search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:56
MENU CLOSE

Σούνακ- Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης, που φέρνει σύννεφα στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας

28.11.2023 06:54
mitso new

Σάλος έχει προκληθεί, ακόμα και εντός της Βρετανίας με την απρεπή κίνηση του πρωθυπουργού της χώρας Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την τελευταία στιγμή τη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, με την επίκληση ενόχλησης για τα όσα είπε ο τελευταίος περί της ανάγκης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Η κίνηση αυτή έχει φέρνει σε εμφανή αμηχανία την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντέδρασε εκφράζοντας τη δυσφορία της, αλλά σχολιάζεται επικριτικά και στο Λονδίνο. Οι σχέσεις των δύο χωρών εισήλθαν εξ αντικειμένου σε κρίση και απομένει να φανεί τι επιπτώσεις θα έχει το επεισόδιο στη συνέχεια.

Η ακύρωση του τετ-α-τετ των δύο πρωθυπουργών, ήρθε την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης συναντιόταν με τον επικεφαλής του Βρετανικού Εργατικού κόμματος Κιρ Στάρμερ, ο οποίος προηγηείται δημοσκοπικά του κ. Σούνακ και εμφανίζεται να έχει περισσότερο “φιλελληνική” θέση για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς έχει δηλώσει πως αν νικήσει στις επόμενες εκλογές δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου.

Η αφορμή τη ακύρωσης

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC ήταν η αφορμή για να ακυρώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ την προγραμματισμένη για αύριο συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο της Downing Street 10 στο Λονδίνο. 

Μιλώντας στο BBC ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

«Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η ευθεία επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και η ξεκάθαρη βολή μέσω της παρομοίωσης για την… κλεμμένη Μόνα Λίζα, ενόχλησαν σφόδρα τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Πριν λίγη ώρα, δημοσίευμα του βρετανικού Independent ανέφερε ότι για το Λονδίνο δεν τίθεται θέμα επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. 

Ο Independent σε δημοσίευμά του νωρίτερα έγραφε: «Ο Ρίσι Σουνάκ θα απορρίψει την έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Μετά την ακύρωση του ραντεβού ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί,

«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Κυβερνητικές πηγές: Πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης από τον κ. Σούνακ

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους. Λένε ότι ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό Πρωθυπουργό.

Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Διαβάστε επίσης

Πηγές Συντηρητικών στο BBC: Αδύνατη η συνάντηση με τον Σούνακ μετά τα όσα είπε ο Μητσοτάκης για τα Γλυπτά

Κασσελάκης: Απαράδεκτη η απόφαση Σούνακ – Τα γλυπτά του Παρθενώνα αφορούν την ιστορία ενός ολόκληρου λαού

Τι είπαν Κασσελάκης και Ανδρουλάκης για ΜμΕ και φορολογικό νομοσχέδιο σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αθηνών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:54