search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 21:54
MENU CLOSE

Μητσοτάκης: Μήνυμα για «επιθετική ατζέντα» μεταρρυθμίσεων – Δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος η κυβέρνηση  

28.11.2023 06:04
mitsotakis londino

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις – χαρακτηρίζοντας τες μάλιστα ο ίδιος δύσκολες- μιλώντας στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο.

Μεταρρυθμίσεις όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής – που συνοδεύεται από οριζόντια μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες -, αλλά και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τα οποία είχε μιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν ο αρμόδιος υφυπουργός σπέρνοντας τον πανικό. Μάλιστα είχε αναγκαστεί να παρέμβει η κυβέρνηση παραπέμποντας το θέμα αυτό για το 2027….

Δηλαδή κάτι σαν την κυβέρνηση Σημίτη, που κατέληξε να είναι η πιο αντιδημοφιλής, καθώς οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλούσε άλλαζαν σε μεγάλο βαθμό τις εργασιακές συνθήκες των πολιτών και το συνταξιοδοτικό τους.

Και μπορεί τελικά όλα αυτά να έγιναν δια της βίας μέσα στα μνημόνια, το ερώτημα που προκύπτει σήμερα ωστόσο είναι ποιες άλλες αλλαγές μπορούν να προκύψουν και τι επιπτώσεις θα φέρουν στους ήδη ταλαιπωρημένους πολίτες. 

Το γεγονός πάντως ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να συγκρουστεί με τους ψηφοφόρους επιμένοντας στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, έχει θορυβήσει στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας τα οποία αντιλαμβάνονται ότι σχετικά σύντομα θα βρεθούν απέναντι στην κοινωνία.

«Είναι δέσμευση μας να προωθήσουμε όλες τις δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», είπε ο πρωθυπουργός προϊδεάζοντας για μέτρα τα οποία θα φέρουν κοινωνικές αντιδράσεις.

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει με «επιθετική ατζέντα» παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και ειδικότερα των ελεύθερων επαγγελματιών   οι οποίες όπως είναι γνωστό έχουν φέρει πολλές αντιδράσεις.

Η «ισχυρή λαϊκή εντολή» φέρνει επιθετική ατζέντα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε ένα ακροατήριο το οποίο είναι ιδιαίτερα φιλικό σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, επικαλέστηκε με έμμεσο τρόπο το περίφημο «41%» λέγοντας: «Έχουμε ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με μια επιθετική ατζέντα για να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει θα συνεχιστεί».

Να θυμίσουμε ότι τις  προηγούμενες ημέρες – είχε προϊδεάσει για τις κινήσεις που μελετά να κάνει η κυβέρνηση όταν είχε αναφερθεί στις ισχυρές δόσεις «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» αναφορικά με τις επικείμενες αλλαγές που «ίσως ξεβολέψουν κάποιους».

Στην ομιλία του επεσήμανε ακόμα ότι «το πιο σημαντικό μήνυμα που θα ήθελα να σας μεταφέρω είναι η δέσμευσή μας να προωθήσουμε όλες τις δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, ακόμη και αν αυτές εκλαμβάνονται από ορισμένους ως πολιτικά επώδυνες».

Και συνέχισε, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα:

«Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα πολύ σαφές παράδειγμα: έχουμε μιλήσει πολύ στην Ελλάδα για τα προβλήματα της φοροδιαφυγής, ιδίως μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων. Έχουμε καταθέσει ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό αυτού του προβλήματος. Ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Παρά την αντίσταση που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε και θα εφαρμόσουμε τη μεταρρύθμιση με σημειακές μόνο αλλαγές μετά τη δημόσια διαβούλευση. Αυτό θα αποφέρει στο ελληνικό κράτος μισό δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον έσοδα» σημείωσε στέλνοντας μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Άλλωστε πριν από μερικές μέρες είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα σταματούσε «αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις» καθώς «αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει».

Το πέρα δώθε με Τσακλόγλου

Μία από τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  αφορά και στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί πριν από λίγο καιρό ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Ο υφυπουργός είχε αφήσει ανοικτό το παράθυρο της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης λέγοντας ότι «μετά το 2027 θα δούμε ποια θα είναι τα δεδομένα, θα το εξετάσουμε τότε».

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε σπεύσει πάντως να πάρει πίσω την σχετική δήλωση του υφυπουργού.

Διαβάστε επίσης:

Με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Γιώργο Τσούνη, συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Γερουλάνος: Βλέπετε αριθμούς και δεν ενδιαφέρεστε για τους ανθρώπους 

Επιστολή μελών ομόφυλων οικογενειών σε Σαμαρά – Βορίδη: «Έχετε επιλέξει να στιγματίζετε τα παιδιά μας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 21:50