search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 08:03
MENU CLOSE

Η «Aφροδίτη με τα Kουρέλια»: Το εμβληματικό γλυπτό επιστρέφει στη Νάπολη (video)

01.11.2023 16:20
venus-in-rags_0111_1920-1080_new
credit: AP

Η Αφροδίτη στάθηκε πάντα ένα ακατάβλητο σύμβολο της ομορφιάς και της θηλυκότητας. Ο μύθος της, παραμένει ξεκάθαρος ακόμη και στον σύγχρονο κόσμο όπου η ομορφιά μοιάζει να τίθεται σε διαρκή αμφισβήτηση.

Οι απεικονίσεις της ποικίλουν ανά τους αιώνες. Άλλοτε να βγαίνει μέσα από ένα μεγάλο κοχύλι, άλλοτε να παρουσιάζεται ντυμένη με γούνες, άλλοτε να «βγαίνει» μέσα από τις σκιές ενός «film noir», κι άλλοτε να μένει ψυχρή κι απόμακρη, φυλακισμένη στα pixels της οθόνης κάποιας μοντέρνας εικαστικής «installation».

Μια από τις πιο σύγχρονες -κι ενδιαφέρουσες- απεικονίσεις της είναι αυτή του Ιταλού γλύπτη, Μικελάντζελο Πιστολέτο ο οποίος απεικόνισε την Αφροδίτη να στηρίζεται σε ένα «βουνό» από πολύχρωμα κουρέλια.

Το γλυπτό «Venus in Rags» αρχικά δημιουργήθηκε το 1967, αλλά από τότε έχουν παραχθεί κι άλλες εκδοχές του με διαφορετικά υλικά, όπως: χρυσός, τσιμέντο και γύψος, εκδοχές οι οποίες εκτίθενται σε διάσημα μουσεία και γκαλερί όπως η Tate Modern ή το Hirshhorn Museum and Sculpture Garden.

«Venus in Rags»

Η νεότερη εκδοχή του έργου, ήταν η 15μετρη «Αφροδίτη με τα κουρέλια» που τοποθετήθηκε στην πόλη της Νάπολης, και συγκεκριμένα στην Piazza del Municipio (Πλατεία του Δημαρχείου). Το γλυπτό έμεινε εκεί δύο εβδομάδες πριν πέσει θύμα βανδαλισμού και πυρποληθεί στις 12 Ιουλίου του 2023.

Μετά το αρχικό σοκ, ο δήμαρχος της Νάπολης, Γκαετάνο Μανφρέντι, δήλωσε:

«Η αρχική installation θα αποκατασταθεί, και θα αρχίσει να εκτίθεται στην ίδια πλατεία και στην ίδια θέση, από τον Ιανουάριο του 2024, και για διάστημα 4 μηνών, πριν ο γλύπτης Μικελάντζελο Πιστολέτο το δωρίσει στην πόλη της Νάπολης».

Το συγκεκριμένο γλυπτό, θεωρείται ένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα της «Arte Povera» (φτωχής τέχνης) η οποία ως καλλιτεχνικό κίνημα εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1960, ως αντίβαρο στον άκρατο καταναλωτισμό που είχε πλέον εισβάλει και στην τέχνη -κυρίως μέσω της «Pop Art» που αντιπροσώπευε ο Άντι Γουόρχολ.

Η «Arte Povera» χρησιμοποιούσε απλά, ταπεινά, φθηνά, καθημερινά υλικά, όπως υφάσματα, τσουβάλια, παλιά αγροτικά εργαλεία, πέτρες, ξύλα, κάρβουνα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και λαχανικά.

Στην συγκεκριμένη εικαστική εγκατάσταση, ο Μικελάντζελο Πιστολέτο χρησιμοποίησε παλιά ρούχα, θέλοντας να δώσει ένα σαφές μήνυμα για την «sustainability», την ανακύκλωση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι το μεγάλο στοίχημα της χιλιετίας.

Κατά τη γνώμη του Μικελάντζελο Πιστολέτο, η πυρπόληση του γλυπτού, έδωσε στο έργο μια ακόμη διάσταση:

«Η Αφροδίτη δεν “χάθηκε” ούτε “αμαυρώθηκε”! Αντιθέτως! Θα επιστρέψει ξαναγεννημένη στο χώρο που αρχικά βρισκόταν!».

Την ίδια γνώμη έχει και ο δήμαρχος της Νάπολης, Γκαετάνο Μανφρέντι ο οποίος με το σύνθημα «Rebuild it!» συντονίζει τις εργασίες για την επαναφορά του έργου στην αρχική του θέση.

«Το γλυπτό συμβολίζει τη θέλησή μας να δώσουμε ξανά ζωή σ’ αυτό που αποκαλούμε “δημόσιο χώρο”! Συμβολίζει τη στήριξή μας στη δημιουργία, και την αντίθεσή μας σε κάθε είδους βανδαλισμό!».

Διαβάστε επίσης:

5 (χαλαρά) πράγματα για να κάνεις στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο

John Pasche: Ο άνθρωπος και η ιστορία πίσω από το διάσημο logo των Rolling Stones

Madonna: Άρχισε το Celebration Tour μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που απείλησε τη ζωή της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:55