search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 10:05
MENU CLOSE

Ρώσικα πιροσκί φούρνου, με γέμιση πατάτας

08.09.2023 06:20
piroski_new

Παραδοσιακή ρώσικη συνταγή για πεντανόστιμα αφράτα πιροσκί με γέμιση πατάτας και μυρωδικών, που ψήνονται στο φούρνο.

Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γέμιση με τυριά και αλλαντικά ή να χρησιμοποιήσετε ότι άλλο υλικό επιθυμείτε, όπως περισσεύματα κιμά ή μαγειρεμένου κρέατος, αλλαντικά, τόνο, σοταρισμένα λαχανικά, σπανάκι, λάχανο αλλά και γλυκές γεμίσεις με μαρμελάδες, πραλίνες, κυδωνόπαστο, λουκούμια κτλ.

Υλικά για τη Συνταγή

Οι μετρήσεις έγιναν με φλιτζάνι 250ml

1 φλιτζάνι γιαούρτι, κεφίρ ή βουτυρόγαλο, που έχετε ζεστάνει ελαφρά 

½ φλιτζάνι σπορέλαιο

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

11 γραμμάρια ξηρή μαγιά

3 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ

Για τη γέμιση

1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κομμάτια

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Λίγο ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας μυρωδικά της επιλογής σας (άνηθο, μαϊντανό κτλ.), ψιλοκομμένα

Αλατοπίπερο κατά βούληση

1 κρόκο αυγού για επάλειψη (χτυπημένο με λίγο νερό)

Εκτέλεση

1.Ξεκινήστε ετοιμάζοντας πρώτα την γέμιση για να κρυώνει. Καθαρίστε, ξεφλουδίστε και βάλτε τις πατάτες σε κατσαρόλα με νερό που τις σκεπάζει. Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε το βρασμό για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται. Στραγγίστε τις καλά και αφήστε τις στην άκρη, φροντίζοντας να διατηρηθούν ζεστές.

2. Στο διάστημα που βράζουν οι πατάτες, σοτάρετε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να χρυσίσει ελαφρά. Προσθέστε το μίγμα στο μπολ με τις ζεστές και καλά στραγγισμένες πατάτες και πολτοποιήστε τα όλα μαζί με το ειδικό μηχάνημα για πουρέ. Αλατοπιπερώστε, βάλτε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατέψτε καλά. Αφήστε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση και συνεχίστε με τη ζύμη.

3. Σε ένα μπολ βάλτε το γιαούρτι (που έχετε ζεστάνει λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων), το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέστε τη μαγιά που έχετε ανακατέψει στο αλεύρι και ζυμώστε καλά με τα χέρια σας, ώστε να έχετε μια απαλή ζύμη. Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Ξαναζυμώστε με λίγο αλεύρι πασπαλισμένο και αφήστε το για άλλα 25 λεπτά να φουσκώσει.

4. Χωρίστε τη ζύμη σε χοντρά μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού, ανοίξτε την κάθε μπάλα με πλάστη ή με τα χέρια σας σε δίσκο πάχους 5mm και γεμίστε με 1 κουταλιά της σούπας από τη γέμιση της πατάτας. Κλείστε και σφραγίστε τις άκρες δίνοντας ένα οβάλ μακρουλό σχήμα και τοποθετήστε τα πιροσκί σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί με τη ραφή προς τα κάτω.

5. Αφήστε τα να φουσκώσουν σκεπασμένα για 15 λεπτά, αλείψτε με τον κρόκο αυγού και ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180-200ο C. Είναι έτοιμα όταν ψηθούν και ροδίσουν όμορφα πάνω και κάτω. Αφήστε τα να κρυώσουν και απολαύστε.

Άλλες ιδέες για να εμπλουτίσετε την ίδια γέμιση

  • Αναμίξτε τις πατάτες με κάποιο τυρί που λιώνει και μαστιχώνει ή με θρυμματισμένη φέτα (στη δεύτερη περίπτωση κρατήστε τη γέμιση στο αλάτι).
  • Σοτάρετε μαζί με τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα μανιτάρια διαφόρων ειδών, της επιλογής σας και νοστιμίστε με αλατοπίπερο.
  • Συμπληρώστε τη γέμιση με λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι σοταρισμένο και αναμείξτε με λίγα βραστά αυγά, ψιλοκομμένα.

Διαβάστε επίσης:

Γρήγορο παρφέ πραλίνας

Μπεκρή μεζές, χοιρινό με πικάντικη σάλτσα, για ατελείωτες βουτιές

Γλυκά πιτάκια, γεμιστά με τυρί κρέμα και μαρμελάδα φράουλα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:51