search
ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 23:02
MENU CLOSE

Βόρεια Μακεδονία: Δεν αποκλείει το «βέτο» η Αθήνα στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων

13.05.2024 13:38
pavlos_marinakis_new

Με τη φράση «δεν είμαστε ακόμα εκεί» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, μετά τις προκλητικές δηλώσεις της νέας προέδρου της γείτονος χώρας, Γκορντάνα Σιλιανόφσκα, η οποία αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το συνταγματικό όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ονομάζοντας τη χώρα της οποίας ηγείται «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για τις εξελίξεις, οι οποίες μάλλον προκάλεσαν αμηχανία την κυβέρνηση, αφού χαρακτήρισε τις δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας «προσβλητικές και προκλητικές», υπογράμμισε ότι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική της γείτονος χώρας και κάλεσε την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τα όσα έχει υπογράψει.

Από εκεί και πέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τη στάση που είχε τηρήσει κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, επανέλαβε δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιανουάριο του 2019, όπου υπογράμμιζε ότι αν η συμφωνία κυρωθεί δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, προσθέτοντας ότι ως ΝΔ «δεν έχουμε μετανιώσει» για τη στάση που είχε τηρήσει την περίοδο εκείνη.

Εντούτοις, αφού χαρακτήρισε ως «προβληματική» τη συμφωνία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από αυτή και σέβεται τα όσα έχει υπογράψει η χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν κοροϊδέψαμε τους πολίτες, όπως κάνουν άλλα κόμματα, ούτε κάναμε “κωλοτούμπα”», σχετικά με τις θέσεις της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο πλαίσιο αυτό, εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, η οποία ζητά μετ’ επιτάσεως την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία βρίσκονται «παγωμένα» εδώ και χρόνια, επισημαίνοντας τη «βιασύνη» της, μια μέρα μετά τις δηλώσεις Σιλιανόφσκα, να ζητούν την κύρωσή τους από την ελληνική Βουλή.

«Μήπως είναι καλύτερο, με βάση τις εξελίξεις, που δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα;», διερωτήθηκε ο Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας: «Φανταστείτε να τα είχαμε κυρώσει και η άλλη πλευρά να μην έχει καν ανοίξει την πρώτη σελίδα» της Συμφωνίας των Πρεσπών». Κάλεσε, δε, την αντιπολίτευση να δείχνει λιγότερη βιασύνη και να βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από τη μικροπολιτική, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς δεν δικαιώνονται από τις εξελίξεις, όταν υποστήριζαν ότι η Συμφωνία είναι θετική για τη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Παππάς κατά Μητσοτάκη για Πρέσπες: Να ζητήσει συγγνώμη για την πατριδοκαπηλία – Να παραδεχθεί ότι ήταν επωφελής συμφωνία

Κύκλος Ιδεών: Δεύτερη μέρα για το συνέδριο «Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)» 

Συνομιλία Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη ενόψει της συνάντησης με Ερντογάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 23:01