ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:16
MENU CLOSE

Ρουκέτες Ράμμου κατά πάντων: «Η Δικαιοσύνη δεν δίωξε κανέναν για τις υποκλοπές - Απειλήθηκα από κυβερνητικούς παράγοντες»

26.10.2023 16:30

Νέα βέλη προς την κυβέρνηση, αλλά και τη Δικαιοσύνη, εκτόξευσε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, καταγγέλλοντάς την για στοχοποίηση, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στην επιτροπή Libe της Ευρωβουλής, με φόντο την υπόθεση των υποκλοπών.

Μάλιστα, κατήγγειλε πως «η ελληνική δικαιοσύνη εδώ και 18 μήνες δεν έχει κάνει τίποτα, δεν έχει διώξει κανέναν για τις υποκλοπές, η ίδια δικαιοσύνη σπεύδει να διώξει δύο μέλη του εποπτικού οργάνου που απλώς έκαναν το καθήκον».

«Κατά παράβαση του Συντάγματος η αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, αναφέρθηκε και στις αλλαγές της σύνθεσης της ΑΔΑΕ. «Οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες ανέδειξαν τις ανησυχίες για παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα … η ΑΔΑΕ είχε πρόσφατα πραγματοποιήσει έκτακτες επιθεωρήσεις για την νομιμότητα των υποκλοπών στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ, όπως προείπα, η διαδικασία παραμένει σε εξέλιξη. Στις 20 Σεπτεμβρίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο αντικατέστησε 3 από τα 7 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ. Η θητεία τους είχε λήξει από τον Μάρτιο του 2022, αλλά η αντικατάστασή τους παρουσιάστηκε ως “επείγουσα” μετά την αδράνεια της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής επί 18 μήνες», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Η αντικατάσταση αποφασίστηκε με οριακά μικρότερη πλειοψηφία (16/27 ή 2,96/5), κατά παράβαση του Συντάγματος. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατά τη διάρκεια της νύχτας με αξιοσημείωτη βιασύνη, υποδεικνύοντας ότι η αντικατάσταση θα μπορούσε να συνδέεται με συγκεκριμένα γεγονότα. Δεν μπορώ να προχωρήσω σε λεπτομέρειες επ’ αυτού».

«Απειλήθηκα από βουλευτές και κυβερνητικούς αξιωματούχους»

Ο κ. Ράμμος μιλώντας στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου κατήγγειλε και απόπειρες κυβερνητικών παρεμβάσεων στο έργο της Αρχής, σημειώνοντας πως «τόσο η ΑΔΑΕ όσο και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δέχθηκαν αυξανόμενες πιέσεις ενώ προχωρούσαν τις έρευνές τους.

«Ζήτησα να καταθέσω στην Επιτροπή Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να καταθέσω για να ενημερώσω τη Βουλή για τα ήδη υπάρχοντα ευρήματά μας από τις έρευνες. Το αίτημα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής και τον πρόεδρο της Βουλής. Κατόπιν αυτού, τον Ιανουάριο με προσέβαλαν και με απείλησαν προσωπικά, δημοσίως και με ωμότητα, βουλευτές και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όταν η ΑΔΑΕ προσπάθησε να ενημερώσει τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση δικό του αίτημα που εδράζεται στην κείμενη νομοθεσία (5002/2022, άρθρο 8, παράγραφος 6), να μάθει αν υπήρξαν στόχος παρακολούθησης υψηλά ιστάμενοι δημόσιοι αξιωματούχοι από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών, την ΕΥΠ» σημείωσε αρχικά ο Χρήστος Ράμμος.

Στη συνέχεια η ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ πήρε το λόγο και ρώτησε: «Κύριε Ράμμο, είπατε κάτι πολύ σοβαρό. Ότι στη γνωμοδότηση του κυρίου εισαγγελέα που χαρακτηρίσατε ως μη δεσμευτική και λανθασμένη κατά την άποψή σας, που με αφορμή αυτή, δεχθήκατε απειλές από βουλευτές και μέλη της κυβερνήσεως. Έχετε προσφύγει στη δικαιοσύνη για αυτό;».

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ απάντησε, διευκρινίζοντας ότι αυτά έγιναν λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. «Αυτά έγιναν όταν ενημέρωσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κύριο Τσίπρα. Δεν προσέφυγα στη δικαιοσύνη, καθώς υπήρχε τέτοια μεγάλη οξύτητα που δεν ήθελα να προστεθεί και μία δικαστική διαμάχη για αυτά τα θέματα. Έτσι προτίμησα να τα προσπεράσω».

Όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση το ευρωκοινοβούλιο, οι ερωτήσεις των ευρωβουλευτών επικεντρώθηκαν στην αδύναμη αντίδραση της Επιτροπής και την ανάγκη εφαρμογής των συστάσεων της επιτροπής PEGA για τον περιορισμό της χρήσης και πώλησης λογισμικού κατασκοπείας, καθώς στην ακεραιότητα των δικαστικών και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στη χώρα.

Φάμελλος: Κολοσσιαίες ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του

Ανακοίνωση για την κατάθεση Ράμμου εξέδωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέροντας ότι η παρέμβαση αυτή «επιβεβαιώνει και αναδεικνύει σοβαρά προβλήματα στις δημοκρατικές λειτουργίες και το σεβασμό στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών στην Ελλάδα».

Ο κ. Φάμελλος υποστηρίζει ότι «το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών παραμένει “στο συρτάρι”, παρότι βάλλονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής απειλείται δημόσια από κυβερνητικά στελέχη, ενώ διώκονται μέλη της αρχής-ΑΔΑΕ που επιτελούν το συνταγματικό τους καθήκον».

Ακολούθως κάνει λόγω για «κολοσσιαίες ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, εφόσον οι πράξεις τους παραβιάζουν το κράτος δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εκθέτουν παγκόσμια τη χώρα μας».

Σημειώνει τέλος: «Ο δημοκρατικός κόσμος οφείλει θεσμικά να λάβει κοινές πρωτοβουλίες για την προστασία και τη στήριξη των ανεξάρτητων Αρχών και κυρίως για τον σεβασμό και την εφαρμογή όλων των συνταγματικών προβλέψεων. Και η Δικαιοσύνη, ως πυλώνας του δημοκρατικού κράτους δικαίου, οφείλει να επιτελέσει με ταχύτητα, ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα το έργο της ώστε να μη μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο και να διαφυλαχτεί και ο θεσμός αλλά και το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αυτήν την κοινωνική συμφωνία δημοκρατίας θα είναι παρών και θα συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις».

Διαβάστε επίσης:

Στα χέρια του Προέδρου της Βουλής το εισαγγελικό αίτημα για τους Σπαρτιάτες 

Βίτσας: Θα πληρώσει τη σιωπή του ο Τσίπρας – Δεν «περνάνε» οι διαγραφές Κασσελάκη

Αλλαγή φρουράς στο Γραφείο Προϋπολογισμού – Νέος επικεφαλής ο καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:15
Exit mobile version