search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 14:42
MENU CLOSE

Κέρδη για το ΚΚΕ σε δήμους και περιφέρειες – Πού περνά στον β’ γύρο

09.10.2023 00:16
PROTOULIS-SOFIANOS-1-NEW

Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψε στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών το ΚΚΕ. Μάλιστα σε αρκετούς μεγάλους δήμους και περιφέρειες, άφησε πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση στον Περισσό που ανεβάζει τα ποσοστά του ακόμα και σε σχέση με τις πρόσφατες εθνικές εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα. Στα θετικά αποτελέσματα που κατέγραψαν οι συνδιασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν θετικές διεργασίες που κυοφορούνται τρεις μόλις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, παρότι ο συσχετισμός εξακολουθεί να είναι πολύ αρνητικός», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. «Μπορούμε να πούμε ότι σταθεροποιείται και ενισχύεται, αργά αλλά σταθερά, ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής», πρόσθεσε. Στο 10% το ποσοστό του ΚΚΕ στις 13 περιφέρειες.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή καταγραφή στον σημερινό, πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών που εμφανίζει το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Αθηναίων, ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, κατέλαβε την τέταρτη θέση με ποσοστό 12,61% από 7,46% το 2019 και με διαφορά σχεδόν μίας μονάδας από τον Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκέντρωσε ποσοστό 13,48%. Ο Νίκος Σοφιανός κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν το άκυρο ή την αποχή στον Β’ γύρο των δημοτικών εκλογών της Αθήνας. Αναφέρθηκε αρχικά στην άνοδο των ποσοστών του συνδυασμού του, που δίνουν μεγαλύτερη δύναμη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. «Για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών κόντρα στα κέρδη των λίγων», όπως είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια τόνισε:

«Διαβεβαιώνουμε τους συναγωνιστές που συναντηθήκαμε στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, ότι θα δώσουμε μαζί το επόμενο διάστημα τους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Στην Αθήνα κρίθηκε ο δεύτερος γύρος, η δεύτερη θέση, σε λιγότερο από 1,5 μονάδα. Δυστυχώς δεν θα είμαστε εμείς απέναντι στη διοίκηση Μπακογιάννη. Θα βρεθεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, ο συνδυασμός του οποίου όλα αυτά τα χρόνια έδωσε την πλειοψηφία που δεν είχε ο κ. Μπακογιάννης στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να στηρίξει τις επιλογές που ακολούθησε με τα έργα, τα οποία δουλεύουν για τα συμφέροντα των λίγων». Πρόσθεσε: «Άρα η στάση των Αθηναίων απέναντι σε αυτό τον δεύτερο γύρο, είναι το άκυρο και η αποχή, να μην γίνουν συνένοχοι σε έργα που έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα και θα δούμε και στο επόμενο».

Ακόμη καλύτερες επιδόσεις σημείωσε το ΚΚΕ στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης, συγκέντρωσε ποσοστό 14,05%, από το 8,28% του 2019, αφήνοντας τέταρτο τον Γιάννη Σγουρό από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,12%. Ακόμη εντυπωσιακότερο γίνεται το ποσοστό του ΚΚΕ, με δεδομένο ότι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ιωακειμίδης, ήρθε δεύτερος με ποσοστό μόλις 15,97%.

Ηχηρή, επίσης, ήταν η παρουσία του ΚΚΕ στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπου το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης υπό τον Διονύση Κλαδή συγκέντρωσε ποσοστό 5,78%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε τέταρτος με ποσοστό 6,19%.

Επίσης, το ΚΚΕ προπορεύεται του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 7,88% έναντι 7,24% του συνδυασμού της Κουμουνδούρου υπό το Γιάννη Μυλόπουλο, στην Κεντρική Μακεδονία.

Στο Δήμος Πατρέων, ο νυν δήμαρχος, προερχόμενος από το ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Πελετίδης, συγκέντρωσε ποσοστό 40,92%, έναντι του Κωνσταντίνου Σβόλη, που συγκέντρωσε ποσοστό 25,50%, με την αναμέτρηση να οδηγείται στον δεύτερο γύρο.

«Ο πατραϊκός λαός έδωσε μια μεγάλη μάχη, μας έβγαλε πρώτη δύναμη. Θα συνεχίσουμε την επόμενη Κυριακή για να ολοκληρώσουμε την πορεία μας». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε απόψε ο δήμαρχος Πατρέων και εκ νέου υποψήφιος, Κώστας Πελετίδης.

Όπως πρόσθεσε, «σε αυτόν τον αγώνα, δεν περισσεύει κανείς» και συνέχισε: «Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε και με περισσότερες δυνάμεις, καλούμε το σύνολο του πατραϊκού λαού και αυτούς που δεν μας ψήφισαν, να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, γιατί έχουμε μπροστά μας πολλές δυσκολίες. Ο δρόμος που θα βαδίζουμε θα είναι μακρύς και δύσκολος και τα εμπόδια που θα έχουμε από τους κυβερνώντες θα πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Επομένως, με δύναμη πορευόμαστε για να έχει η πόλη μας αυτά που δικαιούται, για να μπορούν τα παιδιά μας να έχουν μέλλον που τους αξίζει».

«Κόκκινο» δήμαρχο φαίνεται ότι θα αποκτήσει και η Ικαρία αφού η «Λαϊκή Συσπείρωση» με την μέχρι τώρα καταμέτρηση, σχεδόν στο 30%, λαμβάνει 47,65% των ψήφων.

Τέλος, σε αρκετούς δήμους της Αττικής οι «εκλεκτοί« του ΚΚΕ έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο. Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ περνούν στο β’ γύρο σε: Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ικαρία και Τύρναβο, ενώ αν υπάρξει β’ γύρος στο Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, θα βρίσκεται εκεί.

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Πάτρας: Καθαρή νίκη Πελετίδη από τον πρώτο γύρο δείχνει το exit poll

Το πρώτο αποτέλεσμα στη μάχη της Θεσσαλίας- Προηγείται ο Αγοραστός

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Προς ιστορικό ρεκόρ αποχής – Kάτω από το 50% η συμμετοχή στην Αττική!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 14:39