search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:29
MENU CLOSE

Η αυτοδιοίκηση καταλύτης για την Ελλάδα του 2030

27.10.2023 11:40
dimitris_kouvelas_new

Η επόμενη θητεία των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών που μόλις εκλέχτηκαν θα είναι πενταετής και πρόκειται να είναι καθοριστική για την αξιοποίηση της εθνικής ευκαιρίας -και συνάμα πρόκλησης- του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου πλαισίου ΕΣΠΑ, που αποτιμάται συνολικά σε περισσότερο από 70 δις ευρώ!

Η ΝΔ διαχρονικά αλλά και η σημερινή Κυβέρνηση, με πρώτο τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, πιστεύουμε βαθιά ότι η αυτοδιοίκηση αποτελεί πυλώνα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για τη χώρα, με σαφές αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.     

Από την πρώτη στιγμή, που ξεκίνησε η προετοιμασία για τις περιφερειακές εκλογές, μιλήσαμε ανοιχτά για το πολιτικό πρόσημο που δώσαμε σε αυτήν την εκλογική μάχη. Και το κάναμε διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι επόμενοι Περιφερειάρχες πρέπει να συμμερίζονται το ίδιο όραμα με την κυβέρνηση ως προς την αναπτυξιακή δυναμική της Περιφέρειάς τους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι, οι Περιφερειάρχες που εξελέγησαν θα κληθούν να διαχειριστούν πολύ σημαντικούς εθνικούς κι ευρωπαϊκούς πόρους, που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και εξασφάλισε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Είναι πρωταρχικό, λοιπόν, να υπάρχει συναντίληψη και καλή συνεργασία με την κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεννοηθούμε για τις μεγάλες προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Για τα μεγάλα έργα υποδομών που έχει ανάγκη η χώρα. Για τις δράσεις και κίνητρα που απαιτούνται για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, τη μεταποίηση, το μικρό και μεγάλο επιχειρείν. Για την ανάγκη να θωρακίσουμε τη χώρα έναντι της κλιματικής κρίσης, επενδύοντας ακόμη περισσότερο στην πρόληψη.

Να διαχειριστούμε σωστά τους υδάτινους πόρους, αντλώντας διδάγματα από την μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία. Για την προστασία του περιβάλλοντος και την ομαλή και δίκαιη μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο. Για την ανάπτυξη κάθε περιοχής ξεχωριστά, περιορίζοντας την ανεργία και πετυχαίνοντας ακόμη περισσότερο brain gain. Είναι σημαντικό, οι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι να συντονιστούν με την κυβέρνηση για την ποιοτική ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις. Για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και τη λειτουργία του κράτους.

Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν επρόκειτο για ανούσια επίδειξη πολιτικής ισχύος. Άλλωστε η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη δεν αμφισβητείται, ιδίως σήμερα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε αναζήτηση ταυτότητας αλλά και ειρήνης στο εσωτερικό του. Επόμενο ήταν, οι πολίτες να αγνοήσουν τις προτροπές της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ απλά να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση, χωρίς η αξιωματική αντιπολίτευση να παρουσιάζει αξιόλογες προτάσεις, ούτε πρόσωπα που πείθουν για την αξιοπιστία τους. Η τοξική αντιπαράθεση από τη μία και η ανάλαφρη θεώρηση των πραγμάτων, στην οποία επιδίδεται η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών!

Η επικράτηση τελικά κάποιων υποψηφίων που στηρίχθηκαν από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση ευκαιριακών τοπικών συμμαχιών, δεν μεταφράζεται σε αποδοκιμασία για την κυβέρνηση της ΝΔ. Η εμπιστοσύνη στην τελευταία επιβεβαιώθηκε στον α’ γύρο, όπου αναδείχθηκε και πάλι περίτρανα η πολιτική υπεροχή της. Αν κάτι πρέπει να προβληματίσει όλους μας είναι η τεράστια αποχή από τις κάλπες, ιδίως στον β΄ γύρο.

Τελικά, οι πολίτες έδειξαν ότι αποφασίζουν με κριτήριο τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Είναι αυτονόητο ότι και για την κυβέρνηση, αντίπαλος είναι τα προβλήματα των πολιτών και οι νοοτροπίες που τα συντηρούν. Μέσο για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων μας είναι η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Αυτό θα προσφέρει απλόχερα η κυβέρνηση σε όλους τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους και Περιφερειάρχες, ώστε η αυτοδιοίκηση να αποτελέσει καταλύτη προόδου για την Ελλάδα του 2030!

*O Δημήτρης Κούβελας είναι βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ

Διαβάστε επίσης:

Ημέρες Οκτωβρίου 1940: Θα μπορούσαμε να εμψυχώσουμε τις παρελάσεις, παρά την εκφρασμένη αντίθεση λίγων

ΣΥΡΙΖΑ: Το 2023 δεν είναι 2015

Σαρωτικές αλλαγές στα επιδόματα – Ένα πρώτο σχόλιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:25