ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 10:07
MENU CLOSE

Άλειμμα ρέγγας, ιδανικό συνοδευτικό για τα όσπρια και το ουζάκι

12.09.2023 06:05

Μια συνταγή για ρεγγοσαλάτα άλειμμα, που αποτελεί ένα πεντανόστιμο συνοδευτικό για το ούζο ή το τσίπουρο και εμπλουτίζει τα απλά γεύματα με όσπρια όπως τις φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια.

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος + λίγο από το πράσινο μέρος)

3 κουταλάκια του γλυκού ξύδι

2 πατάτες, βρασμένες και ξεφλουδισμένες

3 κουταλιές της σούπας φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού

¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο

Αλάτι κατά βούληση

Λίγο άνηθο για το στόλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Αρχικά βάλτε σε ένα μπλέντερ την καπνιστή ρέγγα και τα αυγά της, αν βρείτε, μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξύδι από κόκκινο κρασί. Πολτοποιήστε καλά το μίγμα ώστε να έχετε μια υφή σαν αλοιφή.

2.Σε ένα μπολ, λιώστε τις βρασμένες και καθαρισμένες πατάτες με το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ και προσθέστε το μίγμα της ρέγγας και την μισή ποσότητα από τον φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού.

3.Ξεκινήστε να ανακατεύετε καλά το μίγμα με ξύλινη κουτάλα και να προσθέτετε σταδιακά το λάδι. Δοκιμάστε τις γεύσεις και αν χρειαστεί συμπληρώστε με λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι.

4.Τοποθετήστε το άλειμμα στο ψυγείο σε τάπερ που σφραγίζει καλά (για να μην μυρίσει), για 2-3 ώρες ή ιδανικά για όλο το βράδυ. Σερβίρετε, πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο, αν επιθυμείτε. Συνοδέψτε με το ουζάκι ή το τσίπουρο, πάνω σε φέτες ψημένου χωριάτικου ψωμιού ή απογειώστε ένα απλό γεύμα με φακές, φασόλια ή ρεβίθια.

Η συνταγή είναι της Αγλαΐας Κρεμέζη από το βιβλίο της “The foods of Greece”.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλικό τοστ με καραμελωμένες μπανάνες

Ρώσικα πιροσκί φούρνου, με γέμιση πατάτας

Γρήγορο παρφέ πραλίνας

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 09:56
Exit mobile version