search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:27
MENU CLOSE

Τιτανικός: Ποιο είναι το υποβρύχιο «Titan» που χάθηκε και τι μπορεί να πήγε στραβά (videos)

20.06.2023 14:47
oceangate_titan_2006_1460_new
credit: Facebook/@OceanGate

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για να εντοπίσουν το τουριστικό υποβρύχιο που χάθηκε με πέντε επιβαίνοντες, καθώς έκανε κατάδυση για να εξερευνήσει το ναυάγιο του Τιτανικού. Η επαφή με το υποβρύχιο Titan χάθηκε 1 ώρα και 45 λεπτά αφού καταδύθηκε το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή.

Τι είναι το υποβρύχιο Titan

Πρόκειται για ένα υποβρύχιο έρευνας και διάσωσης που μπορεί να μεταφέρει πέντε άτομα, συνήθως έναν πιλότο και άλλους τέσσερις, που συνήθως είναι αρχαιολόγοι, θαλάσσιοι βιολόγοι ή οποιοσδήποτε μπορεί να πληρώσει για να ζήσει την εμπειρία της υποβρύχιας εξερεύνησης ως τουρίστας.

Είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και ανθρακονήματα, έχει μήκος 6,7 μέτρων και ζυγίζει 10.432 κιλά, δηλαδή περίπου όσο έξι μεσαία αυτοκίνητα. Μπορεί να καταδυθεί μέχρι τα 4.000 μέτρα «με άνετη ασφάλεια» σύμφωνα με την εταιρία OceanGate, που το διαχειρίζεται. Χρησιμοποιεί τέσσερις ηλεκτρικούς προωθητές για να κινείται και έχει μπαταρία για τις κάμερες, τα φώτα και τα σκάνερς με τα οποία εξερευνεί τον βυθό.

Η OceanGate λέει ότι το Titan προσφέρει «την μεγαλύτερη θέα από οποιοδήποτε καταδυτικό όχημα» και εξασφαλίζει «μοναδική θέα» στους βυθούς των ωκεανών.

Χρησιμοποιεί επίσης τη δορυφορική τεχνολογία της Starlink του Έλον Μασκ για τις επικοινωνίες.

Το οξυγόνο που διαθέτει αρκεί για 96 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι από την Κυριακή το απόγευμα που καταδύθηκε έχει οξυγόνο που αρκεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης. Ωστόσο, αυτό το διάστημα επηρεάζεται και από τον τρόπο με τον οποίον αναπνέουν όσοι βρίσκονται στο σκάφος, ιδιαίτερα αν είναι τουρίστες χωρίς καταδυτική εμπειρία.

Τι μπορεί να συνέβη

Αν και είναι δύσκολο να γίνουν υποθέσεις για το τι ακριβώς συνέβη, οι ειδικοί αναπτύσσουν διάφορα σενάρια – από το να μπλέχτηκε στα συντρίμμια του Τιτανικού, μέχρι να έγινε διακοπή ρεύματος ή κάποιο πρόβλημα στο σύστημα επικοινωνίας.

Ο Τιτανικός βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον βυθό του ωκεανού και γύρω από το ναυάγιο είναι σκορπισμένα διάφορα συντρίμμια του πλοίου από τότε που βυθίστηκε. «Υπάρχουν κομμάτια του παντού. Είναι επικίνδυνο», δήλωσε ο Φρανκ Όουεν, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας και ειδικός σε θέματα έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων.

Η επαφή με το σκάφος χάθηκε 1 ώρα και 45 λεπτά αφότου καταδύθηκε για να πάει στο ναυάγιο, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πλησιάζει ή και να έχει φτάσει μέχρι τον βυθό. Η μέγιστη ταχύτητα του Titan είναι 3 κόμβοι, αλλά κινείται με πιο αργό ρυθμό σε μεγαλύτερα βάθη.

Στην περίπτωση που μπλέχτηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού ή παρουσιάστηκε πρόβλημα στις επικοινωνίες, το υποβρύχιο σκάφος μπορεί να απορρίψει τα βάρη βύθισης που διαθέτει ώστε να κερδίσει άνωση και να βγει στην επιφάνεια. Όταν πλέει στην επιφάνεια έχει σήματα, φωτισμό και ανακλαστήρες για τον εντοπισμό του.

Ένα δυσμενές σενάριο είναι να παρουσιάστηκε διαρροή στο κύτος λόγω της πίεσης, σύμφωνα με τον Άλιστερ Γκρέιγκ, καθηγητή ναυτιλιακής μηχανικής στο University College του Λονδίνου.

«Αν έχει φτάσει στον βυθό και δεν μπορεί να επιστρέψει με τις δικές του δυνάμεις, τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Μπορεί το σκάφος να είναι άθικτο, αλλά υπάρχουν πολύ λίγα σκάφη που μπορούν να φτάσουν σε τέτοια βάθη και σίγουρα όχι οι δύτες», δήλωσε ο καθηγητής Γκρέιγκ.

Ο Κρις Πέιρι, απόστρατος αξιωματικός του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε στο Skynews ότι μία επιχείρηση διάσωσης από τον βυθό «είναι πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση».

Τι μπορεί να γίνει

Αμερικανικά και καναδικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την θαλάσσια περιοχή όπου βρισκόταν το υποβρύχιο, ενώ έρευνες διεξάγονται από μεγάλα πλοία, αλλά όλη η επιχείρηση είναι «περίπλοκη» καθώς κανένας δεν ξέρει που βρίσκεται, άρα ερευνάται όλη η περιοχή από την επιφάνεια μέχρι τα βάθη του ωκεανού, δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Μάουγκερ, της αμερικανικής ακτοφυλακής, που έχει την ευθύνη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί στην συγκεκριμένη περιοχή ένα μη επανδρωμένο βαθυσκάφος που μπορεί να φτάσει σε βάθος μέχρι 6.000 μέτρων. Αυτά τα  βαθυσκάφη μεταφέρονται από πλοία, με τα οποία είναι συνδεδεμένα με έναν «ομφάλιο λώρο» που επιτρέπει στον πιλότο που το χειρίζεται να λαμβάνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για οτιδήποτε εντοπίζεται από τις κάμερες και τα σόναρς.

Όμως αν βρίσκεται μπλεγμένο στο ναυάγιο του Τιτανικού θα χρειαστεί χρόνος για να διαπιστωθεί ποια είναι τα συντρίμμια του ναυαγίου και ποιο το υποβρύχιο Titan…

Το καλό είναι ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης γνωρίζουν τουλάχιστον που βρισκόταν το υποβρύχιο μέχρι την ώρα που χάθηκε η επαφή με το πλήρωμα.

Διαβάστε επίσης:

Σιγκαπούρη: Η ακριβότερη πόλη του κόσμου ακόμη και για κροίσους

Αίγυπτος: Απίστευτο έγκλημα – Μητέρα σκότωσε και έφαγε το παιδί της (photo)

Ναυάγιο στην Πύλο: Το χωριό του Πακιστάν που θρηνεί 23 νέους – «Η φτώχεια τους πήρε τη ζωή» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:23