search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 10:37
MENU CLOSE

Τουρισμός 2024: Ποιους προορισμούς να αποφύγετε φέτος – Γιατί η Αθήνα είναι σε «κόκκινη λίστα» (Photos)

22.11.2023 18:10
venetia-new

Διαβάστε αυτό πριν προγραμματίσετε τις επόμενες διακοπές σας, προτείνει στους αναγνώστες της η Daily Mail και παραθέτει τη λίστα της ιστοσελίδας Fodors.com με τις περιοχές που είναι καλό να αποφευχθούν και εκείνες που θα έπρεπε να προστεθούν στον προγραμματισμό.

Και δυστυχώς η Αθήνα, όπως και η Βενετία, είναι στην «κόκκινη λίστα».

Η «κόκκινη λίστα» αποτελείται από εννέα προορισμούς που –κατά το Fodors.com- θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε πριν τους επιλέξετε, επειδή, όπως εξηγεί,  «ο φρενήρης θαυμασμός και η αδιάκοπη ανάγκη να ζήσουμε αυτούς τους προορισμούς τους καθιστά μη βιώσιμους». «Δεν είναι ένας κατάλογος με μέρη που προσβάλλουμε, αλλά αντίθετα, θαυμάζουμε. Όμως η λίστα αυτή εστιάζει σε τρεις τομείς που έχουν τουριστικό αντίκτυπο- στον υπερτουρισμό, την παραγωγή σκουπιδιών και στην ποιότητα και επάρκεια νερού- που βλάπτουν τους ίδιους τους προορισμούς και τις τοπικές κοινωνίες», υποστηρίζει το Fodors travel.  

Οι εννέα περιοχές που είναι στην «κόκκινη λίστα» για το 2024

  • Βενετία, γιατί –όπως γράφει το Fodors Travel – «ταλανίζεται εδώ και χρόνια από τον υπερτουρισμό και δεν έχει καταφέρει να λύσει τα προβλήματά της»
  • Αθήνα: «Η υπερβολική τουριστική κίνηση και η έλλειψη εγκεκριμένων σχεδίων διαχείρισης προκαλούν ζημιά στην Ακρόπολη και πλήττουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στις γύρω περιοχές. Το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο της Αθήνας, η Ακρόπολη και τα εμβληματικά μνημεία της- ο Παρθενώνας, το Ερεχθείο και τα Προπύλαια – έχουν αύξηση ρεκόρ στους επισκέπτες, περίπου 17.000 άτομα καθημερινά. Αλλά αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος για το Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», γράφει το Fodors Travel
  • Χα Λονγκ Μπέι, Βιετνάμ, επειδή «η διαχείριση των δραστηριοτήτων των τουριστικών σκαφών μαζί με τις αυξανόμενες αλιευτικές κοινότητες συμβάλλουν στην μόλυνση των υδάτων».
  • Έρημος Ατακάμα, Χιλή, διότι ενώ είναι μία από τις πιο σημαντικές φυσικές πηγές πλούτου για την χώρα, «η διαχείριση γίνεται με εντελώς αντίθετο τρόπο ως  προς τις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος».
  • Εθνικό Μνημείο του Όρους Σαν Γκάμπριελ, Καλιφόρνια. Όπως υποστηρίζει το Fodors Travel, «ο αριθμός των επισκεπτών σε συνδυασμό με την έλλειψη επίβλεψης και περιβαλλοντικής προστασίας συνέβαλαν στην επιδείνωση της κατάστασης σε ένα τοπίο που θα έπρεπε να είναι ία φυσική όαση στην κομητεία του Λος Άντζελες».
  • Ποταμός Γάγγης, Ινδία. Εκεί μία νέα πολυτελής βιομηχανία κρουαζιέρων στο ποτάμι εντείνει τα προβλήματα, όπως «τη μείωση της ροής των υδάτων, την επιφανειακή ρύπανση και την απειλή για τα δελφίνια του ποταμού».
  • Λίμνη Σουπέριορ. Μίσιγκαν. Η λίμνη αυτή είναι η μεγαλύτερη στον πλανήτη, αλλά αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, όπως «απειλές στο οικοσύστημα από είδη εισβολής, από την έκρηξη της άλγης και τις πιέσεις από τον υπερτουρισμό, ιδιαίτερα στην Άνω Χερσόνησο του Μϊσιγκαν».
  • Κο Σαμούι, Ταϊλάνδη. Το Fodor’s Travel γράφει ότι «οι τουρίστες που κατακλύζουν το νησί καταναλώνουν το 70% των υδάτινων πόρων».
  • Όρος Φίτζι, Ιαπωνία, όπου «οι επισκέπτες δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τους κινδύνους και τις επιζήμιες συνέπειες της αναρρίχησης στο βουνό και θέτουν εαυτούς σε φυσικό κίνδυνο».

Η λίστα με τους προτεινόμενους προορισμούς για το 2024

Αντίθετα, στη λίστα των περιοχών που οι ταξιδιώτες προτείνεται να τις βάλουν στον προγραμματισμό τους, περιλαμβάνονται περιοχές όπως:

  • Η Ρεν στην Γαλλία, που χαρακτηρίζεται σαν  «ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Γαλλίας, που συνδυάζει τον μοντερνισμό με την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική σκηνή στις γραφικές όχθες του Σηκουάνα»
  • Η Μποτσουάνα, για όσους αναζητούν «έναν παράδεισο επί της Γης», με την «απέραντη ερημιά του τοπίου που έμεινε ανέγγιχτη επί αιώνες»
  • Το Μπάουλντερ του Κολοράντο, «όπου έχει λιακάδα 300 μέρες τον χρόνο»
  • Το Ιφρέιν του Μαρόκου, για σκι σε ένα αλπικό χωριό που θεωρείται «η Ελβετία του Μαρόκου»
  • Η παραλία Κάνον, στο Όρεγκον, «μια παραθαλάσσια κωμόπολη με σκοπίμως αργούς ρυθμούς, χτισμένη γύρω από την άφθονη φυσική ομορφιά του τοπίου»
  • Το Φράνσχοϊκ,, στη Νότια Αφρική, μια κωμοπόλη που χτίστηκε από Γάλλους εποίκους τον 17 αιώνα και βρίσκεται στην καρδιά των απέραντων αμπελώνων της Νότιας Αφρικής
  • Η Αλβανία, αν ο ταξιδιώτης αποζητά «εκπληκτικά τοπία, φιλικούς ντόπιους κατοίκους και σχεδόν άδειες παραλίες»
  • Η Σιγκισοάρα, στην Ρουμανία, που χαρακτηρίζεται «μία από τις πιο ανέγγιχτες μεσαιωνικές κωμοπόλεις στην Ευρώπη», ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν «να κάνουν ένα βήμα πίσω στον χρόνο»
  • Το Κοπάν Ρούινας, στην Ονδούρα, μία περιοχή όπου οι Μάγιας είχαν θερμές πηγές που είναι πνιγμένες στο πράσινο
  • Το Κορόν,, στις Φιλιππίνες, για να θαυμάσεις τις τροπικές παραλίες και την πλούσια θαλάσσια ζωή
  • Το Πουέρτο Εσκονδίδο, στο Μεξιό, «για να ανακαλύψεις μία πρόσμειξη μεξικανικών παραδόσεων, αστικής τέχνης, αρχιτεκτονικής, γαστρονομίας, μόδας και γιορτών»
  • Το Στάνλεϊ στην Τασμανία, με την αποικιακή αρχιτεκτονική, την θαυμάσια τοπική κουζίνα και το ηφαιστειακό τοπίο
  • Την Καρταγένα στην Κολομβία, «μια παραθαλάσσια πόλη γεμάτη πολιτισμό, γαστρονομία και έντονη νυχτερινή ζωή»
  • Το νησί Κακαμπάν, στην Ινδονησία, με την πλούσια θαλάσσια ζωή
  • Την Κολόνια δελ Σακραμέντο, της Ουρουγουάης, που προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία για χαλάρωση.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στην Ολλανδία: Μάχη της ακροδεξιάς με το κόμμα του Μαρκ Ρούτε για την πρωτιά (video)

Ποια είναι η ιστορία πίσω από την Black Friday; (photos)

Γεραπετρίτης για συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: Να υπάρξει άμεση ροή ανθρωπιστικής βοήθειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 10:37