search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:03
MENU CLOSE

«Σεβάς Χανούμ» του Γιώργου Χρονά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2309
23/11/2023
25.11.2023 06:10
ΣεβάςΧανούμ_2-scaled

Σεβάς Χανούμ ή Σεβαστή Παπαδοπούλου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα. Μια διάσημη λαϊκή τραγουδίστρια (1931-1990), που η ζωή της ξεδιπλώνεται μέσα από τη δική της αφήγηση, την οποία κατέγραψε στο κασετόφωνό του την Πρωτοχρονιά του 1983 ο Γιώργος Χρονάς.

Μια αφήγηση που αποτέλεσε το μονόπρακτο έργο του ποιητή, το οποίο στη συνέχεια μετέτρεψε σε παράσταση ο Κωνσταντίνος Ρήγος.

Η εξομολόγηση της «αμαζόνας» του ρεμπέτικου τραγουδιού – όπως ήθελε να την αποκαλούν – ξεκινά μέσα στο πατρικό, προσφυγικό της σπίτι στη Θεσσαλονίκη. Τριγυρισμένη από τις αναμνήσεις της, ανάβει το καντήλι της, ενώ περιεργάζεται φωτογραφίες του παρελθόντος και το ισχνό χριστουγεννιάτικο δέντρο που δεν έχει ακόμη ξεστολίσει. Είναι πια εμφανώς καταπονημένη (έχει ήδη διαγνωστεί με καρκίνο), αλλά με πνεύμα ζωηρό και αστείρευτη δύναμη ψυχής. Φοράει ένα αυστηρό μαύρο ταγιέρ, καπνίζει ασταμάτητα και με τη βαθιά, λαϊκότροπη φωνή της, που τόσο απλόχερα της χάρισε τη δόξα, αφήνει τη μνήμη της να ξεχυθεί σε φωτεινά και σκοτεινά μονοπάτια.

Γεννήθηκε το 1931 στα Κοκκινόγεια Δράμας. Μικρό κορίτσι, χωρίς λεφτά, με τους γονείς της να αντιδρούν, ξέφυγε και πήγε στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα στην Αθήνα.

Σεβάς Χανούμ τη βάφτισε ο Τζίμης ο Χοντρός, γνωστός για τη θρυλική του ταβέρνα, γιατί τραγούδαγε ανατολίτικα τραγούδια. Γνώρισε ή και συνεργάστηκε με όλη τη μουσική αφρόκρεμα: την Μπέλλου, τη Νίνου (αξέχαστο μένει το επεισόδιο που την έδειρε), τον Τσιτσάνη, τον Καλδάρα, τον Μπιθικώτση, τον Παπαϊωάννου… Όμως ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε θέση ξεχωριστή στην καρδιά της, μόνο που ο θυελλώδης έρωτάς τους διαλύθηκε άδοξα – αφήνοντας ένα κενό στην ψυχή της. Και δεν ήταν το μόνο. Γιατί, πέρα από τα μεγαλεία, βίωσε φτώχεια, απογοητεύσεις, μοναξιά.

Αυτήν την αγέρωχη αλλά και παθιασμένη γυναίκα ερμηνεύει με μέτρο η Κωνσταντίνα Μιχαήλ. Αν κάτι ξενίζει στην παράσταση του Ρήγου είναι τα στοιχεία ροκ στη μουσική προσέγγισή του (την εκτελεί ζωντανά ο καλός Ιάσονας Χρόνης), που έρχονται σε αντίστιξη με το κλίμα εκείνης της εποχής.

Διαβάστε επίσης:

«Romaland»των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη

Mariah Carey: Αυτό είναι το αγαπημένο της χριστουγεννιάτικο τραγούδι (Videos)

Μια οικολογική ιστορία στο «Μικρό Γκλόρια»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:00