search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 20:32
MENU CLOSE

Ισλανδία: Εκκενώθηκε το χωριό Γκρίνταβικ – Τεράστιο ρήγμα στο έδαφος, αναδίδει ατμό (Videos)

13.11.2023 17:25
iceland

Οι κάτοικοι ενός χωριού στη νοτιοδυτική Ισλανδία απομακρύνθηκαν εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη, με αποτέλεσμα οι αρχές πολιτικής άμυνας να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή.

Το Γκρίνταβικ εκκενώθηκε νωρίς στις 11 Νοεμβρίου αφού η μετατόπιση του μάγματος κάτω από τον φλοιό της γης προκάλεσε εκατοντάδες σεισμούς, πιθανώς πρόδρομους μιας έκρηξης.

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ρωγμές σε δρόμους και κτίρια και άφησε το εσωτερικό των σπιτιών καλυμμένο με συντρίμμια. Μερικοί από τους περισσότερους από 3.000 κατοίκους που εκκενώθηκαν από την πόλη επετράπη να επιστρέψουν για λίγο στα σπίτια τους για να συλλέξουν κατοικίδια και βασικά αντικείμενα ανάγκης.

Περί τις 900 σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στη νότια Ισλανδία σήμερα, έγινε γνωστό από τις αρχές, ένας αριθμός που προστίθεται στους δεκάδες χιλιάδες σεισμούς που έχουν πλήξει την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης.

«Νιώθουμε αυτήν την τεράστια αβεβαιότητα τώρα. Θα σημειωθεί έκρηξη και εάν αυτό συμβεί, τί είδους ζημιά θα προκαλέσει», δήλωσε ο Μάθιου Τζέιμς Ρόμπερτς, διευθυντής του τμήματος ερευνών της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας.

Κάτοικοι της πόλης του Γκρίνταβικ περιέγραψαν πως απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους νωρίς το Σάββατο, καθώς το έδαφος σειόταν, δρόμοι εμφάνισαν ρωγμές και κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Ο Χανς Βέρα, ένας 56χρονος Βέλγος που ζει στην Ισλανδία από το 1999, περιέγραψε πως το σπίτι του τρανταζόταν συνεχώς.

«Δεν μπορούσες στιγμή να σταθείς σταθερός, τα πάντα σείονταν όλη την ώρα, επομένως δεν υπήρχε περίπτωση να κοιμηθείς», ανέφερε ο Βέρα, ο οποίος μένει τώρα στο σπίτι της κουνιάδας του, σε ένα προάστιο του Ρέικιαβικ.

«Δεν είναι μόνο οι πολίτες του Γκρίνταβικ που έχουν σοκαριστεί από αυτήν την κατάσταση, είναι ολόκληρη η Ισλανδία», πρόσθεσε.

Σχεδόν όλοι, οι 3.800 κάτοικοι της πόλης κατάφεραν να φιλοξενηθούν σε σπίτια συγγενών τους ή φίλων και μονάχα 50-70 άνθρωποι διαμένουν τώρα σε κέντρα υποδοχής, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των υπηρεσιών διάσωσης.

«Πρέπει να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων και υπάρχουν 20 αυτοκίνητα, μεγάλα οχήματα των ομάδων διάσωσης, 20 αστυνομικοί… είναι εξωπραγματικό, μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη ή κάτι παρόμοιο, είναι πραγματικά περίεργο», ανέφερε ο Βέρα.

Στο Ρέικιανες, στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, σημειώνονται συχνά σεισμοί και εκρήξεις ηφαιστείων. Τον Μάρτιο του 2021 ένα συντριβάνι λάβας εκτοξεύτηκε θεαματικά από μια ρωγμή μήκους 500-750 μέτρων στην περιοχή του ηφαιστειακού συστήματος Φαγκραντάλσφιαλ. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίστηκε για έξι μήνες εκείνη τη χρονιά ενώ τον Αύγουστο του 2022 έγινε άλλη μια έκρηξη που κράτησε τρεις εβδομάδες.

Εκατοντάδες σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ σε λίγες ώρες

Η σεισμική δραστηριότητα εντάθηκε μέσα σε λιγότερο από ένα 48ωρο, με εκατοντάδες σεισμούς στην συγκεκριμένη περιοχή μερικοί εκ των οποίων να είναι άνω των 3 Ρίχτερ.

Τα εγγεγραμμένα δεδομένα είναι παρόμοια με αυτά του ηφαιστειακού φαινομένου του 2021 στο Fagradalsfjall. Για τον λόγο αυτό, το Γραφείο Μετεωρολογίας της Ισλανδίας τονίζει στο σχετικό δελτίο πως «το πιο πιθανό σενάριο τώρα είναι ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες (αντί για ώρες) για να φτάσει το μάγμα στην επιφάνεια».

Η Ισλανδία είναι ένα ηφαιστειογενές νησί το οποίο δημιουργήθηκε στη μεσοωκεάνια ράχη του Ατλαντικού και χαρακτηρίζεται από συχνούς σεισμούς με ηφαιστειακή, κατά καιρούς, δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης:

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη για το κλίμα στην κατεχόμενη γη»: Άνδρας αρπάζει το μικρόφωνο της Γκρέτα Τούνμπεργκ (Video)

Πόλεμος στη Γάζα: Εικόνες φρίκης στα νοσοκομεία της πόλης – Τυλίγουν τα πρόωρα βρέφη σε αλουμινόχαρτα (videos)

Τι φοβάται ο Πούτιν και τοποθετεί πυραύλους στην εξοχική κατοικία του στο Σότσι;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 20:30