search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:24
MENU CLOSE

Μεσανατολικό: Θέμα ωρών η εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα – Έντονη κινητικότητα των Αμερικανών (photos/videos)

06.11.2023 15:36
gaza_0611_1920-1080_new
credit: AP

Με τη Λωρίδα της Γάζας να είναι κομμένη στα δύο και τον ισραηλινό στρατό να έχει περικυκλώσει την πόλη της Γάζας, αναλυτές εκτιμούν ότι στις επόμενες 48 ώρες μπορεί να ξεκινήσει η κατά μέτωπο επίθεση των Ισραηλινών στην πόλη, με στόχο την εξουδετέρωση της Χαμάς και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της.

Σχετικές εκτιμήσεις φιλοξενούν και τα ισραηλινά ΜΜΕ, που κάνουν και διάφορες υποθέσεις για τον τρόπο με τον οποίον θα επιχειρήσει ο στρατός για να αποφύγει κατά το δυνατό τις απώλειες, όταν θα έρθει αντιμέτωπος με τους μαχητές της Χαμάς.

Οι μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι έχουν πάρει θέσεις άμυνας στον πυκνό αστικό ιστό και περιμένουν τους Ισραηλινούς για την αποφασιστική μάχη για τον έλεγχο της πόλης.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έχει περικυκλώσει την πόλη της Γάζας ύστερα από μία εβδομάδα σφοδρών συγκρούσεων, ενώ στη διάρκεια της νύχτας η περιοχή δέχτηκε καταιγισμό βομβών από αέρος, ξηράς και θαλάσσης.

«Από σήμερα έχουμε τη βόρεια Γάζα και τη νότια Γάζα», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος βρίσκεται σε «αποφασιστικό στάδιο».

Έντονη κινητικότητα Αμερικανών σε όλα τα επίπεδα

Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σχεδιάζεται, ενώ στην περιοχή βρίσκονται ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο διευθυντής της CIA.

Προφανώς δεν είναι τυχαία και η άφιξη αμερικανικού υποβρυχίου κλάσης Ohio στην περιοχή – αποστολή που έγινε παράλληλα με το ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Μέση Ανατολή και τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά αν η Χεζμπολάχ και το Ιράν εμπλακούν για να βοηθήσουν τη Χαμάς. Ωστόσο, μία επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο, εναντίον ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε μία γυναίκα και τρία παιδιά, που σκοτώθηκαν, ανέβασε την ένταση στη μεθόριο. Κατά τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η επίθεση έγινε «εναντίον τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ».

Στο Ισραήλ βρίσκεται όμως και ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, όπως γράφουν οι New York Times, για να συζητήσει με ισραηλινούς αξιωματούχους θέματα της αρμοδιότητάς του.

Οι Αμερικανοί δείχνουν να εστιάζουν το ενδιαφέρον μόνο στο θέμα των αμάχων και στο πνεύμα αυτό ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστήριξε ότι οι βομβαρδισμοί στη βόρεια Γάζα σταμάτησαν για αρκετές ώρες τα τελευταία δύο 24ωρα για να μπορέσουν οι άμαχοι να κινηθούν προς τα νότια. «Όχι μόνο τους λέμε που να πάνε, αλλά και τους βοηθούμε δημιουργώντας καλύτερες ανθρωπιστικές συνθήκες στο νότιο τμήμα», υποστήριξε ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του στρατού.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Σε κλίμα ψυχρότητας και χωρίς κοινές δηλώσεις η συνάντηση Μπλίνκεν με Φιντάν – Η… παραλίγο αγκαλιά που «είδε» το CNN Turk (photos/videos)

Ουκρανία: Ρήγμα στις σχέσεις Ζελένσκι-στρατού – Πιέσεις στο Κίεβο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα (videos)

Κάστρο του Λιντς: Ένα Χριστουγεννιάτικο ταξίδι στον κόσμο της Νάρνια (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:24