search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 19:09
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Με πλειοψηφία πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για Συνέδριο τον Φεβρουάριο – 20 υπέρ, 10 κατά και 8 λευκά

19.10.2023 00:41
sinedrio-siriza-new

Κατά πλειοψηφία πέρασε η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για Συνέδριο στις 23 – 25 Φεβρουαρίου. Η πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε γύρω στις 5.30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 τη νύχτα με την ψηφοφορία επί της πρότασης του προέδρου που απέδωσε 20 υπέρ, 10 κατά κι 8 λευκά.

Στα 10 κατά περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες τα 9 στελέχη της Ομπρέλας που υπέγραψαν το κείμενο κριτικής προς Κασσελάκη –Φίλης, Σκουρλέτης, Τσακαλώτος, Ξανθός, Καββαδία, Καλαμαρά, Κνήτου, Λάμπρου, Ματσούκα – και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στα 8 λευκά είναι οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Νίκος Μπίστης, Διονύσης Τεμπονέρας και Κωνσταντίνος Βλαχάκης (ο γραμματέας της Νεολαίας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν αποχωρήσει ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι δεν ψήφισαν, ωστόσο νωρίτερα στις τοποθετήσεις τους τάχθηκαν «απέναντι» στην ηγεσία. Τέλος, απουσίαζε από την αρχή της συνεδρίασης, λόγω ταξιδιού στο εξωτερικό η Δανάη Κολτσίδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την πρόταση για Συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου πρότεινε να γίνουν 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο και μίλησε για «συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός» και το οποίο «θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές».

Σύγκρουση Πολάκη με Τσακαλώτο, Σκουρλέτη, Ξανθό

Η τοποθέτηση Πολάκη «άναψε τα αίματα» στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ περίπου μετά από 5 ώρες συνεδρίασης κι ενώ την εισήγηση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για Συνέδριο στις 23, 24, 25 Φεβρουαρίου ακολούθησαν οι τοποθετήσεις στελεχών.

Η τοποθέτηση του «υπερσυντονιστή» των τομεαρχών προκάλεσε την αντίδραση του Ευκλείδη ΤσακαλώτουΠάνου Σκουρλέτη και Ανδρέα Ξανθού.

Ο Παύλος Πολάκης ανέβασε τους τόνους αναφερόμενος στις λίστες με τις εταιρίες που λαμβάνουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ασκώντας ως τούτου κριτική προς τους προηγούμενους Τομεάρχες, γιατί αυτά δεν αναδείχθηκαν επαρκώς.

Επίσης, με αφορμή το θέμα του εμβολιασμού κατά την προηγούμενη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης επέκρινε την στάση του Ανδρέα Ξανθού λέγοντας πως εξαιτίας του ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε μονάδες, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντά « με εσένα χάσαμε δέκα», ενώ στελέχη αυτής της πλευράς πρόσθεσαν πως εξαιτίας των κατά καιρούς τοποθετήσεων του Παύλου Πολάκη «κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια, από τα πέντε λεπτά που είχαμε, τα τρία απολογούμασταν». Ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως ο Παύλος Πολάκης είναι «ο καλύτερος χορηγός του Μητσοτάκη». Ο Ανδρέας Ξανθός απάντησε πως στο θέμα του εμβολιασμού ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε ό,τι πιο αντιεπιστημονικό.

Νωρίτερα, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης από την πλευρά της Ομπρέλας, έχει διαμηνυθεί ότι συνέδριο σε χρόνο άλλον πέρα του Νοεμβρίου, είναι «casus belli». Όμως, δεν είναι μόνο το θέμα του συνεδρίου που θέτουν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αλλά όλη η ατζέντα από την εκλογή έως σήμερα.

Ειδικότερα, στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν:

-Τις κινήσεις και τις συμπεριφορές του προέδρου και της ηγετικής ομάδας που τραυματίζουν την ενότητα και κάνουν την επίκλησή της από την ηγεσία προσχηματική, όπως η αναφορά Κασσελάκη σε «υπονομευτές» μεταξύ των δύο γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών.

-Δηλώσεις και απόψεις που παραβιάζουν την πολιτικο – ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος. Την τιμητική τους έχουν στις ομιλίες αρκετών στελεχών της αντιπολίτευσης τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΕΒ αλλά και το θέμα της Γάζας.

Η Ομπρέλα λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης είχε παρουσιάσει και συντεταγμένα, με κείμενο 9 στελεχών, τα σημεία κριτικής της προς τον πρόεδρο και τη νέα κατάσταση, ενώ προκαταβολικά έχει διαμηνύσει ότι το Συνέδριο πρέπει να γίνει τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, και χωριστά τα στελέχη της αναδεικνύουν στοιχεία που έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια, καχυποψία και τελικά ρηγμάτωση της ενότητας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πέρα από τα στοιχεία συμπεριφορών και απόψεων της ηγεσίας και των στελεχών που την στηρίζουν και έχουν υπονομεύσει την ενότητα, έκανε αναφορά στην στάση του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ήταν «λάθος» του που δεν παρενέβη έγκαιρα, πριν ακόμη και από τον πρώτο γύρο, ώστε να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στις κατηγορίες περί «υπονομευτών». Υπήρχε τρόπος αυτό να γίνει χωρίς να σπάσει την ουδετερότητά του υποστήριξε το στέλεχος της ΠΓ. Κλείνοντας ανέφερε πως «η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες» και πως ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος με βάση τις πρώτες κινήσεις της ηγεσίας.

Η Αννέτα Καββαδία σημείωσε καταρχάς πως η ενότητα «δεν διαφαλιζεται με ρητορική περί “αριστερόμετρων”  και “ξινίλας” ή με δημόσιες απειλές απέναντι σε στελέχη, 3 μέρες πριν το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών». Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του παλαιστινιακού λέγοντας πως το κόμμα δεν έχει απευθύνει ούτε ένα κάλεσμα του κόμματος στις κινητοποιήσεις για Γάζα και πως η ηγεσία ακολουθεί λογική ίσων αποστάσεων. Επιπρόσθετα χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, «εκ διαμέτρου αντίθετες με την ανακοίνωση του ΚΕΑ η οποία δεν αξιοποιήθηκε».  «Άλλαξε η πάγια γραμμή του κόμματος και δεν το ξέρουμε; Ποιος έδωσε το δικαίωμα να βγαίνουν στα κανάλια κάποιες (Τζάκρη, χθες στο Κόντρα) και να χαρακτηρίζουν “θετική” την απόφαση να πάει ο Μητσοτάκης στο Ισραήλ λίγες ώρες μετά το βομβαρδισμό στο νοσοκομείο»; Επίσης ζήτησε εξηγήσεις για το τι σημαίνει το «αδιαμεσολάβητα» και αν παραπέμπει σε κατάργηση οργάνων και χάραξη πολιτικής μέσω των social media.

Ο Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στον πρόεδρο σημείωσε: «Η τοποθέτησή σου στον ΣΕΒ δεν έχει σχέση με καμία εκδοχή τη Αριστεράς». Πρόσθεσε πως η «απόφαση για μετάθεση του Συνεδρίου που υπήρξε απόφαση της προηγούμενης ΚΕ δείχνει ότι δεν έχει συνειδητοποιηθεί η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει τα αίτια της εκλογικής του συντριβής». Του είπε επίσης: «Ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι στιγμής είναι άκρως διχαστικός» και «έχεις καλύψει όλο το τοξικό κλίμα που αναπαράγεται καθημερινά από διάφορα κομματικά παράκεντρα».

Τα στελέχη της «ομάδας» Αχτσιόγλου

Από την πλευρά τους τα στελέχη των 6+ 6, δηλαδή η Έφη ΑχτσιόγλουΝάσος ΗλιόπουλοςΔημήτρης ΤζανακόπουλοςΑλέξης Χαρίτσης, (στην ομάδα περιλαμβάνεται και η Δανάη Κολτσίδα, αλλά απουσιάζει σε ταξίδι) έκαναν τοποθετήσεις στο ίδιο μήκος κύματος ιεραρχώντας στην κορυφή το θέμα της ομιλίας Κασσελάκη στον ΣΕΒ και την γραμμή ότι το κεφάλαιο είναι εργαλείο ευημερίας.

Επίσης τα στελέχη αυτά έθιξαν το ζήτημα της μονόπλευρης τοποθέτησης για την Γάζα, αλλά και τις δηλώσεις Κασσελάκη περί «υπονόμευσης» (σ.σ. «όσοι υπονομεύσουν την ενότητα δεν θα μπαίνουν στα ψηφοδέλτια»).

Μεταξύ αυτών ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στον ΣΕΒ, το παλαιστινιακό αλλά και στην ανοχή της ηγεσίας στις διαδικτυακές επιθέσεις των οπαδών της σε στελέχη του κόμματος. Αναφέρθηκε και στο κακό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών χωρίς ωστόσο να επιρρίψει ευθύνες στον Στ. Κασσελάκη.

Διαβάστε επίσης:

Ο Κασσελάκης παντρεύεται την Πέμπτη τον Τάιλερ στις ΗΠΑ – Το ανακοίνωσε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: «Δεν κάνω ανασχηματισμό, πολύ στενάχωρη η ήττα Μπακογιάννη, η αλαζονεία είναι ασθένεια»

Συμφιλίωση Ρήγα – Τζανακόπουλου τέσσερις μήνες μετά το επεισόδιο της 25ης Ιουνίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 19:09