search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 13:49
MENU CLOSE

Η αποκάλυψη στον γνωστό πίνακα «Θάνατος του Καρδινάλιου Μποφόρ» του Joshua Reynolds μετά από 230 χρόνια (photos/video)

15.11.2023 10:44
Πορτρέτο του1778 από τον Sir Joshua Reynolds

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό αποκαλύφθηκε σε πίνακα του σερ Joshua Reynolds μετά από 230 χρόνια. Ο πίνακας ονομάζεται ο «Θάνατος του Καρδινάλιου Μποφόρ» κι απεικονίζει μια σκηνή από το έργο του Σαίξπηρ «Ερρίκος VI, Μέρος 2». Τότε ο πίνακας είχε προκάλεσε πολλές συζητήσεις εξαιτίας μιας δαιμονικής φιγούρας που εμφανίζεται πίσω από το προσκέφαλο του ετοιμοθάνατου καρδινάλιου Μποφόρ.

The Death of Cardinal Beaufort (1377–1447) από τον Sir Joshua Reynolds PRA (1723–1792) | © National Trust Images/Derrick E. Witty


Η φιγούρα εξαφανίστηκε τα επόμενα χρόνια και εικάζεται πως καλύφθηκε με στρώματα βερνικιού. Στο έργο, ο καρδινάλιος Μποφόρ, επίσκοπος του Γουίντσεστερ και θείος του Ερρίκου ΣΤ’, είναι ο κακός που συνωμοτεί με τον κόμη του Σάφολκ εναντίον του καλού δούκα του Γκλόστερ. Στα σχέδια του Σάφολκ περιλαμβάνεται η παρότρυνση της συζύγου του Γκλόστερ να καλέσει το κακό πνεύμα Ασμάθ για να προβλέψει τις τύχες των βασικών πρωταγωνιστών του σαιξπηρικού έργου πριν το «δαιμόνιο» αποσταλεί πίσω «στο σκοτάδι και στη λίμνη που καίγεται».

Δύο πράξεις αργότερα ο καρδινάλιος είναι ετοιμοθάνατος στο κρεβάτι του και βασανίζεται από τις τύψεις και τις ενοχές του για τη δολοφονία του Γκλόστερ. Τότε ο βασιλιάς Ερρίκος ζητάει από τον Θεό να τον λυπηθεί, και «να διώξει τον δαίμονα που πολιορκεί σθεναρά την ψυχή αυτού του άθλιου».

Η φιγούρα, η οποία αναπαριστάται με κυνόδοντες και μια απαίσια έκφραση, ήταν ζωγραφισμένη στο προσκέφαλο του κρεβατιού, ακριβώς πάνω από το κεφάλι του ετοιμοθάνατου Μποφόρ.

Λεπτομέρεια του δαιμόνιου στον πίνακα του σερ Joshua Reynolds, Death of Cardinal Beaufort | © National Trust Images

Ο πίνακας του Reynolds, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Πινακοθήκη Σαίξπηρ το 1789 και είναι ένας από τους τέσσερις που ανέλαβε τη συντήρησή τους το National Trust, με αφορμή την 300ή επέτειο από τη γέννηση του καλλιτέχνη.

Ο John Chu, ανώτερος εθνικός επιμελητής του Trust εξήγησε τους πιθανούς λόγους για τους οποίους καλύφθηκε η δαινομική φιγούρα: «Δεν ταίριαζε με ορισμένους από τους καλλιτεχνικούς κανόνες της εποχής να αντιπροσωπεύεται ένα ποιητικό σχήμα λόγου τόσο κυριολεκτικά μέσω αυτής της τερατώδους φιγούρας. Ενώ θεωρήθηκε αποδεκτό στη λογοτεχνία να εισάγουμε την ιδέα του δαίμονα ως κάτι στο μυαλό ενός ατόμου, το να το συμπεριλάβουμε οπτικά σε έναν πίνακα του έδωσε υπερβολικά φυσική μορφή.

John Frederick Sackville από τον σερ Joshua Reynolds | © National Trust Images

Τότε υπήρχε μία διευρυμένη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η φιγούρα στον πίνακα και βάσει των αρχείων των συνομιλιών του  καλλιτέχνη προκύπτει ότι αντιστάθηκε σε τέτοιες προσπάθειες να αλλάξει το έργο».

The Hon, Teresa Robinson από τον σερ Joshua Reynolds | © National Trust Images

Ο Joshua Reynolds, γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1723 στο Πλίμπτον, της Αγγλίας. Ασχολήθηκε κατά βάση με πορτρέτα, το στυλ και η αισθητική του κυριάρχησε στην αγγλική καλλιτεχνική σκηνή στα μέσα και στα τέλη του 18ου αιώνα. Μέσω της τέχνης και της διδασκαλίας του, προσπάθησε να οδηγήσει τη βρετανική ζωγραφική πιο κοντά στο Grand Style και να την απομακρύνει από τις εικόνες των αρχών του 18ου αιώνα. Με την ίδρυση της Βασιλικής Ακαδημίας το 1768, ο Reynolds εξελέγη πρώτος πρόεδρός της και ανακηρύχθηκε ιππότης από τον βασιλιά Γεώργιο Γ’. Πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου 1792 στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης

Μάθιου Πέρι: Μυστήριο με τον θάνατό του- Πότε θα μάθουμε με ακρίβεια την αιτία

Εφιάλτης στη Γάζα για τις εγκυμονούσες: Γεννούν πεινασμένες, χωρίς περίθαλψη – 6 πρόωρα πέθαναν, λέει το υπουργείο Υγείας της Χαμάς

Ιαπωνία: Τα σχέδια πεταλούδων του Yuho Tanaka είναι πλέον ελεύθερα προς όλους – Ποια η σημασία τους στην ιαπωνική κουλτούρα (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 13:49