search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 12:26
MENU CLOSE

Χαβιέρ Μιλέι: 4 στους 10 Αργεντινούς ζουν σε καθεστώς φτώχειας – Στο 143% ο πληθωρισμός

20.11.2023 21:19
milei

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, κέρδισε την εκλογική αναμέτρηση και πέρα από τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται στα ΜΜΕ, υπάρχει μια μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα: οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 143%, τα καθαρά αποθέματα ξένου νομίσματος είναι βαθιά «στο κόκκινο», οι καταθέτες έχουν απώλειες και μια ύφεση διαφαίνεται – αν δεν είναι ήδη εδώ. Τέσσερις στους 10 Αργεντινούς ζουν σε καθεστώς φτώχειας και είναι πιθανή μια απότομη υποτίμηση του πέσο.

Ο Μιλέι, ο οποίος υπόσχεται «θεραπεία οικονομικού σοκ» όπως το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας και τη δολαριοποίηση, κέρδισε στον δεύτερο γύρο της Κυριακής με περίπου 56% έναντι του 44% του Σέρχιο Μάσα.

Ο νέος πρόεδρος αντιμετωπίζει τώρα την τεράστια πρόκληση της αναστροφής της οικονομίας μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου. Η αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ήδη ταλαιπωρημένη χώρα να υποστεί τη δέκατη χρεοκοπία, με αύξηση της φτώχειας και πιθανή κοινωνική αναταραχή.

«Είναι μια οικονομία που βρίσκεται στην εντατική», δήλωσε ο Miguel Kiguel, πρώην υφυπουργός Οικονομικών στο Υπουργείο Οικονομίας τη δεκαετία του 1990.

Πληθωρισμός

Ο υψηλός πληθωρισμός της Αργεντινής δημιουργεί τεράστιες στρεβλώσεις στις αγορές και στους καταναλωτές, με τις τιμές να αλλάζουν κάθε εβδομάδα. Δημοσκόπηση της κεντρικής τράπεζας προέβλεπε πληθωρισμό 185% μέχρι το τέλος του έτους.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι να διορθώσει τη στρέβλωση των σχετικών τιμών που έχει σήμερα η οικονομία», δήλωσε στο Reuters ο Lucio Garay Mendez, οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων EcoGo.

«Σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού και σχεδίου σταθεροποίησης, μια διόρθωση είναι αναπόφευκτη».

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αύξησε το επιτόκιο αναφοράς στο 133%, το οποίο ενθαρρύνει την αποταμίευση σε πέσος, αλλά βλάπτει την πρόσβαση σε πιστώσεις και οικονομική ανάπτυξη.

Τα αποθέματα ξένου νομίσματος της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006 και σε καθαρούς όρους θεωρούνται ευρέως από τους αναλυτές ότι βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος μετά από μια μεγάλη ξηρασία που έπληξε τις εξαγωγές βασικών καλλιεργειών όπως η σόγια, το καλαμπόκι και το σιτάρι.

Τα χαμηλά αποθεματικά απειλούν την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη προς τον κύριο πιστωτή της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, καθώς και να καλύψει βασικές εισαγωγές. Η Αργεντινή θα χρειαστεί να ανανεώσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ που αγγίζει τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε μια εκτεταμένη ανταλλαγή νομισμάτων με την Κίνα για να βοηθήσει στην κάλυψη μέρους των δαπανών της και χρειάστηκε να καθυστερήσει ορισμένες πληρωμές σε βασικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Βραζιλία.

Ύφεση

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται σε πορεία συρρίκνωσης 2% φέτος, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα αναλυτών της κεντρικής τράπεζας, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων της πρόσφατης ξηρασίας που μείωσε στο μισό τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας.

Μαζί με τον τριψήφιο πληθωρισμό, που είναι πιθανό να οξύνει τα επίπεδα φτώχειας, με τα δύο πέμπτα των ανθρώπων να ζουν ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς οι μισθοί και οι αποταμιεύσεις εξανεμίζονται.

Διαβάστε επίσης:

El Loco: Ο… ξέφρενος πανηγυρισμός του νέου προέδρου Αργεντινής (Video)

Τζο Μπάιντεν: Μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς είναι κοντά

Χούθι: Έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από το ρεσάλτο σε φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 12:26