητα» δείχνοντας ευθέως τον βουελυτή χανίων, ενώ σε συνέντευξή της στο Mega την Τρίτη, στο ερώτημα περί του αν θα ανεχτεί καταστάσεις ή θα καταφύγει σε διαγραφές διεμήνυσε ότι ξεκινά με το «καλό σενάριο ότι η δική μου εκλογή θα σημαίνει τη δέσμευση» στην πολιτική της πρόταση

προς τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η πολιτική δεν είναι παιχνίδι» αλλά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Επίσης, στο ζήτημα που έθεσε στην ατζέντα ο Στέφανος Κασσελάκης προβάλλοντας ως υποψηφιότητα που μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη, η κ. Αχτσιόγλου αν και αρχικώς δήλωσε ότι και η ίδια μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη, προσέδωσε πιο πολιτικά χαρακτηριστικά στην επιχειρηματολογία της λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ με εμένα πρόεδρο μπορεί να διαμορφώσει πλειοψηφικό ρεύμα στην Κοινωνία η οποία θα δείξει την έξοδο στον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Προυπόθεση είναι να δημιουργηθεί τέτοιο ρεύμα στην ελληνική κοινωνία όχι να πω εγώ νικώ τον κ. Μητσοτάκη» (Mega, 5.3.2023).

Στέφανος Κασσελάκης, ουσιαστικά δείχνει να προβάλει ως υποψηφιότητα που μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη, που θα δώσει φωνή στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και που θα αγωνιστεί κατά των εσωκομματικών μηχανισμών αλλά ενάντια στους μηχανισμούς του συστήματος – δήλωσε άλλωστε ότι η υποψηφιότητά του είναι αντισυστημική – μπήκε αυτή την εβδομάδα στα βαθιά της προεκλογικής εκστρατείας, με περιοδείες σε επιλεγμένες πόλεις, αρχής γενομένης από την Αλεξανδρούπολη.  Παρουσιάζει κάποια αδυναμία να εξειδικεύσει βασικές θέσεις του και τοποθετήσεις του, ωστόσο για πολύ κόσμο παραμένει το «φρέσκο» και το «νέο» που θα φέρει έναν άλλο αέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια πιθανότατα το κοινό του δίνει χρόνο και πιθανόν να του δώσει την ευκαιρία να συμμετέχει στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος δηλώνει πως ακόμη και αν χάσει θα παραμείνει στο κόμμα και θα ασχοληθεί με την κοινωνική δράση, ενώ τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ικανά και αξιόλογα στελέχη που αν εκλεγεί θα αξιοποιήσει.

Ο Νίκος Παππάς, ανέδειξε στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του, το κόμμα των μελών, αντιπαραθετικά μάλιστα προς το κόμμα των δομών που προτείνει η Έφη Αχτσιόγλου. Υπερασπίστηκε τη διεύρυνση προς το προοδευτικό κέντρο επισημαίνοντας ότι είναι αυτή είναι και η διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο μόνος δρόμος αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να ξαναβρεθεί στην κυβέρνηση. Εξ ου και έχει θέσει την εκστρατεία υπό το σύνθημα «για την παράταξη της νίκης, για την νίκη της παράταξης». Ταυτόχρονα τόνισε επανειλημμένα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει να δώσει στην κοινωνία μήνυμα αριστερής αναδίπλωσης εκφράζοντας έτσι την πεποίθηση ότι οι υποψηφιότητες Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου σηματοδοτούν αριστερή στροφή και επιστροφή στα παλιά. Τις τελευταίες ημέρες θέτει μετ’ επιτάσεως και το θέμα των ελληνοτουρκικών, εμπλουτίζοντας τη ρητορική του με «πατριωτικές» αναφορές και καλώντας τους συνυποψηφίους του να τοποθετηθούν προκειμένου έτσι να υπογραμμίσει τη σιωπή τους έναντι του κεντρώου και μετριοπαθούς κοινού. Ο ίδιος δημοσίως εμφανίζεται αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής, αν και από την εικόνα διαρροών που καταγράφεται στο παρασκήνιο αλλά και δημόσια (με τις μετακινήσεις Τζάκρη, Αυγέρη, Πολάκη, κ.ά. προς τον Στέφανο Κασσελάκη) δείχνει να δέχεται σοβαρή εκλογική πίεση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπό το σύνθημα «Αξιόπιστα, ενωτικά, αριστερά» έχει προτάξει την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί το αριστερό ιδεολογικό του στίγμα χωρίς τον φόβο της εκάστοτε εκλογικής αναμέτρησης, Ταυτόχρονα καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να εργαστεί από τώρα για να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για το 2026, για την επόμενη τετραετία ουσιαστικά. Επιμένει ότι για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ οργανωτική και ιδεολογικο-πολιτική χρειάζεται «δουλειά μυρμηγκιού» και όχι εντυπωσιοθηρικές κινήσεις. Επιπλέον, «αποκηρύσσει» την αρχηγοκεντρική αντίληψη που εμπέδωσε τα προηγούμενα χρόνια ο Αλέξης τσίπρας, διαμηνύοντας ότι αυτό που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έναν πρόεδρο που θα λογοδοτεί παντού, σε όλα τα όργανα και άρα στα μέλη και στους εκλεγμένους εκπροσώπους τους και όχι ένας πρόεδρος που επικοινωνεί «αδιαμεσολάβητα» με τον λαό και δεν λογοδοτεί πουθενά. Ο ίδιος ήταν από τους πρώτους υποψηφίους που σχολίασαν την υποψηφιότητα Κασσελάκη λέγοντας πως το κόμμα δεν είναι επιχείρηση και δεν χρειάζεται διευθύνοντα σύμβουλο ενώ ανέδειξε την απουσία ασφαλιστικών δικλείδων στο καταστατικό του κόμματος ως αιτία για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να τελεί στον αστερισμό μιας «ουρανοκατέβατης» υποψηφιότητας.

Ο Στέφανος Τζουμάκας του οποίου η υποψηφιότητα έχει ένα «συμβολικό» περιεχόμενο, επιχείρησε μέσα από την προεκλογική εκστρατεία του να αναδείξει τα πολιτικά επίδικα του ΣΥΡΙΖΑ, και τις πολιτικές αδυναμίες του, ουσιαστικά την ανάγκη να γίνει πιο πολιτικός και πιο λαϊκός και να εκπέμψει πολιτική ενότητα, καθώς με βάση τα ρεύματα που τον συνέχουν η ιδεολογική ενότητα δεν υπάρχει. Ο ίδιος έχει αντιταχθεί σφόδρα στην υποψηφιότητα Κασσελάκη την οποία, μεταξύ άλλων, έχει χαρακτηρίσει δείγμα «παρακμής κι εκφυλισμού της πολιτικής».

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στο Blue Horizon: Σοκ και οργή από τον πολιτικό κόσμο για την τραγωδία – Σύγκρουση για τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη

Blue Horizon: Στη Βουλή φέρνει η Ακρίτα τον θάνατο του 36χρονου – «Ποιες οι ευθύνες του υπουργείου;»

ΣΥΡΙΖΑ, η ώρα των video: Με υπερπαραγωγή από την Ακαδημία Πλάτωνος η Αχτσιόγλου, πρόσκληση Παππά και στα μη μέλη     

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 20:24