search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 12:16
MENU CLOSE

Ουκρανία: Ρήγμα στις σχέσεις Ζελένσκι-στρατού – Πιέσεις στο Κίεβο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα (videos)

06.11.2023 13:02
zelenskyy_0611_1460-820_new
credit: AP

Εκνευρισμός και διαφωνίες στο Κίεβο, μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει αποδώσει καρπούς και η προσοχή της Ουάσινγκτον είναι πλέον στραμμένη στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Ζελένσκι εξέφρασε ανοιχτή διαφωνία με την εκτίμηση του αρχηγού του στρατεύματος, ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία οδηγείται σε αδιέξοδο και εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατηγόρησε τον στρατηγό Βαλερί Ζαλούζνι ότι με την εκτίμηση αυτή «κάνει πιο εύκολη τη δουλειά του επιτιθέμενου».

«Φτάσαμε σε αδιέξοδο», λέει ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού

Ο στρατηγός Ζαλούζνι σε συνέντευξη στο Economist δήλωσε ότι «ακριβώς όπως και στον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φθάσαμε στο επίπεδο που η τεχνολογία μας φέρνει σε αδιέξοδο. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχουμε κάποια εντυπωσιακή αλλαγή». Κατά τον αρχηγό του ουκρανικού στρατεύματος, ο πόλεμος με τη Ρωσία έχει μπει σε μία φάση κατά την οποία καμία πλευρά δεν θα μπορέσει να επιτύχει σημαντική πρόοδο, εκτός εάν αλλάξει εντυπωσιακά το επίπεδο της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται. Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία αργά αλλά σταθερά αποκτά το πάνω χέρι χάρη στις υπέρτερες δυνάμεις που διαθέτει.

Ο Ουκρανός στρατηγός παραδέχτηκε πως υποτίμησε την πρόθεση του Ρώσου προέδρου, Πούτιν να θυσιάσει δικούς του στρατιώτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας είμαστε ειλικρινείς, η Ρωσία είναι ένα φεουδαρχικό κράτος όπου η πιο φτηνή πηγή είναι η ανθρώπινη ζωή. Και για μας… το πιο πολύτιμο είναι ο λαός μας».

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι παραδέχτηκε ακόμα ότι ο παρατεταμένος πόλεμος έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Ουκρανία, αφού αυτή η κατάσταση «επιτρέπει στη Ρωσία να ανοικοδομήσει την στρατιωτική ισχύ της και να απειλεί τις ουκρανικές δυνάμεις και το ίδιο το κράτος».

Η διαφωνία Ζελένσκι με τον στρατηγό του

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι όμως έχει διαμετρικά αντίθετη άποψη από εκείνη του στρατηγού Ζαλούζνι. Ο πρόεδρος Ζελένσκι υποστήριξε ότι ο πόλεμος δεν έφτασε σε αδιέξοδο, αλλά επισήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά με τους συμμάχους για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας. 

«Ο χρόνος περνά και οι άνθρωποι κουράζονται, αλλά δεν υπάρχει αδιέξοδο», δήλωσε ο Ζελένσκι, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: «Η Ρωσία ελέγχει τους αιθέρες. Εμείς νοιαζόμαστε για τον στρατό μας».

Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στον πόλεμο, που διανύει ήδη τον 21ο μήνα, και ότι το Κίεβο δεν έχει καταφέρει κάποια σημαντική επιτυχία από την αντεπίθεση. Αλλά είπε ότι ο στρατός της χώρας του δεν έχει εναλλακτική, παρά να συνεχίσει να μάχεται και χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους.

Έμμεση παραδοχή του αδιεξόδου, από σύμβουλο του Ζελένσκι

Ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι, Ίχορ Ζόβκβα άσκησε έντονη κριτική στον στρατηγό Ζαλούζνι για τις δηλώσει ς του για «αδιέξοδο», λέγοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος της Ρωσίας. Όμως επί της ουσίας αναγνώρισε ότι ο στρατηγός λέει την αλήθεια.

«Αν εγώ ήμουν ο στρατός, πιθανώς το τελευταίο πράγμα που θα έκανα θα ήταν κάποιο σχόλιο στον Τύπο και δημόσια, για το τι συμβαίνει στο μέτωπο, για το τι ίσως συμβαίνει στο μέτωπο και τις πιθανές προοπτικές», δήλωσε ο Ίχορ Ζόβκβα στο κανάλι Kyiv Independent.

«Γιατί έτσι κάνουμε πιο εύκολη τη δουλειά του επιτιθέμενου. Είμαι σίγουρος ότι τα πάντα διαβάζονται πολύ προσεκτικά και έχουν εξαχθεί συμπεράσματα», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι.

Αιφνιδιαστική αλλαγή στην ηγεσία των ειδικών δυνάμεων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τοποθέτησε νέο διοικητή των ειδικών δυνάμεων της χώρα του, χωρίς να δώσει καμία περαιτέρω εξήγηση για την ενέργεια αυτή.  Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι ο συνταγματάρχης Σέρχι Λούπαντσουκ θα είναι στο εξής αρχηγός των ειδικών δυνάμεων και τον χαρακτήρισε «έμπειρο μάχιμο αξιωματικό». Ο αντιστράτηγος Βίκτορ Χορένκο, που ήταν αρχηγός των ειδικών δυνάμεων από τον Ιούλιο του 2022, τοποθετήθηκε στην διεύθυνση αντικατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας. 

Ο αντιστράτηγος Χορένκο σε συνέντευξή του ανέφερε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για την αποκαθήλωσή του. «Προσωπικά δεν γνωρίζω τους λόγους. Επιτρέψτε μου να πω μόνο ότι το έμαθα από τις ειδήσεις», δήλωσε ο αντιστράτηγος στην ειδησεογραφική σελίδα Ukrainska Pravda.

Πιέσεις στο Κίεβο για διάλογο με την Μόσχα

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας τις διαφωνίες μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Κιέβου, δήλωσε ότι ο πόλεμος δεν οδηγείται σε αδιέξοδο, αλλά είναι «παράξενο» να μιλάει το Κίεβο για νίκη στο πεδίο των μαχών. «Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει αυτό το καθεστώς του Κιέβου, τόσο πιο σύντομα θα ανοίξουν κάποιες προοπτικές», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι λίγες ώρες μετά την αντικατάσταση του αρχηγού των ειδικών δυνάμεων του στρατού διέψευσε ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν μιλήσει μαζί του για πιθανή έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.

«Κανένας ηγέτης από τις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους συμμάχους μας, κανένας δεν ασκεί πίεση σε μας για να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία και να παραδώσουμε οτιδήποτε», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ωστόσο, το αμερικανικό δίκτυο NBC μετέδωσε το Σάββατο ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει συνομιλίες με την ουκρανική κυβέρνηση για πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Το NBC επικαλείται για την πληροφορία αυτή αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης και έναν πρώην αξιωματούχο που είναι γνώστης των παρασκηνιακών συζητήσεων. Σύμφωνα με το NBC, στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων εξετάζεται και το τι πρέπει να δώσει η Ουκρανία για να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Κάστρο του Λιντς: Ένα Χριστουγεννιάτικο ταξίδι στον κόσμο της Νάρνια (photos/video)

NASA: Εντυπωσιακά πλάνα από το «φαράγγι της φωτιάς» που εκτοξεύτηκε από τον ήλιο την ημέρα του Halloween

Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν για να κατευνάσει τον θυμό της Άγκυρας – Τον… «σνομπάρει» ο Ερντογάν, συνάντηση με Φιντάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 12:16