search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:37
MENU CLOSE

Τιτανικός: Η βύθιση του «καταραμένου» πλοίου το 1912 – Όταν η θάλασσα μετατρέπεται σε υγρό τάφο (Videos)

20.06.2023 18:31
titanic-new

Μια σύντομη αναδρομή στο πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου, με αφορμή τη μυστηριώδη εξαφάνιση του τουριστικού υποβρύχιου σκάφους «Titan».

Όταν το πολυτελές υπερωκεάνιο Τιτανικός απέπλευσε για το παρθενικό του ταξίδι, στις 10 Απριλίου 1912, ήταν το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο του κόσμου και θεωρείτο «αβύθιστο».

Ύστερα από τέσσερις μέρες, το ταξίδι του Τιτανικού κατέληξε σε μια διεθνή τραγωδία, όταν το πλοίο προσέκρουσε σε παγόβουνο στον βόρειο Ατλαντικό, στις 14 Απριλίου. Ο Τιτανικός βυθίστηκε σε τρεις ώρες.

Οι διάσημοι και οι άσημοι

Κι όπως διαπιστώθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο, ο Τιτανικός δεν είχε αρκετές σωσίβιες λέμβους για τους 2.220 επιβαίνοντες. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά. Σώθηκαν κάπου 700. Ο Τιτανικός έγινε το πιο διάσημο ναυάγιο στην ιστορία της ναυσιπλοΐας.

Στο πολυτελές υπερωκεάνιο επέβαιναν κάποιοι από τους πιο ισχυρούς Αμερικανούς. Από τους 329 επιβάτες της πρώτης θέσης οι 199 σώθηκαν. Οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους. Ο χρηματιστής Τζον Τζέικομπ Άστορ IV ήταν ένας από αυτούς και αφού έβαλε την έγκυο γυναίκα του σε σωσίβια λέμβο, ο ίδιος χάθηκε στα νερά. Ο Ισιντορ Στράους, συνιδιοκτήτης του Macy’s και η γυναίκα του Άιντα, εξαφανίστηκαν στον ωκεανό. Ο επιχειρηματίας Μπένζαμιν Γκούγκενχάιμ ήταν μεταξύ των 1.500 θυμάτων.

Από τους 995 επιβάτες της δεύτερης και της τρίτης θέσης, επέζησαν μόνο 239 και από τα 899 μέλη  του πληρώματος σώθηκαν μόνο 214.

Χρόνια ερευνών για το χαμένο ναυάγιο

Οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας εκείνη την εποχή έδειξαν μια σειρά από παράγοντες: ο καπετάνιος Έντουαρντ Σμιθ λέγεται πως είχε δώσει εντολή να αναπτύξει το πλοίο μεγάλη ταχύτητα παρότι έπλεε σε επικίνδυνα νερά.

Οι πρώτες επιθεωρήσεις του πλοίου έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες και δεν διαπιστώθηκε η έλλειψη σωσίβιων λέμβων για όλους και επιπλέον, ένα πλοίο που έπλεε κοντά στο ναυάγιο απέτυχε να προσφέρει βοήθεια.

Για χρόνια γίνονταν προσπάθειες για να εντοπιστεί το ναυάγιο, αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1985 για να βρεθεί.

«Ο Τιτανικός ήταν το μεγάλο Όρος Έβερεστ εκείνη την εποχή», λέει στο CNN ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο Αμερικανός ωκεανογράφος που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εντόπισε τελικά τον Τιτανικό. «Τόσοι και τόσοι είχαν προσπαθήσει πριν από μας»…

Η μυστική στρατιωτική αποστολή που έφερε στο φως τον Τιτανικό

Ο Μπάλαρντ δεν τα είχε καταφέρει με την πρώτη προσπάθεια, το 1977. Στην επιτυχημένη αποστολή του 1985 χρησιμοποιήθηκε ένα βαθυσκάφος, το «Αργώ», που ήταν εξοπλισμένο με κάμερα που μετέδιδε live εικόνες. Ο Μπάλαρντ, που συνεργαζόταν με το Γαλλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για τις Θάλασσες, ανακάλυψε τον Τιτανικό καθώς εργαζόταν για μία άκρως απόρρητη αποστολή του αμερικανικού στρατού, που είχε στόχο τον εντοπισμό δύο βυθισμένων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Πριν συμφωνήσει να πάρει μέρος σε αυτή την στρατιωτική αποστολή, που έφερε την υπογραφή του Ρόναλντ Ρήγκαν, ο Μπάλαρντ ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να ψάξει για τον Τιτανικό, όταν θα ολοκληρωνόταν η μυστική αποστολή για τα υποβρύχια. Αν και δεν είχε επίσημα άδεια να ψάξει για το διάσημο ναυάγιο, ο Μπάλαρντ λέει ότι οι Αμερικανοί του είπαν λίγο-πολύ ότι θα μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε για να βρει τον Τιτανικό, αλλά αφού εντόπιζε τα υποβρύχια.

Το κουφάρι του Τιτανικού βρέθηκε κομμένο στα δύο, να κάθεται στον βυθό του ωκεανού, 13.000 πόδια κάτω από τη επιφάνεια της θάλασσας, νοτιοανατολικά του Νιουφαουντλαντ.

Το 1986, μια ομάδα από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole έκανε το πρώτο ταξίδι μέχρι το βυθισμένο υπερωκεάνιο χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο σκάφος, το «Άλβιν» και το τηλεκατευθυνόμενο όχημα «Jason Jr». Εκείνη τη χρονιά δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι πρώτες φωτογραφίες από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Τεράστιο ενδιαφέρον για το ναυάγιο μέχρι σήμερα

Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια αφότου βυθίστηκε ο Τιτανικός κι όμως το ενδιαφέρον που δείχνουν ερευνητές και ιστορικοί για το πλοίο παραμένει μεγάλο. Μία ομάδα ερευνητών με το όνομα «Μαγγελάνος» και κινηματογραφιστές της Atlantic Productions χρησιμοποίησαν μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για να δημιουργήσουν το «ψηφιακό δίδυμο» του Τιτανικού για πρώτη φορά.

Κάθε χιλιοστό του ναυαγίου, που βρίσκεται σε ένα χώρο τριών μιλίων στον βυθό του ωκεανού, χαρτογραφήθηκε λεπτομερώς. Η τελική ψηφιακή εικόνα είναι εντυπωσιακή.

Έντονο είναι και το ενδιαφέρον που δείχνουν και ερασιτέχνες εξερευνητές. Σε αυτούς απευθύνεται η εταιρία OceanGate, που χρησιμοποιεί το υποβρύχιο «Τιτάν», με το οποίο χάθηκε η επικοινωνία από το απόγευμα της Κυριακής.

Η συμμετοχή στις εξερευνήσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού κοστίζει στους επιβάτες «από 250.000 δολάρια», σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρία OceanGate στην ιστοσελίδα της.

Διαβάστε επίσης:

Αυστρία: 90 ερπετά βρέθηκαν μέσα στις αποσκευές ταξιδιώτη στο αεροδρόμιο της Βιέννης

NYT: Αμφιβολίες για το ελληνικό Λιμενικό και το ναύαγιο στην Πύλο

Φρέντι Μπελέρης: Απορρίφθηκε και η νέα έφεσή του – Παραμένει στη φυλακή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09