search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 12:58
MENU CLOSE

Με νέες δυνάμεις στις δύσκολες μάχες που είναι μπροστά μας

21.10.2023 07:15
vourdoubas_xaris

Η ελπίδα είναι εδώ! Οι κάλπες του Οκτώβρη επιβεβαίωσαν ότι σταθεροποιείται και δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, με νέες και περισσότερες δυνάμεις να καταγράφουν διαθέσεις χειραφέτησης απ’ αυτήν. Τα ποσοστά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις Περιφέρειες κινούνται πάνω από 10% πανελλαδικά, με πάνω από 480.000 ψήφους (110.000 περισσότερες από το 2019, 80.000 παραπάνω από τον περασμένο Ιούνη). Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι πλέον δημοτική αρχή σε έξι δήμους (από έναν πριν), ενώ στην Πάτρα ο κομμουνιστής δήμαρχος εκλέγεται για 3η συνεχόμενη φορά.

Η άνοδος του κύρους του ΚΚΕ και της μαχητικής συμπόρευσης μαζί του, που αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα και σε αγωνιστικές διεργασίες μέσα στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, σε απεργιακές και άλλες μάχες, σε αρχαιρεσίες σωματείων.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι ο πολιτικός συσχετισμός παραμένει αρνητικός. Τα κόμματα του συστήματος εξακολουθούν να εγκλωβίζουν εργατικά – λαϊκά στρώματα στην πολιτική εξυπηρέτησης των κερδών των λίγων. Είτε με ψεύτικα διλήμματα είτε με τις αυταπάτες που αξιοποιούν, είτε μέσω μηχανισμών χειραγώγησης και εξαγοράς που διαθέτουν, οι οποίοι επιδρούν έντονα και σε τοπικό επίπεδο.

Όμως αυτός ο συσχετισμός δεν είναι παγιωμένος. Τα ρήγματα μπορούν να μεγαλώσουν. Υπάρχουν πολυάριθμα τμήματα του λαού που δυσανασχετούν με πολιτικές επιλογές που διαμορφώνουν μια πιεστική πραγματικότητα, με τα απανωτά κύματα ακρίβειας, τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, τις ανύπαρκτες υποδομές που βάζουν διαρκώς σε κίνδυνο τις ζωές, τις περιουσίες των λαϊκών στρωμάτων, τα σύννεφα του πολέμου που πυκνώνουν στη γειτονιά μας και την εμπλοκή της χώρας μας στα ματωμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Η αυξημένη αποχή εκφράζει σε ένα βαθμό και διαμαρτυρία. Απέναντι και στη γενική πολιτική κράτους και κυβερνήσεων, απέναντι και σε τοπικές αρχές που υλοποίησαν ταξικές αντιλαϊκές επιλογές. Είναι ζητούμενο, αυτή η διαμαρτυρία να εκφραστεί ενεργητικά με τη συμμετοχή στο κίνημα, στην οργανωμένη πάλη, στη διεκδίκηση, να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, να συναντηθεί με την πρόταση διεξόδου που προβάλλει το ΚΚΕ, για να είναι αποτελεσματική.

Ενώ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για το ποιος «πήρε το μήνυμα», ο λαός αποκτά νέα στηρίγματα στον αγώνα του, τους περισσότερους εκλεγμένους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, που δεν θα είναι τα «καλά παιδιά» της εκάστοτε κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού… Ειδικά στους 6 δήμους, όπου αναδείχθηκε αγωνιστική δημοτική αρχή, αυτή θα αποτελεί την πραγματική αντιπολίτευση για τα συμφέροντα των πολλών.

Πάει πολύ να κουνάνε το δάκτυλο στους εργαζόμενους αυτοί που έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη γενικευμένη απογοήτευση σε τμήματα του λαού, με τις αυταπάτες που καλλιέργησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για δήθεν προοδευτικά μέτωπα και «αριστερές λύσεις» εντός του συστήματος. Είδαμε νέα πειράματα αναβίωσης της σοσιαλδημοκρατίας ή της λεγόμενης κεντροαριστεράς, ώστε να έχει το σύστημα εναλλακτικές διακυβέρνησης με «αντιδεξιό περιτύλιγμα», για να ενσωματώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει. Τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου δημάρχου Αθήνας είναι χαρακτηριστικά: Ο κ. Δούκας αναγνώρισε το «πόσο βελτιώθηκε» η κατάσταση με τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας επί δημαρχίας Μπακογιάννη και, δείχνοντας τα …νύχια του απέναντι στον λαό, είπε ότι «υπάρχει νομοθεσία και κανόνες που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά». Μετά έσπευσε να διαβεβαιώσει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναμένουν τεράστια κέρδη από τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό, ότι το «μόνο άγχος του είναι να προχωρήσει γρήγορα», επιβεβαιώνοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιούν διαρκώς τη λέξη «πράσινο», αλλά όταν πρόκειται για κέρδη μεγάλων ομίλων, πράσινο είναι μόνο το κερασάκι σε μια τεράστια (δεκάδων στρεμμάτων) «τούρτα» από τσιμέντο.

Άλλωστε, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στον δήμο, συνήθως μαζί με του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε τα προηγούμενα χρόνια την πλειοψηφία στη διοίκηση Μπακογιάννη σε κάθε κρίσιμο ζήτημα: Από τον «μεγάλο περίπατο» και την ανάπλαση του Βοτανικού, μέχρι τις συμβάσεις εκατομμυρίων για τη διαφήμιση της Αθήνας ως «τουριστικό προϊόν», τις αναθέσεις και τις ΣΔΙΤ στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και της «ανταποδοτικότητας» υπηρεσιών που έχει ανάγκη ο λαός.

Κρατάμε ως παρακαταθήκη για όλο τον λαό, τα ελπιδοφόρα στοιχεία των εκλογών. Έχουμε επίγνωση της ευθύνης μας ως ΚΚΕ και του κάθε εκλεγμένου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρειες και Δήμους.

Για να είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό, μαζί του στα μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύει η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Μια πολιτική που και σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών έχει συμμάχους τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Για να είμαστε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης, για να μπαίνουν εμπόδια σε επιχειρηματικά σχέδια που τσακίζουν τις λαϊκές ανάγκες. Για να πάρει ο λαός ανάσες ανακούφισης.

Είμαστε εδώ, πιο δυνατοί, στην πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Για τους ακόμα μεγαλύτερους αγώνες που είναι μπροστά μας!

*Ο Χάρης Βουρδουμπάς είναι Στέλεχος του ΚΚΕ και εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Διαβάστε επίσης:

«Γιατί» και «πως» θα διεξαχθεί η χερσαία εκκαθαριστική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας

Η «Τόλμη και Γοητεία» της Αριστεράς

Οι παίκτες στη Μέση Ανατολή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 12:56