search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 08:02
MENU CLOSE

Τιτανικός: Στο «σφυρί» σπάνιο μενού της πρώτης θέσης – Δημοπρασία με σπάνια αντικείμενα από το ναυάγιο (photos/video)

13.11.2023 15:07
titanikos_dimoprasia_1311_1920-1080_new

Ένα σπάνιο μενού από την πρώτη θέση του Τιτανικού πουλήθηκε σε δημοπρασία από τον βρετανικό οίκο Henry Aldridge and Son Ltd έναντι 83.000 λιρών (95.000 ευρώ).

Το μενού, που χαρακτηρίστηκε «αξιοσημείωτο αντικείμενο που επέζησε του πιο διάσημου υπερωκεανίου όλων των εποχών», έχει σημάδια από τη ζημιά που υπέστη στην θάλασσα και πιστεύεται ότι βρέθηκε πάνω σε κάποιον από τους επιβάτες που εντοπίστηκε στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού.

Μερικά γράμματα στο μενού έχουν σβηστεί λόγω της έκθεσης στην θάλασσα, καθώς ο κατάλογος με τα προσφερόμενα πιάτα στην πρώτη θέση του Τιτανικού έμεινε για άγνωστο διάστημα στην επιφάνεια όταν το υπερωκεάνιο βυθίστηκε.

Οι επιλογές που είχαν οι επιβάτες της πρώτης θέσης για το πρώτο δείπνο τους στο πλοίο μετά τον απόπλου από το Κουίνσταουν, δηλαδή το βράδυ της 11ης Απριλίου 1912, περιλάμβαναν όστρακα, αρνάκι γάλακτος, αγριόπαπια και κόντρα φιλέτο βόειου κρέατος με πουρέ και κρέμα γάλακτος και γλυκά όπως τάρτα αχλαδιού και πουτίγκα Βικτόρια.

Ο οίκος δημοπρασιών έκανε έρευνα πριν βγει στο σφυρί το σπάνιο αντικείμενο και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν άλλα μενού της πρώτης θέσης σε συλλογές αντικειμένων από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Το μενού της πρώτης θέσης βρέθηκε σε άλμπουμ φωτογραφιών της δεκαετίας του 1960, από την κόρη του ιστορικού Λεν Στίβενσον. Ο Στιβενσον ήταν μανιώδης συλλέκτης και άφησε πίσω του αρκετά αντικείμενα με ιδιαίτερη αξία.

Henry Aldridge and Son Ltd

Στην ίδια δημοπρασία προσφέρθηκε προς πώληση μία κουβέρτα ταρτάν, που χρησιμοποιήθηκε από  επιβάτη για να παραμείνει ζεστός σε σωσίβια λέμβο και έπιασε τιμή 110.000 ευρώ.

Ο οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε ότι η κουβέρτα αυτή ανήκε στον Φρέντερικ Τόπιν, βοηθό γενικό διευθυντή της εταιρίας στην οποία ανήκε ο Τιτανικός, στα γραφεία της Νέας Υόρκης και ο οποίος την είχε αγοράσει από διασωθέντες του ναυαγίου στη Νέα Υόρκη.

Henry Aldridge and Son Ltd
Henry Aldridge and Son Ltd
Henry Aldridge and Son Ltd

Επίσης από τα αντικείμενα που πουλήθηκαν και είχε ιδιαίτερη αξία ήταν ένα ρολόι τσέπης που ανήκε στον Σινάι Κάντορ, ρώσο μετανάστη που ταξίδευε στις ΗΠΑ στη δεύτερη θέση του Τιτανικού και το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί την στιγμή που ο επιβάτες βρέθηκε στα νερά του Ατλαντικού και πνίγηκε. Το ρολόι αυτό πουλήθηκε έναντι 111.000 ευρώ και ήταν το πιο ακριβό από τα αντικείμενα που πουλήθηκαν στη συγκεκριμένη δημοπρασία.

Henry Aldridge and Son Ltd
Henry Aldridge and Son Ltd

Διαβάστε επίσης:

Tik Tok: Γιατί είναι η πιο επιτυχημένη πλατφόρμα social media

Βρετανία: Επιστρέφει στην κυβέρνηση ο Ντέιβιντ Κάμερον – Ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών

Βόρειο Σέλας: Ιταλία, Βαλκάνια και Σέρρες είδαν μαγικές εικόνες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:59