search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 10:42
MENU CLOSE

Ταξίδι στην Ν. Κορέα για να θαυμάσουμε «το πιο όμορφο δέντρο του κόσμου» (photos/videos)

16.11.2023 14:13
gingo_korea

Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος σας πρότεινε ένα ταξίδι στην Νότια Κορέα μόνο και μόνο για να θαυμάσετε το πιο όμορφο δέντρο του κόσμου;

Κι όμως ο οργανισμός Visit Korea, διαβεβαιώνει ότι αξίζει ένα τέτοιο ταξίδι μόνο και μόνο για τα … μάτια του δέντρου γκίνγκο, που βρίσκεται στο χωριό Μπανγιε-ρι.

Δεν είναι ένα οποιοδήποτε δέντρο. Το συγκεκριμένο πιστεύεται ότι έχει ηλικία τουλάχιστον 800 ετών και είναι το αξιοθέατο της περιοχής. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, όταν η πράσινη φυλλωσιά του γίνεται χρυσαφιά.

Το συγκεκριμένο γκίνγκο το δίλοβο – όπως είναι η πλήρης ονομασία του- προστατεύεται ως μνημείο της φύσης, με απόφαση που ελήφθη από τις νοτιοκορεατικές αρχές στις 31 Ιανουαρίου 1965.

Έχει φτάσει σε ύψος 33 μέτρων και το άνοιγμα των κλαδιών του στην κορυφή φτάνει στα 37,5 μέτρα. Η περιφέρειά του είναι 16,27 μέτρα.

«Σύμφωνα με έναν θρύλο, φυτεύτηκε από μέλος της οικογένειας Σεονγκζού Λι, που σταμάτησε στην περιοχή για να πιεί νερό και άφησε έναν σπόρο στο έδαφος φεύγοντας. Ο σπόρος έγινε δέντρο. Ένας άλλος θρύλος λέει πως μέσα στο δέντρο ζει ένα λευκό φίδι και γι αυτό είναι τόσο ανθεκτικό και έχει μεγαλώσει μέχρι σήμερα», γράφει ο οργανισμός Visit Korea. Ένας άλλος θρύλος λέει πως κάποιος βουδιστής μοναχός περνούσε από το χωριό, σταμάτησε να ξεκουραστεί και έμπηξε το καλάμι που κρατούσε στο έδαφος. Από αυτό το καλάμι φύτρωσε το γκίνγκο, που το θεωρούν ιερό δέντρο.

Οι ντόπιοι αγρότες πιστεύουν ότι θα έχουν καλή σοδειά όταν το φθινόπωρο όλη η φυλλωσιά του δέντρου γίνει χρυσαφιά.

Ο Τσάε Μπεόμ-σικ, κοινοτάρχης στο χωριό Μπανγκιε-ρι, δήλωσε στην κορεατική εφημερίδα JoongAng Daily ότι «κάθε μέρα περίπου 4.000 άνθρωποι επισκέπτονται το δέντρο, ανεξάρτητα από το αν είναι μια καθημερινή, ή Σαββατοκύριακο».

«Δεν υπάρχουν εστιατόρια κοντά και το πλησιέστερο κατάστημα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου, αλλά οι άνθρωποι συρρέουν εδώ μόνο και μόνο για να θαυμάσουν την ομορφιά του δέντρου», είπε ο κοινοτάρχης του χωριού Μπάνγκιε-ρι.

Χαρακτηριστικό της φήμης του είναι ότι ο φωτογράφος Σεο Γιουνγκ-τζιλ, που ανέβασε φωτογραφίες του δέντρου με την φθινοπωρινή … φορεσιά του, πήρε 50.000 likes στο Instagram.  Κάποιοι από τους χρήστες της πλατφόρμας χαρακτήρισαν το δέντρο «πανέμορφο» και «καταπληκτικό, ενώ ένας YouTuber διαβεβαίωσε ότι είναι «το πιο όμορφο δέντρο στον κόσμο».

Το δέντρο γκίνγκο το δίλοβο θεωρείται ένα ζωντανό απολίθωμα, διότι υπάρχει στον πλανήτη εδώ και 270 εκατομμύρια χρόνια. Φύεται στην Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία. Συνηθίζεται να καλλιεργείται στις εισόδους χωριών και κατά μήκος δρόμων, για να χαρίζει τη σκιά του.

Ανήκει στην οικογένεια των γυμνόσπερμων και σήμερα είναι το μοναδικό που έχει επιζήσει από την οικογένεια των γκινγκοειδών. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι κατέχει ιδιαίτερη θέση στην εξελικτική διαδικασία, ως ο μοναδικός επιζών κρίκος ανάμεσα στις φτέρες και τα κωνοφόρα.

Η ονομασία γκίνγκο προέρχεται από την κινεζική λέξη Ginkyo, που σημαίνει «ασημένιο βερύκοκο».

Οι ασιάτες παρασκευάζουν από τα φύλλα του ένα φάρμακο που θεωρείται «θαυματουργό» για διάφορες παθήσεις του κυκλοφορικού.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα ψάρια κόι γίνονται πηγή έντασης στις σχέσεις Κίνας – Ιαπωνίας (video)

Μπάρι: Χειμερινή απόδραση στην πόλη – διαμάντι της Αδριατικής

Σλοβενία: Ταξίδι στη μαγεία της λίμνης Μπλεντ (βίντεο)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 10:42