search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 06:59
MENU CLOSE

Βόρεια Μακεδονία: Νέο «άδειασμα» της κυβέρνησης σε Γεωργιάδη και Πλεύρη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

20.05.2024 13:45
pavlos-marinakis

Δεν καταργείται, δεν καταγγέλλεται, θα αξιολογήσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας: περίπου αυτός είναι ο «πυρήνας» της θέσης της κυβέρνησης – διανθισμένος με κριτική για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις δηλώσεις στελεχών της, αλλά και στελεχών της ΝΔ σχετικά με το μέλλον της, μετά τις προκλήσεις του VMRO.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι ο πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να καταγγείλει τη συμφωνία, αν τα Σκόπια επιμείνουν στην προκλητική τους στάση, αλλά και για τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, ότι θα ήθελε να γυρίσουν τα πράγματα στην κατάσταση προ των Πρεσπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτά αποτελούν προσωπικές απόψεις και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάει κόντρα στα διεθνώς κυρωθέντα.

Βέβαια, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε επανειλημμένα στη στάση της ΝΔ, όταν ήταν αντιπολίτευση και ψηφιζόταν στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών (παραπέμποντας και στη σχετική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη), υπενθυμίζοντας ότι εξαρχής τη θεωρούσε ως μια «κακή» συμφωνία, την είχε καταψηφίσει και είχε καταθέσει και πρόταση δυσπιστίας κατά της τότε κυβέρνησης, αλλά και ότι ο νυν πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι αν η συμφωνία ψηφιστεί, η κυβέρνησή του θα την εφαρμόσει, στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους.

«Δεν είμαστε κωλοτούμπες, όπως άλλοι πολιτικοί», σημείωσε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας ως «κακόγουστο αστείο» την επιμονή του να κυρωθούν από τη Βουλή τα τρία εκκρεμή μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, κατηγορώντας το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης για ανεξήγητη βιασύνη και επισημαίνοντας ότι ζητά από τη χώρα να κάνει τα πάντα ενώ η άλλη πλευρά δεν κάνει τίποτα και να χάσει κάθε μοχλό πίεσης προς τα Σκόπια – μάλιστα, επισήμανε ότι το ένα από τα μνημόνια αφορά και στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Ως προς τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, σχετικά με το θέμα, ο Π. Μαρινάκης είπε ότι η Αθήνα θα περιμένει να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια και από εκεί και πέρα και ανάλογα με τη στάση της, θα αξιολογήσει και τις περαιτέρω ενέργειές της. Ωστόσο, ήταν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο προσβολής της «κακής Συμφωνίας που μας φόρτωσε η προηγούμενη κυβέρνηση», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, περί συγγνώμης στον Αλέξη Τσίπρα, αφού είπε ότι πρώτα θα εξεταστεί αν υπάρχει «μονταζιέρα», ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μια από αυτές.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Έμφαση στις αστικές συγκοινωνίες ενόψει ευρωεκλογών

ΣΥΡΙΖΑ: Μηνυτήρια αναφορά κατά Αυγενάκη στον Άρειο Πάγο για τις απευθείας αναθέσεις

Γεραπετρίτης για Πρέσπες: Η Συμφωνία δεν τροποποιείται, ούτε καταργείται μονομερώς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 06:53