search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 11:28
MENU CLOSE

Βουλή: Προσφυγή δικηγόρων στο ΣτΕ για τους διορισμούς στις Ανεξάρτητες Αρχές

08.11.2023 06:34
MITSOTAKIS-VOULI-1-NEW

Η ισχυρή διαφωνία από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας για το πόσες ψήφοι απαιτούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ώστε να περάσουν οι αλλαγές στο ΕΣΡ και στην ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών) οδηγούν τους δικηγόρους σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Όπως υποστήριζαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κατά το Σύνταγμα οι αλλαγές πρέπει να υπερψηφιστούν από τα 3/5 των μελών της Διάσκεψης, τα οποία συνολικά είναι 27. Η μαθηματική πράξη βγάζει 16,2 «ναι», με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα όμως να ανακοινώνει πως χρειάζονται 16 θετικές ψήφοι. Οι οποίες, όπως έδειξε η ιστορία προήλθαν μετά και την στήριξη της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. 

Όπως υποστήριξε η αντιπολίτευση ο αριθμός των 16 βουλευτών αντιστοιχεί στα 2,9 των μελών της Διάσκεψης και άρα, δεν τηρείται η συνταγματική υποχρέωση για 3/5 καθώς η 17η ψήφος θα οδηγούσε στο αναγκαίο σύνολο. Υπενθυμίζεται ότι επ’ αυτών ο κ. Τασούλας απάντησε πως το Σύνταγμα δεν λέει «πάνω από τα 3/5 αλλά σκέτο 3/5».

Για την οργάνωση και την λειτουργία της Διάσκεψης των Προέδρων αναφέρει η ιστοσελίδα της Βουλής: «Η Διάσκεψη των Προέδρων έχει την αρμοδιότητα να επιλέγει, με ομοφωνία ή με πλειοψηφία των 3/5 των μελών της, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ενώ ασκεί επίσης, την κοινοβουλευτική τους εποπτεία».

Γιατί αναφέραμε όλα αυτά τα προηγούμενα; Μα γιατί όπως μαθαίνουμε δικηγόροι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των διορισμών στο ΕΣΡ αλλά και την αλλαγή των μελών στην ΑΔΑΕ. 

Αυτό που έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί είναι πως η προσφυγή αυτή δεν αποκλείεται να γίνει επίσημα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. 

Διαβάστε επίσης:

Ασάφεια για τους ανθρωπιστικούς θαλάσσιους διαδρόμους

Σπίρτζης και Μαριλίζα σε κοινές αναζητήσεις

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει σε εκδήλωση για κατάληψη της Κουμουνδούρου! (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 11:27