search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:55
MENU CLOSE

Σφαγή στη Γάζα: Διεθνής πίεση για κατάπαυση του πυρός μετά το φιάσκο στο Αλ Σίφα – Ο όρος του Ισραήλ

17.11.2023 22:25
gaza-al-sifa-new

Αυξάνεται η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνεχίζει τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας έχοντας βάλει στο στόχαστρο το νοσοκομείο Αλ Σίφα κάτω από το οποίο υποστήριζει πως βρίσκεται το κέντρο διοίκησης της Χαμάς, αν και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι μάλλον πενιχρά.

«Το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός μόνο με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός “μεγάλου” αριθμού ομήρων και όχι μια “χειριστική απελευθέρωση” που θα γίνει από τη Χαμάς για λόγους δημοσίων σχέσεων» υποστήριξε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με το Ισραήλ να θέτει τους δικούς του όρους.

«Μόνο τότε θα συμφωνήσουμε σε κατάπαυση του πυρός η οποία θα είναι πολύ περιορισμένη και σύντομη γιατί μετά θα συνεχίσουμε να προχωράμε προς τους στόχους μας για τον πόλεμο», πρόσθεσε ο Χανέγκμπι.

Ο Χανέγκμπι υποστήριξε επίσης ότι σε συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άντεξε στις εκκλήσεις για εκεχειρίες και ανθρωπιστικές παύσεις χωρίς απελευθέρωση ομήρων.

«Βρισκόμαστε στην 42η ημέρα του πολέμου και δεν έχουμε συμφωνήσει να διατάξουμε τον IDF να σταματήσει την προέλασή του ούτε για ένα λεπτό», ανέφερε χαρακτηριστικά δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να δεχτεί πολύ εύκολα μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Δεν βρίσκει αποδείξεις το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί εδώ και μέρες στο νοσοκομείο Αλ- Σίφα κάτω από το οποίο ισχυρίζονται πως βρίσκεται το κέντρο διοίκησης της Χαμάς. Ωστόσο, τα ευρήματα δε φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με το BBC, τα στοιχεία που έχει προσκομίσει το Ισραήλ, μέχρι στιγμής, δεν είναι πειστικά όσον αφορά το είδος της ρητορικής που χρησιμοποιούσαν οι Ισραηλινοί σχετικά με το πώς είχε οργανωθεί το νοσοκομείο, ώστε να υποδηλώνουν ότι αυτό ήταν ένα νευραλγικό κέντρο για την επιχείρηση της Χαμάς. Τα μέχρι στιγμής ευρήματα είναι μερικά τουφέκια καλάσνικοφ – αυτά είναι συνηθισμένα στη Μέση Ανατολή – μια είσοδο τούνελ, από τις πολλές που υπάρχουν στη Γάζα, μερικές στρατιωτικές στολές και ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Η απόδειξη ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τις ιατρικές εγκαταστάσεις της Γάζας για να καλύψει τις δραστηριότητές της είναι ένας βασικός στόχος του Ισραήλ και είναι μια κατηγορία που η Χαμάς έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Η κύρια δικαιολογία του Ισραήλ για τη σφαγή στη Γάζα είναι ότι η Χαμάς τους χρησιμοποιεί δήθεν ως ανθρώπινες ασπίδες. Ωστόσο το Ισραήλ από ότι φαίνεται ζορίζεται να βρει στοιχεία για ένα αρχηγείο της Χαμάς, στο Σίφα ή αλλού, με την πίεση από τη διεθνή κοινότητα για να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός να εντείνεται.

Σύμφωνα με το Channel 12 κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον προέτρεψε να πιέσει τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις σημερινές του δηλώσεις είπε ότι μετά την απελευθέρωση των ομήρων στις 20 και 22 Οκτωβρίου, υπήρξε πρόταση για απελευθέρωση ακόμη 10 ομήρων – οκτώ από τους οποίους ήταν Ταϊλανδοί εργάτες – καθώς και μια πρόταση για απελευθέρωση 15 ομήρων. Ωστόσο, αυτές απορρίφθηκαν από τον Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός για έναν τόσο μικρό αριθμό ομήρων, την ώρα που περίπου 240 όμηροι παραμένουν στη Γάζα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν είπε εξαρχής ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά ότι πρέπει να το κάνει με τον σωστό τρόπο – δηλαδή να ακολουθεί τους νόμους του πολέμου. Για το Ισραήλ θεωρείται επιτακτική ανάγκη να αποδείξει πως κάτω από το Αλ Σίφα κρύβεται το βασικό κέντρο διοίκησης της Χαμάς αν θέλει να συνεχίσει να έχει τη στήριξη των συμμάχων ώστε να συνεχίσουν να το προστατεύουν από τη διεθνή πίεση για κατάπαυση του πυρός. Αν αυτό δε συμβεί τότε οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι η πίεση για κατάπαυση του πυρός θα ενταθεί και τότε ίσως να χρειαστεί να αναθεωρήσει τους όρους του.

Ανταλλαγή ομήρων ζητά ο πρίγκιπας Σαλμάν

Ο πρίγκιπας διάδοχος του Μπαχρέιν ζήτησε σήμερα να συμφωνηθεί μια «ανταλλαγή ομήρων» μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ ώστε να επιτευχθεί μια παύση στις εχθροπραξίες που, όπως είπε, θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμού του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρίγκιπας Σαλμάν μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ασφάλεια χωρίς την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών και χαρακτήρισε «απολύτως αναγκαία» την ανάμιξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξή της.

«Πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά», είπε, προτρέποντας τη Χαμάς να απελευθερώσει τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατά ομήρους στη Γάζα και το Ισραήλ, σε αντάλλαγμα, να αποφυλακίσει Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που «δεν είναι μαχητές», όπως είπε.

«Ο σκοπός είναι να γίνει μια παύση έτσι ώστε οι άνθρωποι να κάνουν έναν απολογισμό, να θάψουν τους νεκρούς τους, να αρχίσουν επιτέλους να θρηνούν και ίσως να αναρωτηθούν για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών που οδήγησε σε αυτήν την κρίση», πρόσθεσε.

Το Μπαχρέιν εξομάλυνε τις σχέσεις του με το Ισραήλ το 2020, με τις Συμφωνίες του Αβραάμ που προώθησαν οι ΗΠΑ – εν μέρει επειδή ανησυχεί για την επιρροή του σιιτικού Ιράν στην περιοχή. Το Μπαχρέιν είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και φιλοξενεί τον αμερικανικό Πέμπτο Στόλο.

Το κοινοβούλιο του Μπαχρέιν ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Μανάμα έφυγε από τη χώρα και εκείνος του εμιράτου έφυγε από το Ισραήλ. Παραμένει ωστόσο ασαφές μέχρι τώρα αν ο Ισραηλινός διπλωμάτης απελάθηκε.

Ο πρίγκιπας Σαλμάν χαρακτήρισε «αφόρητη» την κατάσταση στη Γάζα και καταδίκασε τόσο τη Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου όσο και τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον θύλακα. Οι «κόκκινες γραμμές» για το Μπαχρέιν είναι η εκτόπιση των Παλαιστινίων «τώρα ή οποιαδήποτε στιγμή», η ανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ και η στρατιωτική απειλή από τη Γάζα προς το Ισραήλ, είπε. Ζήτησε επίσης τη διενέργεια εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη, αφού τελειώσει ο πόλεμος, που θα οδηγήσουν σε μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Αυτή η σύγκρουση είναι μια ανοιχτή πληγή για τη Μέση Ανατολή εδώ και 80 χρόνια», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για το ηφαίστειο «Αίτνα» – Κίνδυνος για «εντελώς απρόβλεπτες» αλλαγές

Καρφιά Ερντογάν σε Σολτς: Εμείς δεν έχουμε χρέος απέναντι στο Ισραήλ, δεν πήγαμε σε Ολοκαύτωμα (Videos)

Πέντε κράτη ζητούν έρευνα για εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:53