search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:56
MENU CLOSE

San Jose: Το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων» με θησαυρό που ξεπερνά τα 20 δισ. – Μάχη για τα δικαιώματα της ανέλκυσης (Videos/Photos)

07.11.2023 13:41
san hose shipwreck

Αποκαλείται «το ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων», περιέχει 200 τόνους χρυσού, ασημιού και πολύτιμων λίθων και το πολύτιμο φορτίο μπορεί σε λίγους μήνες να ξανάρθει στην επιφάνεια της θάλασσας, στην Καραϊβική, καθώς η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι αρχίζει προσπάθεια ανάκτησης του θησαυρού.

Το ισπανικό γαλόνι San Jose βυθίστηκε ανοιχτά της Καρθαγένης, στην Κολομβία, όταν ανεφλέγη η πυρίτιδα στα κανόνια του, στη διάρκεια ναυμαχίας με πλοία του βρετανικού ναυτικού, το 1708. Στα αμπάρια του San Jose υπήρχε φορτίο αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με σημερινές αξίες, που παρασύρθηκε στον βυθό μαζί με 600 ναύτες.

Η βύθιση του San Jose / Λάδι σε καμβά του Samuel Scott

Μόνο 11 μέλη του πληρώματος κατάφεραν να σωθούν

Το 2015 η κολομβιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μία ομάδα αυτοδυτών είχαν εντοπίσει το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου, σε βάθος περίπου 1000 μέτρων. Πέρυσι μιαν άλλη ομάδα καταδύθηκε στο ναυάγιο και τράβηξε φωτογραφίες που δείχνουν ότι βρίσκεται σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση.

Και τώρα η κυβέρνηση της Κολομβίας διαβεβαιώνει ότι θα αρχίσει προσπάθεια ανάκτησης αυτού του θησαυρού που ελπίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την ολοκλήρωση της προεδρικής θητείας του Γκουστάβο Πέτρο, το 2026.

Ωστόσο έχει ήδη αρχίσει μια νέα «ναυμαχία» για το ποιος έχει τα δικαιώματα του ναυαγίου, καθώς μία αμερικανική εταιρία υποστηρίζει ότι εφόσον εντόπισε το πλοίο δικαιούται τον μισό θησαυρό. Δικαιώματα διεκδικούν επίσης η ισπανική κυβέρνηση και μία ομάδα αυτοχθόνων της Κολομβίας.

Η αμερικανική ερευνητική εταιρία Glocca Morra, υποστηρίζει ότι εντόπισε το ναυάγιο το 1981 και ενημέρωσε τις κολομβιανές αρχές υπό τον όρο ότι θα της ανήκε το μισό φορτίο εφόσον γινόταν εφικτή η ανάκτησή του. Ισχυρισμό τον οποίον αντέκρουσε η κολομβιανή κυβέρνηση επί των ημερών της προεδρίας του Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος το 2015 είπε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας του ήταν αυτό που βρήκε το ναυάγιο και μάλιστα σε διαφορετική θέση από εκείνη που έλεγαν οι Αμερικανοί.

Η αμερικανική εταιρία Glocca Morra, που έχει μετονομαστεί σε Sea Search Armada, έχει προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας τον μισό θησαυρό, δηλαδή περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση διακρατική εμπορική συμφωνία μεταξύ Κολομβίας και ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο Bloomberg.

Όμως ο υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας, Χουάν Νταβίντ Κορέα λέει πως κυβερνητική ομάδα ερεύνησε τις συντεταγμένες του ναυαγίου, που έδιναν οι Αμερικανοί, και δεν βρήκε κανένα ίχνος του San Jose στο συγκεκριμένο σημείο.

Στην υπόθεση έχουν εμπλακεί η Ισπανία, καθώς το San Jose ήταν πλοίο του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού και οι ινδιάνοι της φυλής Qhara Qhara, που κατοικούν στην σημερινή Βολιβία και υποστηρίζουν ότι οι Ισπανοί κατακτητές υποχρέωσαν μέλη της φυλής να εξορύξουν τα πολύτιμα μέταλλα και ως εκ τούτου ο θησαυρός τους ανήκει.

Η Κολομβία πάντως προβάλλει τον εντοπισμό και την εξερεύνηση του ναυαγίου ως μείζον ιστορικό και πολιτιστικό επίτευγμα και ο υπουργός Πολιτισμού λέει πως η ανάκτηση του θησαυρού είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Πέτρο.

Η ναυμαχία και το ναυάγιο

Το πλοίο San Jose, ένα γαλόνι με τρία καταστρώματα και 62 κανόνια, έπλεε από το Πορτομπέλο του Παναμά, επικεφαλής στολίσκου 14 εμπορικών πλοίων και τριών ισπανικών πολεμικών, όταν ήρθε αντιμέτωπο με βρετανικό στόλο κοντά στο Μπαρού.

Τα εμπορικά πλοία ήταν γεμάτα θησαυρούς που είχαν αρπάξει οι Ισπανοί από την Αμερική και τους μετέφεραν στην Ισπανία. Το πολύτιμο φορτίο θα χρησιμοποιείτο για να χρηματοδοτηθεί ο ισπανο-βρετανικός πόλεμος που εμαίνετο εκείνη την περίοδο.

Την εποχή εκείνη η Ισπανία και η Βρετανία είχαν εμπλακεί στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής, που ήταν μία σοβαρότατη πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη και ξεκίνησε το 1701, με τον θάνατο του τελευταίου Αψβούργου βασιλιά της Ισπανίας, Καρόλου Β΄.

Στη ναυμαχία που έγινε το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό επιχείρησε να καταλάβει το ισπανικό γαλόνι για να αρπάξει το φορτίο. Όμως ανατινάχτηκε το μπαρούτι στο ισπανικό πλοίο, με συνέπεια να βυθιστεί στις 8 Ιουνίου 1708.

Από τις εικόνες που δημοσιεύτηκαν πέρυσι φαίνεται ότι μέρος του σκαριού έχει σκεπαστεί από άλγη και όστρακα.

Ωστόσο στις φωτογραφίες αποτυπώνεται και μέρος του φορτίου, που περιελάμβανε χρυσά νομίσματα και τα κανόνια, που είχαν κατασκευαστεί στη Σεβίλη το 1655.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι εντοπίστηκε στο ναυάγιο ένα άθικτο σερβίτσιο φαγητού από την Κίνα και διάφορα γυάλινα μπουκάλια.

Το πλοίο ονομάστηκε «ιερό δισκοπότηρο» των ναυαγίων επειδή μετέφερε ένα από τα πιο πολύτιμα φορτία που έχουν χαθεί στην ιστορία. Το ναυάγιο εντοπίστηκε ανοικτά των ακτών του Μπαρού, στην σημερινή Κολομβία, κοντά στα νησιά Ροζάριο.

Διαβάστε επίσης

Επικίνδυνος «συνωστισμός» αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή: Έστειλαν και πυρηνικό υποβρύχιο, πανηγυρίζει το Ισραήλ

Μεσανατολικό: Θέμα ωρών η εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα – Έντονη κινητικότητα των Αμερικανών (photos/videos)

Γάζα: Ξεπέρασαν τους 10.000 οι νεκροί – Περισσότερα από 4.000 τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 12:55