search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:10
MENU CLOSE

Μπάρι: Χειμερινή απόδραση στην πόλη – διαμάντι της Αδριατικής

15.11.2023 11:34
italy-bari

Χειμερινή απόδραση δίπλα στη θάλασσα; Γιατί όχι! Όταν υπάρχει κοντά μας ένα διαμάντι όπου τα θερμόμετρα τον Δεκέμβριο δεν πέφτουν κάτω από τους 17 βαθμούς Κελσίου, τότε δεν έχεις παρά να προγραμματίσεις διακοπές στο Μπάρι (και να πάρεις στη βαλίτσα και καλοκαιρινά ρούχα).

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφτεί κάποιος το Μπάρι, στη νότια Ιταλία. Αφήστε λοιπόν την Ρώμη, τη Βενετία και την Ακτή Αμάλφι και γνωρίστε την πρωτεύουσα της Απουλίας, στην Αδριατική.

Το Μπάρι θεωρείται από πολλούς ένα διαμάντι της Αδριατικής: ένα λιμάνι με πλούσια ιστορία, με ωραιότατα μεσαιωνικά κτήρια, γραφικά δρομάκια και πλατείες.

Για να νοιώσεις την καρδιά της πόλης πρέπει να ξεκινήσεις την βόλτα από το ιστορικό κέντρο – Bari Vecchia. Είναι ένας λαβύρινθος από δρομάκια και ανοιχτές πλατείες, που τις στολίζουν πανέμορφα κτήρια.

Στην εκκλησία με τα λείψανα του Αη Βασίλη

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Μπάρι είναι οι 40 εκκλησίες που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο, με πιο γνωστή την βασιλική του Αγίου Νικολάου, μια από τις πρώτες που χτίστηκαν με την χαρακτηριστική νορμανδική αρχιτεκτονική στη νότια Ιταλία.

Η εκκλησία αυτή έχει ιδιαίτερη ιστορία: χτίστηκε για να φιλοξενήσει τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, του Αη Βασίλη των Χριστιανών, όταν μεταφέρθηκαν από την Τουρκία τον 11 ο αιώνα. Στην κρύπτη της εκκλησίας βρίσκονται μέχρι σήμερα τα λείψανα του αγίου και αυτός είναι ένας πόλος έλξης τουριστών. Η είσοδος στο ναό κοστίζει 3 ευρώ και είναι επισκέψιμος από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ κάθε μέρα, εκτός από τις Κυριακές, οπότε κλείνει στις 6 το απόγευμα.

Στο δρομάκι με τις «γιαγιάδες των ζυμαρικών»

Ανάμεσα στους ναούς που ξεχωρίζουν στο ιστορικό κέντρο είναι ο καθεδρικός του Σαν Σαμπίνο , που αποκαλείται και η εκκλησία των «γιαγιάδων με τα ζυμαρικά». Οι γιαγιάδες αυτές είναι μια ομάδα που φτιάχνουν παραδοσιακά ζυμαρικά σε μια σειρά από ξύλινα τραπέζια στον δρόμο Άρκο Μπάσο. Κατά μήκος του δρόμου – είναι ένας από τους πιο αυθεντικούς δρόμους του Μπάρι και αποκαλείται από τους ντόπιους και «Via delle Orecchiette» – στήνονται ξύλινοι πάγκοι, όπου οι «γιαγιάδες» φτιάχνουν μπροστά στους επισκέπτες τα περίφημα ζυμαρικά τους που μοιάζουν με «αυτάκια». Αυτά τα ζυμαρικά είναι παραδοσιακό έδεσμα στην Απουλία και σερβίρονται σε οικογενειακά εστιατόρια στο Μπάρι.

Μια άλλη τοπική λιχουδιά είναι το panzerotti – ένα τηγανητό καλτσόνε, αλλά και ένα πιάτο με ρύζι, πατάτες και μύδια που ψήνονται σε φούρνο.

Για τους ρομαντικούς, πόλος έλξης είναι η αμμουδιά Πάνε ε Πομοντόρο, σε απόσταση 25 λεπτών με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, όπου συχνάζουν νεαρά ζευγάρια.

Υπάρχουν όμως και πιο ωραίες παραλίες, όπως η Μόλα ντι Μπάρι και η Σπιάτζα Λίμπερα. Πολύ κοντά στο Μπάρι βρίσκεται η κωμόπολη Αλμπερομπέλο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν στα πέτρινα σπίτια που αποκαλούνται «Τρούλι». Η κωμόπολη αυτή είναι προστατευόμενο μνημείο από την UNESCO.

Το φαγητό και το ποτό στο Μπάρι είναι φτηνά- μια μπύρα κοστίζει 1 ευρώ και το γεύμα σε ένα μεσαίο εστιατόριο δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ. Εξίσου λογικές είναι οι τιμές στα ξενοδοχεία, με την διανυκτέρευση ένα δωμάτιο σε ξενοδοχείο τριών αστέρων με μπαλκόνι να κοστίζει 45 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Φέρνει ρεκόρ αύξησης στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ρούχων (Video)  

Νοσοκομείο Αγρινίου: Στο εδώλιο 200 γιατροί γιατί έδιναν φάρμακα με χειρόγραφες συνταγές

Καιρός: Χειμώνας προ των πυλών – Πότε πέφτει η θερμοκρασία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:08