search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 13:32
MENU CLOSE

ΕΕ: «Όχι» από Πολωνία και Ουγγαρία στο κοινό ανακοινωθέν για το μεταναστευτικό – Για «βιασμό» από τις Βρυξέλλες μιλά ο Όρμπαν

06.10.2023 18:58
granada polonia

Οι λαϊκιστές ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας αντιτάχθηκαν με σφοδρότητα σήμερα, στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στη Γρανάδα, στη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος, την οποία ωστόσο δεν μπορούν να μπλοκάρουν, δύο ημέρες μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, για τη διαχείριση κρίσεων στο μεταναστευτικό.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα ότι η Βαρσοβία απέρριψε ένα κοινό ανακοινωθέν για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Γρανάδα.

Διπλωμάτες τόνισαν επίσης στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ότι Πολωνία και Ουγγαρία εμπόδισαν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για τη μεταναστευτική πολιτική.

Μετά την εξέλιξη αυτή μια κοινή ανακοίνωση θα αφορά μόνο το άλλο αντικείμενο των συνομιλιών της συνόδου, τη διεύρυνση της ΕΕ.

«Ως ένας υπεύθυνος πολιτικός, απορρίπτω ολόκληρη την παράγραφο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής σχετικά με τη μετανάστευση», έγραψε ο Μοραβιέτσκι στο X.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα εκδώσει ξεχωριστή ανακοίνωση για το μεταναστευτικό.

Νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για τη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι θα μπλοκαριστεί μια οποιαδήποτε τελική συμφωνία για το θέμα.

Ειλημμένη απόφαση ενόψει εκλογών

Η πολωνική ηγεσία διά στόματος του πρωθυπουργού και του προέδρου της χώρας ανακοίνωσε προκαταβολικά ότι θα ασκήσει βέτο στη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, καταγγέλλοντας τις «υπαγορεύσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου» στο κείμενο το οποίο συμφώνησαν οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η κίνηση έρχεται δέκα μέρες πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων πολωνικών βουλευτικών εκλογών.

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν χθες επί σημαντικού κειμένου της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Στη ψηφοφορία επί του κειμένου η Αυστρία, η Σλοβακία και η Τσεχία απείχαν, ενώ η Πολωνία και η Ουγγαρία εναντιώθηκαν.

«Γιατί πρέπει να υποκύψουμε στις υπαγορεύσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου;» διερωτήθηκε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι λίγο πριν την αναχώρησή του για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται στη Γρανάδα της Ισπανίας.

«Θα ασκήσω ένα ισχυρό βέτο», δήλωσε επανειλημμένα σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα, υπέρμαχος και αυτός της ίδιας πολιτικής θέσης.

Η Πολωνία παραμένει αντίθετη σε οποιαδήποτε συμφωνία που περιέχει μετεγκατάσταση μεταναστών, τόνισε από την πλευρά του ο Πολωνός πρόεδρος.

«Λέμε σταθερά όχι, είμαστε αντίθετοι σε μια τέτοια συμφωνία και θα καταθέσουμε αυτή τη θέση σήμερα και αύριο σε διεθνείς συναντήσεις», ανέφερε ο Ντούντα.

Ο Μοραβιέτσκι και ο Ντούντα κάλεσαν τους Πολωνούς να συμμετάσχουν σε ένα δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί παράλληλα με τις πολωνικές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.

Το δημοψήφισμα θεωρείται αμφιλεγόμενο και μερίδα των Πολωνών ενδέχεται να το μποϊκοτάρει.

«Βιασμός» από τις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που συνηθίζει να επιτίθεται στις Βρυξέλλες, έφτασε στο σημείο να μιλάει για «βιασμό» στις δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στη σύνοδο. «Πώς γίνεται να σας βιάσουν νόμιμα, να αναγκαστείτε να δεχτείτε κάτι που δεν σας αρέσει, πώς είναι δυνατόν να έχουμε συμβιβασμό, συμφωνία; Είναι αδύνατον», τόνισε.

Οι δύο χώρες εκδήλωσαν τη διαφωνία τους εμποδίζοντας την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης για το μεταναστευτικό στην άτυπη σύνοδο. Η κίνηση αυτή ήταν κυρίως συμβολική, αλλά αφήνει να αναδίδεται ένα άρωμα διχόνοιας.

Το μεταναστευτικό, ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τους «27», τέθηκε στην ατζέντα της συνόδου με αφορμή την πρόσφατη άφιξη χιλιάδων μεταναστών στη Λαμπεντούζα, με την Ιταλία να υπενθυμίζει ότι επείγει να υπάρξει μια κοινή, ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των αφίξεων και στα ισπανικά Κανάρια Νησιά.

Την Τετάρτη, οι μόνιμοι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τον κανονισμό που θέτει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών, στην περίπτωση που μία από αυτές αντιμετωπίζει μια «έκτακτη κατάσταση» που συνδέεται με τη «μαζική» άφιξη μεταναστών στα σύνορά της. Ο κανονισμός θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να ολοκληρωθεί το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης της ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές του 2024.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ για βουλευτή της ΝΔ: «Εκβιάζει τους ψηφοφόρους» – «Έτσι αντιλαμβάνεται η ΝΔ την αυτοδιοίκηση»

Νικολά Σαρκοζί: Δεν έχουν τέλος οι δικαστικές περιπέτειες – Νέες διώξεις κατά του πρώην προέδρου

Ένοχος για απόπειρα βιασμού κρίθηκε γνωστός Έλληνας αρθρογράφος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 12:28