search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 02:28
MENU CLOSE

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή: Ισραηλινές επιδρομές σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ανησυχία για το μήνυμα Νασράλα – Ενισχύονται οι δυνάμεις των ΗΠΑ

02.11.2023 19:55
livanos rouketes 654- new

Σφυροκοπούν οι Ισραηλινοί το νότιο Λίβανο με ευρείας κλίμακας αεροπορικές επιδρομές μετά την εκτόξευση ρουκετών της Χαμάς από θέσεις τους στην περιοχή προς το βόρειο Ισραήλ.

Οι IDF αναφέρουν ότι μεταξύ των στόχων που έχουν χτυπηθεί μέχρι στιγμής από μαχητικά αεροσκάφη, τανκς και πυροβολικό είναι στρατιωτικά αρχηγεία, θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, χώροι αποθήκευσης όπλων, στρατιωτικά συγκροτήματα και άλλες υποδομές που ανήκουν στη Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι ανταποκρίνονται σε πολλαπλές εκτοξεύσεις από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.

«Την τελευταία ώρα, σημειώθηκαν πυραυλικές επιθέσεις από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος. Σε απάντηση, ο Ισραηλινός Στρατός πλήττει μια σειρά τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο», ανέφεραν οι IDF.

Σύμφωνα με μαρτυρία ομάδας του CNN στο βόρειο Ισραήλ, ο αριθμός των πυραυλικών επιθέσεων από τον Λίβανο ήταν αυξημένος την τελευταία ώρα, με το Iron Dome να έχει αναλάβει την αναχαίτισή τους.

Αρκετές περιοχές επίσης έχουν τεθεί σε συναγερμό στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Manara, Kiryat Shmona και Safed.

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έπληξε έναν ισραηλινό στρατιωτικό στρατώνα στην περιοχή Shebaa Farms με δύο επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υποστηρίζοντας ότι πέτυχαν «άμεσο πλήγμα μέσα στους στρατώνες». Η Shebaa Farms είναι αμφισβητούμενη περιοχή κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Όπως μεταδίδει το CNN, σημειώθηκε και ανταλλαγή πυρών κατά μήκος της συνοριακής περιοχής τις τελευταίες ώρες.

Ρουκέτα της Χαμάς από τον Λίβανο έπληξε το Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ

Νωρίτερα, στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα σημειώθηκαν συνεχείς εκρήξεις, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Al Jazeera.

H Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε την Πέμπτη για πρώτη φορά drones με εκρηκτικά που έπληξαν ένα ισραηλινό κέντρο διοίκησης προς τα ανατολικά.

Λίγη ώρα αργότερα, μια πηγή της λιβανέζικης Χεζμπολάχ είπε ότι η οργάνωση αυτή εξαπέλυσε ταυτόχρονα 19 επιθέσεις ταυτόχρονα εναντίον ισραηλινών στόχων. Σύμφωνα με αυτό το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, στους στόχους περιλαμβάνονταν και θέσεις του ισραηλινού στρατού. Δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις.

Την ίδια ώρα, περίπου 25 με 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς τις ισραηλινές θέσεις με μια από αυτές να χτυπά το Kiryat Shmona.

Ο πύραυλος έπληξε μια κατοικημένη περιοχή εκεί και προκάλεσε πυρκαγιά.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες διάσωσης ανέφεραν ότι από τις ρουκέτες τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση, ένα κτίριο χτυπήθηκε και πολλά αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα.

Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

Με τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου να είναι ορατός οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Μ. Ανατολή.

Στην ευρύτερη περιοχή οι ΗΠΑ έχουν ήδη 45.000 στρατιώτες στις βάσεις που διατηρούν σχεδόν σε όλες τις χώρες. Εικάζεται ότι έχουν μία μικρή βάση ακόμα και εντός Ισραήλ, αν και αυτό δεν έχει ανακοινωθεί, ούτε θα επιβεβαιωθεί ποτέ από τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Τις βάσεις αυτές τις έχουν ήδη ενισχύσει από το ξεκίνημα του πολέμου στη Γάζα, αναπτύσσοντας στη Μεσόγειο δύο αεροπλανοφόρα, δύο αμφίβια σκάφη, τη ναυαρχίδα του έκτου στόλου, δύο ακόμα βομβαρδιστικά αεροσκάφη στο Ιντσιρλικ, ενώ έχουν σε ετοιμότητα 2.000 ακόμα στρατιώτες.

Στόχος είναι η ασπίδα ασφαλείας γύρω από το Ισραήλ και των δυνάμεών τους, αν το Ιράν επιλέξει να μπει στον πόλεμο με τον πιο ισχυρό Στρατό του άξονα της Αντίστασης, την Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Έντονη ανησυχία για το μήνυμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ

Υπάρχει ήδη έντονη ανησυχία γιατί τις τελευταίες ημέρες η Χεζμπολάχ έχει επεκτείνει τις επιθέσεις σε βάθος 10 χιλιομέτρων εντός του Ισραήλ και το δεύτερο είναι ότι η οργάνωση δεν είναι σαν την Χαμάς, έχει καλύτερο στρατό.

Συγκεκριμένα:

– 100.000 μαχητές.

– 100.000 ρουκέτες, κάποιες από αυτές με εμβέλεια που καλύπτει όλη την ισραηλινή επικράτεια.

– Πυραύλους ακριβείας.

– Mη επανδρωμένα αεροσκάφη.

– Aντιαεροπορικές και αντιαρματικές ρουκέτες και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Μέχρι στιγμής χειρίζεται την κατάσταση με σύνεση και δηλώνει παρούσα στο πλευρό της Χαμάς. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για το μήνυμα που σχεδιάζει να απευθύνει αύριο ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, το οποίο έχει δημιουργήσει ήδη κάποιες προσδοκίες ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις που ίσως επηρεάσουν τον πόλεμο.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στη Ευρώπη για την καταιγίδα «Ciaran»: Έξι νεκροί από τη «μετεωρολογική βόμβα», ποιες χώρες πλήττει

Υπό πολιορκία η Γάζα: Ο Ισραηλινός στρατός εντός της πόλης – «Περάσαμε τα περίχωρα, προχωράμε» λέει ο Νετανιάχου

Ρουκέτα της Χαμάς από τον Λίβανο πλήττει το Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32