search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 23:42
MENU CLOSE

Μητσοτάκης για κρίση στη Μέση Ανατολή: Η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση

10.10.2023 14:05
mitsotakis_esthonia

Μέση Ανατολή, Ουκρανία, μεταναστευτικό και δημοσιονομικά: αυτά ήταν τα βασικά ζητήματα της ατζέντας της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την Εσθονή ομόλογό του που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα,

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της συνάντησής του με την Κάγια Κάλας στο Μέγαρο Μαξίμου, για την κρίση στο μεσανατολικό «είναι φυσικό, ως σύμμαχοι, να έχουμε κοινή στάση και απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις και στα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σύσσωμο τον πολιτισμένο κόσμο, οι κυβερνήσεις μας καταδικάζουν την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ και μαζί φυσικά τις φρικτές σκηνές που είδαμε, τις δολοφονίες, τις απαγωγές πολιτών. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοπροστασίας στους αμυνόμενους, επιδιώκοντας ασφαλώς την αποκατάσταση της ειρήνης, όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρόκειται για γεγονότα που όχι μόνο υπονομεύουν μια δίκαιη λύση στην ταραγμένη αυτή περιοχή, παραβιάζοντας την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά δυστυχώς -και το γνωρίζουμε καλά αυτό εμείς στη δική μας γειτονιά- πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη. Με πολλές και παράλληλες συνέπειες, από τη διατάραξη της διεθνούς ασφάλειας και της οικονομίας μέχρι, δυστυχώς, την αναζωπύρωση του μεταναστευτικού» και τόνισε ότι «η θέση μας είναι κατηγορηματική: τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό, ενώ ο 21ος αιώνας δεν χωρά ούτε άλλες εστίες βίας, ούτε προσχήματα θρησκευτικών ή εθνοτικών διαφορών».

Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «Αθήνα και Ταλίν, Ταλίν και Αθήνα μένουμε σταθερά δίπλα στην αμυνόμενη Ουκρανία, στο πλαίσιο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην κοινή δήλωση που συνυπογράψαμε όταν μας επισκέφθηκε εδώ, στην Αθήνα, στα τέλη Αυγούστου ο πρόεδρος Ζελένσκι», και προσέθεσε ότι «από την πλευρά μου τόνισα, εκτός από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη την οποία παρέχουμε στην Ουκρανία, και τον σημαντικό ρόλο ελληνικών λιμανιών, της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, ως εναλλακτικών διαδρομών για τη μεταφορά αγαθών από και προς την Ουκρανία».

Παράλληλα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπό εξέλιξη συζήτηση για την αναθεώρηση του Προϋπολογισμού της ΕΕ, ζήτημα που «καίει» την Ελλάδα λόγω φυσικών καταστροφών, λέγοντας ότι πρόκειται για θέμα «για το οποίο συμμεριζόμαστε τη θέση ότι η Ευρώπη πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στη δημοσιονομική ευθύνη αλλά και στην ανάγκη για εθνική ευελιξία, ώστε οι χώρες να συγκλίνουν, διατηρώντας όμως και τη συνοχή των κοινωνιών τους. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει κάνει πια πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Έχει αφήσει πίσω της τις δύσκολες εποχές της κρίσης. Δεν είμαστε πια χώρα πρόβλημα για την ΕΕ και μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτή τη συζήτηση με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι στο παρελθόν».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ενημέρωσα την Εσθονή ομόλογό μου για τις εξελίξεις στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε συνέχεια της συνάντησης που είχα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, για τον πολιτικό διάλογο, για τα ΜΟΕ, για τη θετική ατζέντα στην οποία προσβλέπω. Αλλά και για την ευθύνη την οποία έχει η Τουρκία, η οποία τυπικά, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρώπη, δεσμεύεται από τις αρχές της καλής γειτονίας», ενώ σχετικά με το μεταναστευτικό – ενώπιον και της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή – τόνισε ότι το ζήτημα «έχει καταστεί κορυφαία ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Ναι, γίνονται σημαντικά βήματα, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση».

«Αλλά θέλω να αποδώσω ξεχωριστή σημασία στη στήριξη την οποία παρείχε και η Εσθονία στην πάγια ελληνική θέση ότι το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εάν δεν αντιμετωπίσουμε πρώτα και πάνω από όλα την εξωτερική του διάσταση, αν δεν φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας», είπε προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στους διακινητές να καθορίζουν ποιοι μπαίνουν στην ΕΕ, αυτό πρέπει να αποτελεί αρμοδιότητα της Ευρώπης και των κρατών-μελών. Αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να ισορροπούμε μεταξύ μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής φύλαξης των συνόρων και της ανάγκης να δίνουμε νόμιμους διαύλους οργανωμένης μετανάστευσης σε αυτούς που μπορούν και πρέπει να έρθουν στην Ευρώπη, αλλά με τους δικούς μας όρους, όχι με τους όρους των διακινητών».

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ: Επαναπατρίζονται σήμερα 90 Έλληνες από το Ισραήλ – Πτήση για την επιστροφή και Ελλήνων κατοίκων της περιοχής

Νικήτας Κακλαμάνης: Αηδιαστικό φαινόμενο ο Μπέος, λάθος η στήριξη από ΝΔ – Δεν αποκλείω να ηγηθεί ακροδεξιού μορφώματος (video)

Σπίρτζης: «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μπορούν να ενοποιηθούν και να έχουν κοινή κάθοδο στις εκλογές» (audio)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 23:39