search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:15
MENU CLOSE

Ποιοι είναι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας – Έφηβοι οι περισσότεροι

22.11.2023 19:33
Gaza

Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία με τη μεσολάβηση του Κατάρ και των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιων αιχμαλώτων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης τη λίστα των Παλαιστινίων κρατουμένων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, δίνοντας στο ισραηλινό κοινό 24 ώρες για να προσφύγει στο δικαστήριο. 

Η πλειονότητα των Παλαιστινίων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το Ισραήλ και η παλαιστινιακή Χαμάς, είναι έφηβοι, σύμφωνα με τον επίσημο ισραηλινό κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η πρώτη φάση προβλέπει την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων και 150 Παλαιστινίων κρατουμένων μέσα σε τέσσερις ημέρες. Άλλες ανταλλαγές μπορεί να ακολουθήσουν σύμφωνα με την ίδια αναλογία τρεις προς έναν.

Το Ισραήλ δημοσιοποίησε τα ονόματα των 300 Παλαιστινίων κρατουμένων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν. Ανάμεσά τους είναι 33 γυναίκες, 123 έφηβοι και 144 άνδρες ηλικίας περίπου 18 ετών.

Ο πιο νέος είναι ο Άνταμ Αμπούντα Χάσαν Γέιτ, 14 ετών, από την κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ. Συνελήφθη τον Μάιο για “δολιοφθορά (…), επίθεση εναντίον αξιωματικού της αστυνομίας και πετροβολισμό”.

Η μεγαλύτερη σε ηλικία είναι μια γυναίκα 59 ετών, η Χανάν Σάλαχ Αμπντάλα Μπαργούτι, που συνελήφθη τον Σεπτέμβριο για “δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη Χαμάς, μεταξύ των οποίων μεταφορές χρημάτων”.

Από τους 300 κρατουμένους, 49 είναι μέλη της Χαμάς, 60 της Φάταχ – του κόμματος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη – και 17 ανήκουν στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (μαρξιστικό παλαιστινιακό κίνημα).

Η πολιτική πρόσδεση των υπολοίπων δεν διευκρινίζεται.

Η πιο γνωστή είναι η Ισράα Τζαάμπις, 38 ετών, η οποία κρίθηκε ένοχη για ανατίναξη φιάλης αερίου στο αυτοκίνητό της σε σημείο ελέγχου το 2015, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών.

Οι έξι επίσημοι όροι της κατάπαυσης του πυρός

Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς περιγράφει τους επίσημους όρους της εκεχειρίας. 

«Μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών ημερών, ανακοινώνουμε, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του Παντοδύναμου Αλλάχ, την επίτευξη συμφωνίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας (προσωρινή κατάπαυση του πυρός) διάρκειας τεσσάρων ημερών», αναφέρεται στο κείμενο.

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι απόδειξη των επίμονων και αξιέπαινων προσπαθειών του Κατάρ και της Αιγύπτου», προσθέτει η οργάνωση.

Η Χαμάς περιγράφει τους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Μια κατάπαυση του πυρός που θεσπίστηκε και από τα δύο μέρη σε όλη τη Γάζα.
  • Η εντατική είσοδος φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, προμήθειες βοήθειας, ιατρική βοήθεια και καύσιμα σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.
  • Η απελευθέρωση 50 ομήρων Ισραηλινών, γυναικών και παιδιών κάτω των 19 ετών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων γυναικόπαιδων στις ισραηλινές φυλακές.
  • Καμία ισραηλινή πτήση στα νότια της Γάζας για τέσσερις ημέρες.
  • Καμία ισραηλινή πτήση στα βόρεια της Γάζας για έξι ώρες καθημερινά, από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.
  • Ελεύθερη κυκλοφορία αμάχων, ιδιαίτερα κατά μήκος του δρόμου Σαλάχ αλ Ντίν. 

«Οι όροι αυτής της συμφωνίας διατυπώθηκαν με το όραμα της εξυπηρέτησης του λαού μας και της ενίσχυσης της σταθερότητάς του απέναντι στην επιθετικότητα, έχοντας πάντα υπόψη τις θυσίες, τα βάσανα και τις ανησυχίες τους», δηλώνει η Χαμάς.

Η οργάνωση υπόσχεται επίσης να συνεχίσει να είναι «προστατευτική ασπίδα και υπερασπιστής του λαού μας» παρά την εκεχειρία.

Πάντως, αρκετοί ήταν οι ισραηλινοί αξιωματούχοι που διαφώνησαν με την συμφωνία  υποστηρίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η εξάλειψη της Χαμάς και η συνέχιση του πολέμου και ότι ο στρατός που είναι ισχυρός θα μπορέσει να φέρει πίσω τους ομήρους. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλοι, κυρίως οι ακροδεξιοί οι οποίοι υποστήριζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούν το αίτημα της Χαμάς για απελευθέρωση αιχμαλώτων καθώς τα παραδείγματα του 2011 που απελευθερώθηκαν τότε αρκετοί αιχμάλωτοι μεταξύ αυτών και ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, οδήγησε στη σημερινή κατάσταση πολέμου της χώρας.

Ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν την διαφωνία τους και ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γβιρ που υποστήριξε ότι η παύση των μαχών δημιουργεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο». Αν και σημείωσε ότι υπάρχει ένα «πλεονέκτημα» στη συμφωνία με την επιστροφή των αιχμαλώτων, πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και καμία εξουσία να συμφωνήσουμε στην ιδέα του διαχωρισμού τους και της επιστροφής μόνο ενός μέρους» «Η Χαμάς ήθελε αυτό το τάιμ άουτ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε. «Το περίγραμμα της συμφωνίας αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο αλλάζει την εξίσωση και μπορεί να φέρει περισσότερα γεγονότα».

Ποιοι είναι οι όμηροι της Χαμάς

Μεταξύ των ομήρων της Χαμάς είναι Ισραηλινοί πολίτες, αλλά και πολλοί άνθρωποι με ξένη ή διπλή υπηκοότητα από περίπου 40 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Χιλή, η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχει επισημάνει το Ισραήλ.

Όπως έχουν μεταδώσει ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, έως και 40 από τους ομήρους είναι παιδιά, ανάμεσά τους ένα βρέφος 10 μηνών και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Μέχρι στιγμής η Χαμάς έχει απελευθερώσει τέσσερις ομήρους: τις Αμερικανίδες υπηκόους Τζούντιθ Ράαναν (59 ετών) και την κόρη της Νάταλι Ραάναν (17 ετών) στις 20 Οκτωβρίου, επικαλούμενη «ανθρωπιστικούς λόγους» και τις Ισραηλινές Νούριτ Κούπερ, 79 ετών, και Γιοσεβέντ Λίφσιτς, 85 ετών, στις 23 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει μία όμηρο, την Ορί Μεγκιντίς, μια στρατιώτη στη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησής τους στη Γάζα, στις 30 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι εντόπισε τα πτώματα δύο ομήρων στην πόλη της Γάζας, μεταξύ των οποίων αυτό της 19χρονης στρατιώτη Νόα Μαρσιάνο.

Η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ, που συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης τον θάνατο ενός ακόμη Ισραηλινού ομήρου, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για την ταυτότητά του.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι κρύβει τους ομήρους «σε ασφαλείς τοποθεσίες και τούνελ» στη Γάζα. Το Ισραήλ αναφέρει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση διαθέτει ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο, από όπου διευθύνει τις επιχειρήσεις της, ενώ το χρησιμοποιεί για την αποθήκευση όπλων και τη μετακίνηση των μαχητών της.

Η Λίφσιτς δήλωσε ότι μεταφέρθηκε σε υπόγειες σήραγγες, τις οποίες συνέκρινε με ιστό αράχνης.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επισημάνει ότι έχει εντοπίσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι από τους ομήρους κρατήθηκαν μέσα ή κάτω από νοσοκομεία.

Η Λίφσιτς επεσήμανε ότι οι όμηροι ήταν χωρισμένοι σε μικρές ομάδες. Πρόσθεσε ότι η ίδια και μερικοί άλλοι κοιμόντουσαν σε στρώματα στο πάτωμα των τούνελ. Γιατροί τους προσέφεραν φροντίδα, ενώ η Χαμάς διασφάλιζε καλές συνθήκες υγιεινής.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό κίνημα τον Οκτώβριο έδειχνε μια 21χρονη Γαλλίδα όμηρο να δέχεται φροντίδα από γιατρό για τον τραυματισμό στο χέρι της.

Η Χαμάς δημοσίευσε ακόμη ένα βίντεο τον Οκτώβριο που έδειχνε τρεις γυναίκες ομήρους να καταγγέλλουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ίδιος δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν για «σκληρή προπαγάνδα».

Διαβάστε επίσης:

Εξήντα χρόνια από τη δολοφονία Κένεντι – «Ήρωας πολέμου και πολιτικός που σημάδεψε την αμερικανική ιστορία»

Το «πρώτο φως»: Η Γη έλαβε μήνυμα με λέιζερ από 10 εκατ. μίλια μακριά και δεν ήταν από εξωγήινους

Τουρισμός 2024: Ποιους προορισμούς να αποφύγετε φέτος – Γιατί η Αθήνα είναι σε «κόκκινη λίστα» (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:15