search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:47
MENU CLOSE

Βρετανικός Τύπος: Οι αντιδράσεις μετά την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ (Videos/Photos)

28.11.2023 09:44
ΜITSTOAKIS LONDON NEW

Σε σημερινά τους άρθρα οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτενώς στη ματαίωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ, αφορμή της οποίας υπήρξαν τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο «Guardian» γράφει, συγκεκριμένα, στον τίτλο του: «Έριδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Ρίσι Σούνακ ακυρώνει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό». 

Στον υπότιτλο του δημοσιεύματος γράφει, επίσης, πως «πηγές των Τόρις λέει ότι κατέστη αδύνατο να προχωρήσει η συνάντηση μετά την προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψουν οι αρχαιότητες στην Αθήνα»

Δημοσίευμα για την ακυρωθείσα συνάντηση των δύο πρωθυπουργών «φιλοξενούν» και οι Financial Times, οι οποίοι επισημαίνουν πως ο «Ρίσι Σούνακ σνομπάρει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε διαμάχη για τα Ελγίνεια», ενώ στο άρθρο αναφέρεται πως ο Ρίσι Σούνακ θέλει να παρουσιαστεί ως ο άνθρωπος, που θέλει να κρατήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σε αντίθεση με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ που θέλει να τα παραδώσει.

Αντίστοιχα, ο Independent σημειώνει πως «ξεσπάει διαμάχη για τα Ελγίνεια, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορεί τον Ρίσι Σούνακ πως ακύρωσε τη συνάντησή τους την 11ή ώρα».

Η Sun από την πλευρά της υπογραμμίζει την προσπάθεια της Ελλάδας να πιέσει ώστε να υπάρξει ρήτρα για τα γλυπτά του Παρθενώνα στην υπό διαμόρφωση εμπορική συμφωνία Αθήνας-Λονδίνου. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται θέμα συζήτησης» και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Εντ Βάιζεϊ σημείωσε ότι δεν μπορεί κάποιος να χειραγωγεί το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Η Mirror παραθέτει τις δηλώσεις στελέχους της κυβέρνησης Σούνακ σύμφωνα με το οποίο όσα προηγήθηκαν της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «κατέστησαν αδύνατο να πραγματοποιηθεί», καθώς η θέση της Βρετανίας «είναι ξεκάθαρη» για περίληψή τους στην μόνιμη έκθεση του Βρετανικού Μουσείου και «θα ήταν ανεύθυνο» για κάθε Βρετανό πολιτικό να υπονοήσει ότι συμμετέχει σε διαπραγμάτευση.

Η Daily Mail προσθέτει στα παραπάνω την πάγια βρετανική θέση ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα που αφαίρεσε ο Έλγιν «αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή, κατέχονται νόμιμα από τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει σχεδιασμός για την αλλαγή της νομοθεσίας που την διέπει».

Η Daily Express κάνει λόγο για «Έκρηξη μεγάλης σύγκρουσης» μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας μετά την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να «παίξει» επικοινωνιακά με το περιεχόμενό της, που προγραμματιζόταν να καλύψει θέματα ασφάλειας, εμπορικών σχέσεων και άλλα διμερή θέματα.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά, με την συνέντευξη στο BBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποκάλυψε την πραγματική του ατζέντα». «Παρότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωνε “ενοχλημένος”, πηγές από το περιβάλλον του Σούνακ ξεκαθάριζαν ότι ήταν το επικοινωνιακό παιχνίδι Μητσοτάκη που έκανε αδύνατη την συνάντηση».

Διαβάστε επίσης

Σούνακ- Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης, που φέρνει σύννεφα στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας

Και νέα απρέπεια Σούνακ: Πρότεινε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό

Πηγές Συντηρητικών στο BBC: Αδύνατη η συνάντηση με τον Σούνακ μετά τα όσα είπε ο Μητσοτάκης για τα Γλυπτά – Η αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:44