search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 05:28
MENU CLOSE

Σπάει τα κοντέρ ο τουρισμός και το Νοέμβριο: Κρήτη, Ρόδος και νησιά οι δημοφιλείς προορισμοί   

26.10.2023 15:42
xania tourismos – new

Παρατάθηκε φέτος η τουριστική σεζόν σε αρκετούς προορισμούς έως και το τελευταίο τρίμηνο του έτους, διατηρώντας τη δυναμική του καλοκαιριού και παρά το γεγονός ότι η αγορά του Ισραήλ χάθηκε τον Οκτώβριο.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η χρόνια αναμένεται να κλείσει με τις υψηλότερες επιδόσεις διαχρονικά τόσο τα έσοδα από τον τουρισμό όσο και η εισερχόμενη επιβατική κίνηση.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι τα έσοδα φέτος προβλέπεται να φθάσουν τα 20 δισ. ευρώ με πάνω 30 εκατομμύρια αφίξεις, καταρρίπτοντας το ποσό των 18,2 δισ. ευρώ, που είχαν διαμορφωθεί το 2019.

Άλλωστε η ζήτηση για φθινοπωρινές διακοπές στην Ελλάδα, από αγορές όπως η γερμανική και η βρετανική, είναι και ο λόγος που το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τουριστικό γραφείο, η TUI AG, παρέτεινε έως και τα μέσα Νοεμβρίου τη δραστηριότητά του στη χώρα μας προσθέτοντας περισσότερες από 30.000 αεροπορικές θέσεις σε πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα και την Τουρκία.

Μάλιστα και άλλοι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού, έχουν προγραμματίσει επιπλέον πτήσεις για το Νοέμβριο σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όπως την Κρήτη αλλά και τη Ρόδο.

Άνοδος και τον Οκτώβριο 

Την ίδια ώρα ο Οκτώβριος εμφανίζει ζήτηση 8% υψηλότερη από πέρυσι, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε σε τακτική ενημέρωση αναλυτών η TUI, αυξημένη κατά 5% από πέρυσι και κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα, δηλαδή στο 96% του 2019.

Παράλληλα, θετική εικόνα περιγράφουν και στελέχη του ξενοδοχειακού κλάδου για τις πληρότητες σε ξενοδοχεία της πρωτεύουσας τον Νοέμβριο με τις κρατήσεις επίσης να εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι, καθώς πλέον η πόλη της Αθήνας φαίνεται να «κερδίζει» όλο και περισσότερους ταξιδιώτες.

Ωστόσο και για το χειμώνα η TUI αναφέρει ισχυρή ζήτηση φέτος για ταξίδια. Οι χειμερινές κρατήσεις της έχουν αυξηθεί κατά 15% σε σχέση το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρά την αύξηση των τιμών στα πακέτα διακοπών κατά 4%.

Αναλυτές του κλάδου εκτιμούν ότι το 2024, θα είναι γενικά μια δύσκολη χρονιά, λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας εξαιτίας και των γεγονότων στην Μέση Ανατολή, αλλά τα δεδομένα για τον ελληνικό Τουρισμό και οι προοπτικές του, είναι ξεκάθαρα θετικές.

Πρώτο οκτάμηνο 2023: 18,4% πάνω η κίνηση, από Γερμανία και Γαλλία η αύξηση

Θυμίζουμε πάντως ότι η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στο οκτάμηνο, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 18,4% και διαμορφώθηκε σε 22,649 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 19,126,4 ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων ενισχύθηκε κατά 12,4%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 38,4%.

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε άνοδο κατά 6,1% και διαμορφώθηκε σε 3,07 εκατ. ενώ από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 7,3% και διαμορφώθηκε σε 1,41 εκατ. ταξιδιώτες.

Αναφορικά με τις χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο εμφάνισε σταθεροποιητικές τάσεις (+0,3%) και διαμορφώθηκε σε 3,01 εκατ. και από τις ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 44,9% σε 937 χιλ. ταξιδιώτες.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. ΤΡΙΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 5% και διαμορφώθηκε σε 25,5 χιλ. επισκέπτες.

Η αυξημένη κίνηση οδήγησε προς τα πάνω τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες ανήλθαν στα 14, 663 δισ. γιατί κατά τα άλλα, παρά τον πληθωρισμό, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 3,4% στο οκτάμηνο και κατά 5% τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι τουρίστες εμφανίστηκαν συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τα έξοδά τους.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1,1% και διαμορφώθηκαν στα 2,346 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 14,3% και διαμορφώθηκαν στα 1,136 δισ. ευρώ.

Από τις χώρες εκτός της ΕΕ, άνοδο κατά 4,9% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στα 2,360 δισ. ευρώ, ενώ από τις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 24,5% και διαμορφώθηκαν στα 938 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Ρωσία σημείωσαν αύξηση κατά 2,9% και ανήλθαν στα 26,7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Μαίρη Χρονοπούλου: Διέρρηξαν το σπίτι της στην Παιανία – Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του παιδιού» (Video)

Παπαδόπουλος για τους σεισμούς μεταξύ Κάσου και Κρήτης: «Πρόκειται για συνηθισμένα μεγέθη»

Λαμία: Σήμερα η κηδεία της 43χρονης μητέρας – Τίναζε το χαλί και έπεσε από τον 5ο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20