search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:43
MENU CLOSE

Ιός Κοξάκι: Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλά στο topontiki.gr – «Όχι πανικός, όχι εφησυχασμός. Προσοχή στα συμπτώματα και άμεσα στον παιδίατρο»

13.11.2023 11:41
hristos_hatzihristoulou

Έντονο προβληματισμό στους παιδιάτρους και ανησυχία στους γονείς έχει προκαλέσει η έξαρση από τον ιό Κοξακι (Coxsackie) που εντοπίζεται στην περιοχή της Λάρισας, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 30 κρούσματα σε παιδιά από 3 ετών και πάνω, σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία. Μάλιστα υπάρχουν δεκάδες αναφορές από τους παιδιάτρους της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας, για νοσηλείες παιδιών και στις παιδιατρικές κλινικές των δυο νοσοκομείων της πόλης.

Ωστόσο καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρίστος Χατζηχριστοδούλου που μίλησε στο topontiki.gr επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εποχικό ιό που συνήθως εμφανίζεται τους χειμερινούς μήνες, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση: «Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται πανικός ούτε όμως και εφησυχασμός. Οι γονείς αυτή την εποχή έχουν τακτική επικοινωνία με τον παιδίατρο, εξαιτίας των ιώσεων και τα παιδιά υποβάλλονται σε όλες τις ενδεδειγμένες εξετάσεις που συστήνει ο γιατρός».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ το ιός κοξάκι ανήκει στου εντεροϊούς άλλα δεν είναι υποχρεωτικό δηλούμενο νόσημα, στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ που σημαίνει ότι δεν επιτηρείται. Παρ΄ όλα αυτά εξαιτίας της θεομηνίας Daniel, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει εγκατασταθεί ένα  σύστημα επιτήρησης με μοριακές τεχνικές γι άλλα νοσήματα που προκαλούν οι εντεροιοί π,.χ γαστρεντερ;iτιδες. Στο πλαίσιο αυτό οι παιδίατροι που εντόπισαν κλινικά, την έξαρση των περιστατικών κοξάκι, ενημέρωσαν άμεσα τον ΕΟΔΥ για τα ευρήματα αυτά.

Να σημειωθεί ότι η θεομηνία Daniel δεν έχει καμία σχέση με την έξαρση των περιστατικών στη Λάρισα: «Υπάρχουν πολλές άλλες περιοχές στη Θεσσαλία,  που έχουν πλημμυρίσει πολύ περισσότερο όμως εκεί δεν έχουμε περιστατικά κοξάκι» εξήγησε στο topontiki.gr ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρίστος Χατζηχριστοδούλου.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας επειδή υπήρχαν ειδικές συνθήκες (καραντίνα, μέτρα προστασίας, πολύ συχνό πλύσιμο χεριών κλπ), ο ιός κοξάκι όπως και πολλοί άλλοι ιοί, ήταν σε ύφεση και είναι αναμενομένη η επανεμφάνιση τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.

Κατά καιρούς παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων του ιού Coxsackie σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, κάνοντας πολλούς γονείς να ανησυχήσουν, όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στην περιοχή μας, σύμφωνα με αναφορές που λαμβάνουμε από τα παιδιατρικά ιατρεία. Ως έξαρση ορίζεται η εμφάνιση 3 ή περισσοτέρων κρουσμάτων μέσα σε 1 εβδομάδα στην ίδια δομή (βρεφονηπιακός- παιδικός σταθμός, σχολείο).

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και των Παιδιάτρων για τον ιό Κοξακι

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας σε συνεργασία με τους ελευθεροεπαγγελματίες παιδιάτρους της Λάρισας, σε ανακοίνωση που έβγαλαν την περασμένη Παρασκευή, ενημερώνουν τους γονείς για τον ιο κοξάκι, τι πρέπει να προσέχουν και πότε να σπεύδουν στον παιδίατρο. Αναλυτικά η ανακοίνωση επισημαίνει ότι ο ιός Coxsackie ανήκει στους εντεροϊούς και χωρίζεται σε δύο τύπους, τον Α και Β.

Τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως στον τύπο Α, που προκαλεί μια ήπια μορφή ίωσης και δεν είναι επικίνδυνος. Χρειάζεται όμως παρακολούθηση και επικοινωνία με τον θεράποντα Παιδίατρο για την αντιμετώπισή του.

Η περίοδος επώασης του ιού είναι 3-6 ημέρες. Η μεταδοτικότητα του είναι εξαιρετικά μεγάλη για 7 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Μάλιστα η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Μεταδίδεται από την άμεση επαφή των υγρών του στόματος, όπως π.χ. με το φτέρνισμα και τον βήχα. Αποβάλλεται στα κόπρανα των νοσούντων παιδιών και μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα.

Συμπτώματα:
• Πυρετό
• Φαρυγγαλγία (πόνο στο λαιμό)
• Βήχα
• Διάρροια
• Ρινική καταρροή
• Έλκη του στόματος
• Φυσαλίδες σε παλάμες, πέλματα, στόμα και γλουτούς (νόσος χειρών-ποδών-στόματος )
• Ανησυχία , κόπωση ή ακόμη και σύγχυση στο παιδί

Σπάνια εμφανίζεται ο τύπος Β, που είναι και ο πιο επικίνδυνος και προκαλεί βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού, μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα κ.α.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη συγκεκριμένη νόσο, αλλά μόνον υποστηρικτικά μέτρα. Η νόσος υποχωρεί πλήρως σε 7-10 μέρες περίπου. Τα παιδιά καλό είναι, όσο είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό.

Ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί εύκολα. Βοηθάει αρκετά η τήρηση των κανόνων υγιεινής:

  • Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, μετά από την τουαλέτα και πριν από το φαγητό.
    • Δεν ακουμπάμε τα χέρια στα μάτια και τη μύτη.
    • Δεν μοιραζόμαστε το φαγητό και το νερό ή τους χυμούς με άλλα παιδιά στο σχολείο.
    • Προσέχουμε ιδιαίτερα και στην αλλαγή πάνας, αφού ο ιός αποβάλλεται στα κόπρανα.
    • Συχνός καθαρισμός και απολύμανση των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες τα παιδιά έρχονται σε επαφή, όπως τα παιχνίδια, οι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα που βάζουν στο στόμα.

Προσοχή: Οι έγκυες και ανοσοκατασταλμένα άτομα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ασθενή που εκδηλώνει νόσο.

Διαβάστε επίσης:

ΑΜΚΕ: Δωρεάν εξετάσεις για τον σακχαρώδη διαβήτη στο Περιστέρι

ΙΣΑ: Κατέθεσε μήνυση σε καταστήματα οπτικών για διενέργεια ιατρικών εξετάσεων

Κερατώκονος: 10 βασικά δεδομένα για την ασθένεια των ματιών με τη δύσκολη διάγνωση που προσβάλλει τους νέους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09