search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:49
MENU CLOSE

Γάζα: Σε εξέλιξη η χερσαία επίθεση, φόβοι για χιλιάδες νεκρούς – Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έπληξε 150 στόχους της Χαμάς

28.10.2023 12:03
gaza nekroi 876- new

Τη νύχτα μέρα έκαναν τις προηγούμενες ώρες στη Γάζα οι εκρήξεις από τον πιο έντονο βομβαρδισμό του πολιορκημένου θύλακα που πραγματοποίησε το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, πριν από τρεις εβδομάδες.

Η επιδρομή στη βόρεια και κεντρική Γάζα υποστηρίχτηκε από μαχητικά και drones, με στόχο στρατιωτικές υποδομές και μαχητές της Χαμάς.

Η παλαιστινιακή οργάνωση, που απάντησε με ομοβροντία ρουκετών σε πόλεις του Ισραήλ, γνωστοποίησε ότι σκληρές μάχες διεξήχθησαν στην Μπέιτ Χανούν στα βόρεια και στην Αλ Μπουρέιτζ στα κεντρικά, ενώ ο ισραηλινός στρατός μίλησε για εντατικοποίηση των πληγμάτων και επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεών του, προτού αποσυρθεί εκ νέου τα ξημερώματα από την περιοχή.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της, η Χεζμπολάχ προειδοποίησε ότι, «με την χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ισραήλ, στην οποία θα ενταχθούν όλες οι οργανώσεις του «Άξονα της Αντίστασης».

Από την πλευρά τους, Σαουδάραβες αξιωματούχοι φέρονται να έχουν προειδοποιήσει τους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι τον Δημοκρατικό γερουσιαστή του Κονέκτικατ Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ.

Σε κίνδυνο ΜΚΟ και ΜΜΕ

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), έχουν προειδοποιήσει ότι η σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή των επικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίζεται, «κινδυνεύει να παρέχει κάλυψη για μαζικές φρικαλεότητες».

«Αυτή η διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Ντέμπορα Μπράουν, στέλεχος της ΜΚΟ.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα. «Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος Παλαιστίνιων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», υπογράμμισε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).

Την επαφή με το προσωπικό του έχει χάσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του.

Iσραήλ: Καταστρέψαμε 150 υπόγειες υποδομές της Χαμάς

Την επέκταση και την αύξηση της έντασης των επιχειρησεών τους στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο την καταστροφή υποδομών της Χαμάς, επικοινώνησαν και το πρωί του Σαββάτου οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού (IDF), οι οποίες έκαναν παράλληλα, γνωστό πως σκότωσαν κι έναν εκ των σχεδιαστών της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, έκαναν γνωστό ότι περίπου 150 υπόγειοι στόχοι καταστράφηκαν στις ολονύκτιες επιδρομές στα βόρεια της Λωρίδας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF, τα πλήγματα κατέστρεψαν σήραγγες μάχης, υπόγειους χώρους μάχης και υπόγειες τρομοκρατικές υποδομές της παλαιστινιακής οργάνωσης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν στις νυχτερινές επιθέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Υόρκη: Μεγάλη διαδήλωση Εβραίων κατά της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα – Εκατοντάδες συλλήψεις

Το μεσανατολικό ναρκοπέδιο

Γιατί καθυστερεί η εισβολή στη Γάζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:49